Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám počítat integrál
[mathjax]\int_{}^{}\frac{z}{sin(z).(1-cos(z))}dz[/mathjax]
přes kružnici o středu 1 a poloměru 4.
sin(z) má pól v nule a v pí, 1-cos(z) má pól v nule. Nula i pí leží uvnitř kružnice.
Dosud jsem však nepochopil, jak je to s násobností pólu u goniometrických funkcí. Ve vedlejším vláknu jsem ukázal určování pomocí Laurentovy řady, tady však nevím, jak řád určit.
↑ 2M70:
Zkusil bych použít reziduovou větu.
O analýze v komplexním oboru je též na mém webu www.tucekweb.info
↑ Richard Tuček:
K určení reziduí ale potřebuji znát násobnost pólu.
Na vašem webu mě to nechce pustit na konkrétní stránky - hlásí to "suspicious content".
Zkusil jsem uvažovat:
sin z = 0 ... z = 0, pí
cos z = 1 ... z = 0
zkusil jsem tedy: pí ... jednonásobný, 0 ... dvojnásobný
rezidua:
Res (pí) = - pí / 2
Res (0) = 0
celkem 2 pí . i . (- pi / 2 ) = - i. pí ^2
Nejsem si ale vůbec jistý tou dvojnásobností pólu 0.
Navíc podle výsledku v jiném zdroji má celý integrál vyjít nula.
Teď jde ještě o to, jestli počítám správně to reziduum
-pomohl jsem si Taylorovým rozvojem,
[mathjax]\lim_{z\to0}\frac{d}{dz}[\frac{z.z^{2}}{sin(z).(1-cos(z))}][/mathjax]
[mathjax][\frac{z^{3}}{sin(z).(1-cos(z))}]=\frac{z^{3}}{(z-\frac{z^{3}}{6}+o(z^{3}))(1-1+\frac{z^{2}}{2}-\frac{z^{4}}{24}+o(z^{4})}[/mathjax]
[mathjax]=\frac{z^{3}}{\frac{z^{3}}{2}-\frac{3z^{5}}{24}+o(z^{5})}=\frac{1}{\frac{1}{2}-\frac{3z^{2}}{24}+o(z^{2})}[/mathjax]
[mathjax]\frac{d}{dz}\frac{1}{\frac{1}{2}-\frac{3z^{2}}{24}+o(z^{2})}=-\frac{1.\frac{6z}{24}+o(z)}{(\frac{1}2{-\frac{z^{2}}{8}+o(z^{2}))^{2}}}[/mathjax]
[mathjax]\lim_{z\to0}(-\frac{1.\frac{6z}{24}+o(z)}{(\frac{1}2{-\frac{z^{2}}{8}+o(z^{2}))^{2}}})=0[/mathjax]
Má to ještě další háček: v čitateli je "z", tedy v 0 je singularita, a otázka je, co to udělá s násobností pólů ve jmenovateli. A stále jsem nějak nepochopil určování násobností pólu u goniometrických funkcí.
Nápad: zkouším počítat limitu:
[mathjax]\lim_{z\to0}\frac{1}{1-cos(z)}=\infty [/mathjax]
[mathjax]\lim_{z\to0}\frac{z}{1-cos(z)}=(\frac{0}{0})=\text{(l´Hospital)}=\lim_{z\to0}\frac{1}{sin(z)}=\infty [/mathjax]
[mathjax]\lim_{z\to0}\frac{z^2}{1-cos(z)}=(\frac{0}{0})=\text{(l´Hospital)=}\lim_{z\to0}\frac{2z}{sin(z)}=(\frac{0}{0})=\text{(l´Hospital)=}\lim_{z\to0}\frac{2}{cos(z)}=\frac{2}{1}=2[/mathjax]
Tedy konečná limita pro z^2, tedy násobnost pólu v 0 je dva. Ale nejsem si jistý korektností postupu.
Ještě se nabízí jiný "trik" - rozvoj cos(z) = [mathjax]\cos (z)=1-\frac{z^{2}}{2}+\frac{z^{4}}{4}+o(z^{6})[/mathjax]
a tedy
[mathjax]1-\cos (z)=1-1+\frac{z^{2}}{2}-\frac{z^{4}}{4}+o(z^{6})=\frac{z^{2}}{2}-\frac{z^{4}}{4}+o(z^{6})[/mathjax]
První nenulový člen v Taylorově rozvoji má mocninu 2, měl by to tedy být pól násobnosti 2.
Ale asi to taky není zrovna košer postup.
Protoze [mathjax]\frac{\sin{x}}x\to 1[/mathjax] a [mathjax]\frac{1-\cos{x}}{x^2}\to\frac12[/mathjax], tva funkce ma v nule pol stupne 2. Musis tedy vynasobit [mathjax]z^2[/mathjax] a zderivovat v nule. Taylorovym rozvojum bych se tu radsi vyhnul..ne ze by to neslo, ale musis dat bacha, aby ti to neovlivnilo tu derivaci. Reziduum 0 se mi zda podezrele...
[mathjax]z=0[/mathjax]
[mathjax]\frac{z}{\sin z (1-\cos z)}=\frac{z}{(z-z^3/3!+...)(z^2/2-z^4/4!+...)}=\frac{2}{z^2}(1+z^2/6+...)(1+z^2/12+...)=\frac{2}{z^2}+\frac{1}{2}+...[/mathjax]
teda [mathjax]res = 0[/mathjax]
[mathjax]z=\pi \Rightarrow y=z-\pi=0[/mathjax]
[mathjax]\frac{y+\pi}{\sin(y+\pi)(1-\cos(y+\pi))}=\frac{y+\pi}{-\sin y(1+\cos y)} = \frac{\pi+y}{-(y-y^3/3!+...)(2-y^2/2+...)}=\frac{-1}{2y}(\pi+y)(1+y^2/6+...)(1+y^2/4+...) = \frac{-\pi}{2y}-\frac{1}{2}+...[/mathjax]
teda [mathjax]res = -\frac{\pi}{2}[/mathjax]
[mathjax]I = -\pi^2 i[/mathjax]
↑ Bati:
Tyhle dvě limity jsou asi dvě nejzákladnější, ale nevidím v tom, že násobnost pólu v nule je 2.
Další postup mi přijde jako počítání rezidua pomocí obecného vzorce, tedy
[mathjax]\lim_{z\to0}\frac{1}{(2-1)!}.\frac{d}{dz}(\frac{z.z^{2}}{\sin (z).(1-\cos (z))})[/mathjax]
↑ 2M70:
ano, ked robis tie Laurentove rozvoje, tak iba hladas clen [mathjax]a_{-1}[/mathjax] a nemusis nad nicim rozmyslat
este poznamka k pocitaniu rezidua v pole; ked nevies nasobnost, tak to az tak nevadi, ak tipnes "k" prilis male, tak ti vyjde nekonecno, co je zle a ked das "k" prilis velke, tak budes mat narocnejsi postup, ale stale spravny vysledok
horsie je to ak chces reziduum v podstatne singularnom bode, tam sa da len ten rozvoj pouzit pokial viem
Stránky: 1