Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 01. 2023 11:45

otula
Zelenáč
Reputace:   

Zobrazení v předpisu afinního prostoru

Ahoj, chtěl bych poprosit o vysvětlení, co vlastně představuje ono zobrazení, které je součástí definice afinního prostoru. Tedy například [mathjax]\varphi[/mathjax] v předpisu [mathjax]<A, T, \varphi>[/mathjax].

Některá skripta to popisují přirozeně a intuitivně, že [mathjax] \varphi(A,B) = B-A [/mathjax] a jiné možnosti vůbec nezmiňují - to je logické a zcela představitelné. Mám dva body, které mi určují vektor [mathjax] \vec{AB} [/mathjax], který vede od jednoho bodu ke druhému. Jenže problém je v tom, že narážím na příklady typu například [mathjax]\varphi = (b_1 - a_1, b_2^3 - a_2^3[/mathjax] a totálně mi uniká, jak to má fungovat, protože když mám například body [mathjax][1,1][/mathjax] a [mathjax][4,4][/mathjax], tak jak mohou určovat vektor [mathjax](3, 63)[/mathjax], který vede někam úplně jinam?

Kromě toho také nevím, jak aplikovat při ověřování, zda se jedná o afinní prostor, podmínku, že pro libovolný bod [mathjax]A[/mathjax] a vektor [mathjax]\vec{u}[/mathjax] existuje jediný bod [mathjax]B[/mathjax], pro který platí [mathjax]\vec{AB} = \vec{u}[/mathjax]. Tato podmínka se dá strašně snadno představit v mysli, ale jak ji otestovat matematicky, to netuším.

#2 02. 01. 2023 12:12

Richard Tuček
Místo: Liberec
Reputace:   19 
Web

Re: Zobrazení v předpisu afinního prostoru

↑ otula:
Afinní prostor je dvojice: Množina bodů a vektorový prostor, přičemž mezi body a vektory platí vztah. 
   u=B-A, přičemž vektor u je určen body jednoznačně.

V rovině je normální přiřazení:  fí(A;B)=(b1-a1; b2-a2)
      Zobrazení fí(A;B)=(b1-a1;(b1)^3-(a1)^3) je "nenormální" na můj vkus, ale může to být těž afinní prostor.

Je třeba ověřit podmínky.

#3 02. 01. 2023 12:30

otula
Zelenáč
Reputace:   

Re: Zobrazení v předpisu afinního prostoru

↑ Richard Tuček: Já jsem právěže při prohledávání všech možných skript našel vysvětlení, že afinní prostor není pouze dvojice množiny bodů a vektorů, ale že tím, co udává ten afinní prostor, je právě to zobrazení, které je nutnou podmínkou toho, aby to zadání mělo vůbec smysl. Že mohu mít jednu množinu bodů a jednu množinu vektorů, které ale mohou tvořit nespočet odlišných afinních prostorů, které budou definovat právě ta různá zobrazení (a nebyly tím myšleny podprostory). Takže mi to totálně zbouralo mou představu o tom, co to afinní prostor je.

A co si tedy mám pod takovým "nenormálním" zadáním představit? Mně tady právě uniká ten smysl, co tím získám, k čemu je to dobré. Chápal bych takové zobrazení ve smyslu transformace - mám jeden bod a promítnu ho někam jinam. Ale tady beru dva body a získám úplně ulítlý vektor. A co  s ním?

A jak ověřím tu podmínku, kterou jsem popsal v dotazu?

Zápatí