Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám problém se sestrojením paraboly, známe-li d (řídící přímku), t (tečnu) a M (bod paraboly). Zatím mě napadlo vést bodem M kolmici k d. Patu kolmice označím Q a dále kružnici se středem M a poloměrem MQ. A vím, že ohnisko leží na té kružnici, ale jak dál? Mockrát děkuji. Přikládám obrázek.
↑ Simkovam:
Obrázek jsi sice špatně nahrála, ale jestli je zadání jak si myslím, tak Tady máš obrázek.
↑ Simkovam:
Hezký den.
Když už jsem se taky zamyslel, tak se ještě přidám:
Obraz ohniska paraboly v osové souměrnosti s osou souměrnosti v její tečně leží na řídící přímce paraboly.
Takže bych řekl, že naopak obraz řídící přímky paraboly v osové souměrnosti s osou souměrnosti v její tečně prochází ohniskem paraboly.
-> Ohnisko (ohniska) paraboly bude v průsečíku (průsečících) kručnice (M,MQ) a obrazu řídící přímky.
↑ Simkovam:
Jenom tak mezi námi. Ten obrázek, co jsem sem dal, je úplně to stejné, co ti poradil ↑ Jj:.
Stránky: 1