Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, chtěl bych poprosit o vysvětlení, co vlastně představuje ono zobrazení, které je součástí definice afinního prostoru. Tedy například [mathjax]\varphi[/mathjax] v předpisu [mathjax]<A, T, \varphi>[/mathjax].
Některá skripta to popisují přirozeně a intuitivně, že [mathjax] \varphi(A,B) = B-A [/mathjax] a jiné možnosti vůbec nezmiňují - to je logické a zcela představitelné. Mám dva body, které mi určují vektor [mathjax] \vec{AB} [/mathjax], který vede od jednoho bodu ke druhému. Jenže problém je v tom, že narážím na příklady typu například [mathjax]\varphi = (b_1 - a_1, b_2^3 - a_2^3[/mathjax] a totálně mi uniká, jak to má fungovat, protože když mám například body [mathjax][1,1][/mathjax] a [mathjax][4,4][/mathjax], tak jak mohou určovat vektor [mathjax](3, 63)[/mathjax], který vede někam úplně jinam?
Kromě toho také nevím, jak aplikovat při ověřování, zda se jedná o afinní prostor, podmínku, že pro libovolný bod [mathjax]A[/mathjax] a vektor [mathjax]\vec{u}[/mathjax] existuje jediný bod [mathjax]B[/mathjax], pro který platí [mathjax]\vec{AB} = \vec{u}[/mathjax]. Tato podmínka se dá strašně snadno představit v mysli, ale jak ji otestovat matematicky, to netuším.

↑ otula:
Afinní prostor je dvojice: Množina bodů a vektorový prostor, přičemž mezi body a vektory platí vztah.
u=B-A, přičemž vektor u je určen body jednoznačně.
V rovině je normální přiřazení: fí(A;B)=(b1-a1; b2-a2)
Zobrazení fí(A;B)=(b1-a1;(b1)^3-(a1)^3) je "nenormální" na můj vkus, ale může to být těž afinní prostor.
Je třeba ověřit podmínky.
↑ Richard Tuček: Já jsem právěže při prohledávání všech možných skript našel vysvětlení, že afinní prostor není pouze dvojice množiny bodů a vektorů, ale že tím, co udává ten afinní prostor, je právě to zobrazení, které je nutnou podmínkou toho, aby to zadání mělo vůbec smysl. Že mohu mít jednu množinu bodů a jednu množinu vektorů, které ale mohou tvořit nespočet odlišných afinních prostorů, které budou definovat právě ta různá zobrazení (a nebyly tím myšleny podprostory). Takže mi to totálně zbouralo mou představu o tom, co to afinní prostor je.
A co si tedy mám pod takovým "nenormálním" zadáním představit? Mně tady právě uniká ten smysl, co tím získám, k čemu je to dobré. Chápal bych takové zobrazení ve smyslu transformace - mám jeden bod a promítnu ho někam jinam. Ale tady beru dva body a získám úplně ulítlý vektor. A co s ním?
A jak ověřím tu podmínku, kterou jsem popsal v dotazu?