Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 06. 2009 18:20

misickacz
Reputace:   

součet řady

Řada:
$\sum_{n=1}^{\propto}\frac{x^(3n)}{\sqrt{n}}$

-označte s(x) funkční hodnoty součtu řady v K (oboru konvergence) a určete hodnotu čísla
$d= \sum_{n=1}^{6} s^(n) (0)$
jde o n-tou derivaci z s v bodě 0.

Ze zadání jsem jsem moc nepochopila, co mám dělat. Můžete mi někdo, prosím, popsat postup možného řešení?  Předem děkuji za pomoc.

#2 21. 06. 2009 22:33 — Editoval Marian (21. 06. 2009 22:33)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: součet řady

↑ misickacz:
Nejprve k zápisu v TeXu ... Pokud chceš mít c exponent více než jeden objekt, je potřeba exponent uzavřít do složených závorek, tedy třeba a^{x+y} dává $a^{x+y}$. Tvé použití dává pak chybu (v exponentu je pouze první část). Řada, o kt. nám jde je patrně (pokud to správně čtu) tato
$ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{x^{3n}}{\sqrt{n}}.  $
Pokud dále správně chápu, má symbol s(x) označovat součtovou funkci na oboru konvergence K. Co označuje $s^(n) (0)$. Má být správně $s^{(n)}(0)$, tj. derivace? Pak by řešení úlohy nemělo dělat problém.

Je nutné si uvědomit, že na oboru konvergence potenční řady je možné derivovat nekonečnou řadu člen po členu. Tj. bude:
$ s^{\prime }(x)=\sum_{n=1}^{\infty}\frac{(x^{3n})^{\prime}}{\sqrt{n}}=\sum_{n=1}^{\infty}\frac{3n\cdot x^{3n-1}}{\sqrt{n}}\qquad\Rightarrow\qquad s^{\prime}(0)=0. $
Podobně se ukáže, že i druhá derivace v nule je nulová. Uvědomíš si to třeba tak, že si napíšeš první dva členy původní řady, tj. (x^3)/(sqrt(1))+(x^6)/(sqrt(2))+... Potom je jasné, že třetí derivace bude rovna s''(0)=6. čtvrtá a pátá derivace bude zase nulová a šestou spočítáš jistě sama podobně. Sečtením těchto šesti čáísel dostaneš požadovanou hodnotu čísla "d".

#3 22. 06. 2009 13:07

misickacz
Reputace:   

Re: součet řady

↑ Marian:

díky za pomoc, i co se týče TeXu :-)

Zápatí