Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, dnes večer mám problém s jednou parametrickou rovnicí s neznámou ve jmenovateli.
zadaání jest: [mathjax]\frac{2x+a}{x+2}-\frac{a}{x-2}=a[/mathjax] (v R)
Postupoval jsem tak, že jsem si nejdříve pro x určil podmínky (a sice x nenáleží [mathjax]\pm 2[/mathjax]).
Upravil jsem do kvadratického tvaru [mathjax](2-a)x^{2}-4x=0[/mathjax].
Zde jsem si určil podmínku pro lineární tvar: [mathjax]a\in 2\Rightarrow x=0[/mathjax].
Vypočítal jsem do zálkadního tvaru a vyšlo mi [mathjax]x_{1}=\frac{4}{2-a}[/mathjax] a [mathjax]x_{2}=0[/mathjax].
Jako poslední jsem určil podmínky pro neznámou x: [mathjax]\pm 2=\frac{4}{2-a}[/mathjax], tedy a = [mathjax]\{4;8\}[/mathjax].
Diskuze řešení má vypadat následovně:
a [mathjax]\in \{0;2;4\}[/mathjax] x[mathjax] \in \mathbb{R}[/mathjax]
a[mathjax]\in \mathbb{R}[/mathjax] \ [mathjax]\{0;2;4\}[/mathjax] x[mathjax]\in \{0;\frac{4}{2-a}\}[/mathjax]
Můj problém spočívá v prvním řádku diskuze. Resp. nechápu proč a [mathjax]\in \{0;4;\}[/mathjax] [mathjax]\Rightarrow x\in \{0\}[/mathjax].
Jelikož mi a = 0; 4 vyšlo v podmínkách pro neznámou, předpokládal bych, že pro tyto hodnoty parametru vyjde pázdná množina. Proč pro ně platí [mathjax]x\in 0[/mathjax]?
Předem děkuji za jakýkoli hint.
↑ JendaPalenka:
Řekl bych, že diskuse je špatně.
↑ JendaPalenka:
Pokiaľ by mal parameter hodnotu [mathjax]a=0[/mathjax], alebo [mathjax]a=4[/mathjax], tak by vyšlo [mathjax]x=\pm 2[/mathjax], čo podľa podmienok nie je prípustné, takže vtedy vyhovuje len [mathjax]x=0[/mathjax].
Preto pre hodnoty parametru [mathjax]a\in\{0,2,4\}[/mathjax] vyhovuje len [mathjax]x=0[/mathjax]. Inak [mathjax]x_1=0[/mathjax] a [mathjax]x_2=4/(2-a)[/mathjax]
↑ JendaPalenka:
1.
Zápis pre a aj x má vyzerať a=...,
x =...,
[mathjax]\in [/mathjax] je nevhodné
2.
Ak ťa zaujíma tvar a riešenie rovnice pre nejakú hodnotu a, tak do pôvodnej rovnice tú hodnotu dosaď a uvidíš, aké x vyjde
Chyba je v tom, že si delil bez diskusie o hodnote a. Deliť môžeš len vtedy, ak deliteľ nie je 0 a kým si neurčíš, pre ktoré a nedelíš nulou, deliť nesmieš.
↑ scirocco:
Nemáš to správne.
↑ misaH:
Špatně jsem opsal diskuzi z výsledků...
Správně to má být (podle výsledků):
[mathjax]a\in \{0;2;4\}[/mathjax] [mathjax]x\in \{0\}[/mathjax]
[mathjax]a \in \mathbb{R} \setminus \{0;2;4\}[/mathjax] [mathjax]x \in \{0;\frac{4}{2-a}\}[/mathjax]
To s tím dosazením parametru do původního zadání rovnice mi dává smysl, děkuji.
