Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 01. 2022 21:02

estry
Reputace:   

Pravděpodobnost

Ahoj,
mám dva příklady s kterými si nevím moc rady:

1) Sázkař sází denně 10 Kč. S pravděpodobností 10 % vyhraje částku 10 Kč. S pravděpodobností 1 % vyhraje částku 1000 Kč. V ostatních případech nevyhraje nic, jen zaplatí cenu losu.
1.Určete střední hodnotu náhodné proměnné popisující finanční toky při jedné sázce.

Řešila jsem jako: [mathjax]EX = 10\cdot 0,1 + 100\cdot 0,01-10\cdot 0,89 = -6,9[/mathjax]

Počet studentu, kteří během konzultačních hodin v jednom týdnu navštíví vyučujícího je roven k s konstantní pravděpodobností pro k=0, 1, 2,.... Předpokládáme, že počty studentů na konzultaci na konzultaci v jednotlivých dnech jsou navzájem nezávislé.
1. Načrtněte pravděpodobnostní a distribuční funkci
2. Určete střední hodnotu a směrodatnou odchylku během týdne
3 určete přibližně s jakou pravděpodobností bude vyučující během 40 týdnů konzultovat s více než 400 studenty?

Moc nechápu jak řešit, jedná se o poissonovo rozdělení a budu postupovat obecně, když prakticky nic nevím? :D

#2 16. 01. 2022 06:22

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Pravděpodobnost

↑ estry:

Hezký den.

Řekl bych, že u prvního příkladu je třeba započítat cenu losu každý den (nejen v případě, kdy sázkař nevyhraje nic).

U druhého, pokud vůbec chápu text zadání, má být
P( X = k) = konst pro k = 0, 1, 2, ...

Tomu moc nerozumím -  jako by šlo o rovnoměrné rozložení, což mi v tomto příkladě připadá nelogické.
Nevypadlo něco ze zadání?

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí