Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer všem,
Prosím o řešení tohoto příkladu:
Průměr čísel A a B je 20. Průměr čísel B a C je 8. Jaký je rozdíl čísel A a C?
-----------------------------------------------------------------------------------
Zkoušel jsem to přes soustavu rovnic, ale nevyřešil jsem to a jiný řešení mě nenapadá.
Děkuji.
(Už se tento příklad řešil, ale nenapsal se tam řešení, jenom výsledek)
↑ James_CZET:
Hezký den.
(A+B)/2 = 20, (B+C)/2 = 8
Teď tyto rovnosti od sebe odečtěte.
↑ Jj:
K tomuhle jsem došel, ale netuším, jak tyto rovnice vypočítat. Je to o dvou neznámých. Jedině soustavou rovnic. A to jsem také dělal a vždy mně vycházeli nesmysly. Můžete mě prosím poradit s postupem. Jak se tyto rovnice řeší.
Děkuji.
------------
Jen chci podotknout jsem dva roky po matuře. Jen mě to zajímá, jak se to řeší.
Určitě, kdybych byl ještě studentem, tak bych si s tím uměl poradit.
Myslím si, že se to řeší soustavou rovnic, ale potřebuji ještě jednu rovnici se stejnými neznámými, abych mohl dosazovat.
↑ James_CZET:
Omlouvam se ↑ Jj: ze do toho skacu, napisu to za Vas :)
[mathjax] A - C \; = \; A + B - B - C \; = \; (A+B) - (B+C) \; = \; {\displaystyle 2 \cdot \frac{A+B}{2} \; - \; 2\cdot \frac{B+C}{2}} \; = \; \cdots [/mathjax]
↑ laszky:
? :D
Však jste příklad pouze rozložil, pokud se nepletu. K čemu?
[mathjax] A - C \; = \; A + B - B - C \; = \; (A+B) - (B+C) \; = \; {\displaystyle 2 \cdot \frac{A+B}{2} \; - \; 2\cdot \frac{B+C}{2}} \; = \; \cdots [/mathjax]
↑ laszky:
Pořád tam mám tři neznámý. Já vím, jak se počítá soustava rovnic o třech neznámých, ale tady to fungovat nebude, ne?
To, co jste napsal, je jen rozložení příkladu. Já vím, jak k tom dojít. Já nevím, jak vypočítat tu rovnici, protože pomocí soustav rovnic to nejde a jiný řešení neznám. Děkuji
↑ James_CZET:
Hodnotu tech zlomku, co jsem napsal ale znate, ne? ;-)
↑ laszky:
No znám, že je (A+B)/2 = 20, (B+C)/2 = 8
Jenže já potřebuji vypočítat ty rovnice. Vy jste tam přidal 2* k těm zlomků akorát. Takže 2* (A+B)/2 = 20 a 2*(B+C)/2 = 8. Ale to nic neřeší přeci. Pořád potřebuji ty rovnice vypočítat. Buď mně to nedochází nebo tomu nerozmím :D
↑ laszky:
Já potřebuji zjistit, co je A,B,C. Jedině, co mě napadlo byla ta soustava rovnic, ale to mi vůbec nevycházelo.
↑ James_CZET:
Kdyz do rovnice
[mathjax] A - C \; = \; A + B - B - C \; = \; (A+B) - (B+C) \; = \; {\displaystyle 2 \cdot \frac{A+B}{2} \; - \; 2\cdot \frac{B+C}{2}} [/mathjax]
dosadite za zlomek [mathjax] {\displaystyle \frac{A+B}{2}} [/mathjax] cislo 20 a za zlomek [mathjax] {\displaystyle \frac{B+C}{2}}[/mathjax] cislo 8, co vyjde?
↑ laszky:
Wow, vy jste chytrý.
To by mě nidky nenapadlo. Proč vůbec to dvakrát. Jak jste na to přišel?
↑ laszky:
Jinak děkuji, vím, jaké je řešení. Jen nevím proč.
Ale to už si musím zjistit sám. :D
Děkuji!
James_CZET napsal(a):
↑ laszky:
Já potřebuji zjistit, co je A,B,C. Jedině, co mě napadlo byla ta soustava rovnic, ale to mi vůbec nevycházelo.
Nepotřebujete. Podle zadání máte zjistit, kolik je A-C.
Ahoj,
a nebo si vyjádřit z těch prvních rovnic A,C pomocí B, pak to odečíst a doufat, že se B odečtou... A bude to tak.