Ale přiznám se, že mi pořád nějak uniká pointa zkoušky pro neznámou... [mathjax]\pm 2=\frac{4}{2-a}[/mathjax]
Tedy proč [mathjax]a\in \{0;4\}[/mathjax] [mathjax]\Rightarrow [/mathjax] [mathjax]x=\{0\}[/mathjax] a nikoliv [mathjax]a\in \{0;4\}[/mathjax] [mathjax]\Rightarrow [/mathjax] x = [mathjax]\emptyset [/mathjax]?.
Děkuji
↑ JendaPalenka:
Dosaď do zadané rovnice a=0 resp. a=4, ty rovnice vyřeš a přestane ti to unikat :-)
↑ JendaPalenka:Zapis typu [mathjax]a=\{0;2;4\}[/mathjax] je nespravny. Cislo sa nemoze rovnat mnozine.
↑ Eratosthenes:
A co tedy ta podmínka pro x =\ [mathjax]\pm 2[/mathjax]?
↑ JendaPalenka:
No, je správně. Co je s ní?
↑ Eratosthenes:
Chápu to totiž tak, že pokud [mathjax]\pm 2\not= \frac{4}{2-a}[/mathjax] tak [mathjax]a_{1} \not= 0 [/mathjax] a [mathjax]a_{2} \not= 4[/mathjax].
(Protože [mathjax]x \not= \pm 2[/mathjax]. Jak vychází z původního tvaru rovnice.)
A tím pádem mi dává smysl jedině [mathjax]a \in \{0;4\} \Rightarrow x \in \emptyset [/mathjax].
↑ JendaPalenka:
Dosadil si tie a=0, a =4 do pôvodnej rovnice ako radí Eratosthenes?
Určite nie. Máš fixnú ideu, tej sa držíš, bez ohľadu na realitu.
Riešiť máš pôvodnú rovnicu.
↑ misaH:
Ano, dosadil. A ano, vyšlo mi x = 0.
Právě proto tomu nerozumím.
Zeptám se tedy obecněji... abych příště věděl...
Má se obecně za to, že je po určení podmínky pro neznámou v parametrických rovnicích (s neznámou ve jmenovateli) nutné dosadit hodnoty parametru (které vyšly) zpět do původního zadání, abych získal skutečný výsledek?
Díky za reflexi.
↑ JendaPalenka:
No - ja to vnímam takto:
Pretože a je parameter, treba prejsť všetky hodnoty a s tým, že niektoré môžu zmeniť podobu výsledku (riešenia).
Ak by sa (napríklad) malo deliť výrazom, ktorý a obsahuje, to a nevylučuješ, len napíšeš, že pre toto konkrétne a má rovnica riešenie, ktoré zistíš, keď to a dosadíš do pôvodnej rovnice, lebo tú rovnicu riešiš (nie tie upravené rovnice).
Ak je v menovateli x, treba zistiť, ktorá jeho hodnota je neprípustná (a teda indikuje prázdnu množinu) a ku ktorému a patrí.
Lenže potom treba skontrolovať, ako je to naozaj a príslušné a do pôvodnej rovnice dosadiť.
Podľa mňa funguje implikácia:
ak je nejaké riešenie, vyzerá takto a patrí k takejto hodnote a
Ale treba urobiť kontrolu dosadením áčka a doriešením (pôvodnej) rovnice. Ten postup riešenia len ponúka možnosti, ktoré môžu byť pri riešení dôležité (môžu meniť jeho podobu).
Ak a=0 alebo a=4, podoba výsledku nie je ten zlomok 4/(2-a), riešenie je x=0 a zistíš to dosadením áčiek do pôvodnej rovnice. Na a=0 alebo a=4 prídeš úvahou o x v menovateli, to urobí tie dve hodnoty áčka "podozrivými", hodnými kontroly dosadením.
No - snáď nekecám... :-(
↑ misaH:
Zajímavý.
Mockrát díky za směrodatné informace!
↑ JendaPalenka:
:-)
Drž sa, snáď som Ťa nepomýlila...
Stránky: 1