Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli když bude mít těleso při dopadu do vody nějakou rychlost, bude jeho rychlost při vynoření stejná, jako při dopadu?
Intuitivně mi přijde, že by být mohla, protože podle toho, jakou má rychlost při dopadu, tak se zastaví v určité hloubce a z té pak bude zase stoupat zpět se stejnou dráhou, ale nejsem si tím úplně jistá. Předem moc děkuji
↑ Julie15:
Ahoj! A vedela by si vypočítat rýchlosť pingpongovej loptičky, ktorú vypustime z hlbky 1000m? (trenie zanedbáme)
↑ Julie15:
Hmotnost:2.67-2.77 g (počítej 2.7 g)
Rozměr: koule o průměru 40.0-40.6 mm (počítej 40.3 mm)
↑ Julie15:
Hezký den.
Snad něco nepřehlížím, ale řekl bych, že hmotnost míčku se v rovnici "nezkrátí".
↑ Julie15:
Jenže potenciální energie míčku v hloubce h podle mě nebude rovna mgh. Kromě gravitačního zrychlení na míček působí také konstantní zrychlení vyplývající ze vztlakové síly. Je-li objem míčku V a hustota vody ρ, tak bych řekl, že
- vztlaková síla = ρVg (Archimédés),
- celková síla ρVg - mg = ma
- zrychlení a = (ρVg-mg)/m (tzn. závisí na m)
- potenciální energie v hloubce h = mah
- rychost vynoření podle ZZE = √(2ah)
(pokud jsem to nepoplantal, raději mne kontrolujte)
Edit: Vztah pro vztlakovou sílu doplněn o gravitační zrychlení po upozornění ↑ Julie15: na chybu.
↑ Julie15:
Dík za upozornění na chybu - opraveno.
Ešte to trošku dotiahnem s číslami, pre predstavu
Dáme do Wolframu
Solve ρ*V*g - m*g = m*a for a where
ρ=1000, g=9.81, V=4/3*pi*(40.3e-3/2)^3, m=2.7e-3
Vysledok
a=114.704 m/s2
Čo je teda hodne. Akú rýchlosť dosiahne na 1km
pri tomto zrychlení?
Na 1km dosiahne cca 479m/s. Vyletí kolmo nahor, vo vzduchoprazdne sa vráti naspäť tou istou rýchlosťou a vrazí do kvapaliny.
Otázka: ponorí sa znovu do hĺbky 1km?
(trenie zanedbáme)
A vďaka kolegom za terajšiu aj budúcu spoluprácu na tomto prikladíku. 🙂
Zanedbávat tření při pohybu vodou ... to je dost luxusní představa...ještě tak, když by to bylo při rychlostech blízkých nule, ale při rychlostech blízkých rychlosti zvuku, či dokonce vyšších je to úplný nesmysl, ale úplný...
Odpor při pohybu tekutinou je v řádu
[mathjax]F = S \cdot C \cdot \frac{1}{2}\varrho v^2[/mathjax]
konstanta C závisí na tvaru a také na rychlosti (přesněji na Reynoldsově čísle), a je něco mezi 0 a 1, ale zpravidla kolem 0.5.
V takovém případě bude na kouli o průměru 4cm (=0.04m) působit už při rychlosti 1m/s odporová síla
[mathjax]F = S \cdot 0.5 \cdot \frac{1}{2}\cdot 1000 \cdot 1^2=S \cdot 250[/mathjax]
což je pro náš míček rovné F=0.314 N a poroste s druhou mocninou rychlosti.
Vztlaková síla je dle archimédova zákona kolem 0.33N, takže o moc větší rychlost už nedosáhne. Což ví nakonec každý, kdo byl někdy na kupališti...
↑ MichalAld:
Rýchlosť zvuku bežne na koupališti, vo vode cca 1500m/s.
Čo sa chcelo tým povedať? Keď sem vkladáme rýchlosť zvuku a to či máme prosím zážitok niekedy na koupališti?
No když píšeš, že to při pohybu vodou dosáhne 479m/s, tak mi to přijde dost ujeté. Odporová síla při téhle rychlosti by byla v řádu 75kN, a kdo ví, jestli né mnohem víc....což je ale asi taky nesmyl, protože takovou tíhu ten vodní sloupec nemá...
Pokud jde o koupaliště - že když něco nafukovacího ponoříš pod vodu, že to jde vzhůru rychlostí v řádu ten metr za sekundu...
↑ MichalAld:
Chce sa mi podchytiť princíp tých brzdiacich síl.
Ale je to aj tak na milú Jarmilu, keď sa tam vyvíja teplo.
:-(