Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň,
vysvetlil by mi niekto, aký je rozdiel medzi vlastnou, nevlastnou a neexistujúcou derivaciou v bode.
Ja si myslím, že neexistujuca derivacia derivacia je v mieste skokovej zmeny funkcie, teda tam, kde sú jednostranné limity sprava a zľava rôzne.
Nevlastná limita je tam, kde sú jednostranné limity rovnaké a to nekonečné a vlastné ich majú rovnaké konečné, teda z [mathjax]\mathbb{R}[/mathjax].
Opravte ma ak sa mýlim, prípadne ma doplňte.
Ďakujem za pomoc.
↑ fmfiain: Derivácia je limita. Aká je táto limita (vlastná, nevlastná, neexistujúca), taká je aj derivácia.
Dobrý deň ↑ vlado_bb:,
čo sa týka ten funkcie so skokovou zmenou, tam chápem, že nemáme dve rovnaké limity sprava a zľava. Ale je tu aj funkcia [mathjax]|x|[/mathjax] a tá nemá derivacie a asi ani limitu v 0, hoci je to spojita funkcia.
↑ fmfiain: derivácia funkcie v bode nie je limita tej funkcie v bode, ale iná limita
Dobrý deň ↑ vlado_bb:,
skúsim to zderivovat cez limitu:
[mathjax]\lim_{h\to0}\frac{f(x+h) - f(x) }{(x+h) -x} =[/mathjax]
[mathjax]\lim_{h\to0}\frac{|x+h| - |x|}{h} =[/mathjax]
... a čo ďalej?
↑ fmfiain: V ktorom bude počítaš deriváciu? Odporúčam naštudovať nejaké elementarne základy analýzy