Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
check_drummer napsal(a):
Eratosthenes napsal(a):
↑↑ check_drummer:
1) K tomu střídání nepotřebujeě sudé a liché bity, stejnou službu poskytnou i dekadické cifryBinární soustavu jsem použil kvůli znaménkům a zobecnění na bijekci ze Z do ZxZ.
To chápu, ale znaménka můžeš přece použít i v desítkové soustavě...
Eratosthenes napsal(a):
check_drummer napsal(a):
Eratosthenes napsal(a):
↑↑ check_drummer:
1) K tomu střídání nepotřebujeě sudé a liché bity, stejnou službu poskytnou i dekadické cifryBinární soustavu jsem použil kvůli znaménkům a zobecnění na bijekci ze Z do ZxZ.
To chápu, ale znaménka můžeš přece použít i v desítkové soustavě...
Ale je to použil tak, že když je ta poslední číslice 0, bude znaméno +, když je číslice 1, bude znamánko -. A tu číslici odtrhnu a dále ji nepovažuju za součást čísla. jen mě napadlo, že tak bude problém s čísly 0 a 1, které po odtržení budou mít obě hodnotu 0, a protože +0=-0, tak to není bijekce. Ale to půjde nějak ošetřit, je to jeden speciální případ.
↑ check_drummer:
>> že když je ta poslední číslice 0, bude znaméno +, když je číslice 1, bude znamánko -. A tu číslici odtrhnu a dále ji nepovažuju za součást čísla.
Ale přesnš totéž lze udělat i v desítkové soustavě. Já jsem to zkoušel s první cifrou - jednička je plus, dvojka mínus. A rychle jsem od toho utekl.
Eratosthenes napsal(a):
↑ check_drummer:
>> že když je ta poslední číslice 0, bude znaméno +, když je číslice 1, bude znamánko -. A tu číslici odtrhnu a dále ji nepovažuju za součást čísla.
Ale přesnš totéž lze udělat i v desítkové soustavě. Já jsem to zkoušel s první cifrou - jednička je plus, dvojka mínus. A rychle jsem od toho utekl.
No to právě nejde - co trojka, čtyřka, atd.?
↑ check_drummer:
A co je s nimi? Na prvním (anebo popsledním, to je úplně jedno) prostě nebudou...
↑ Eratosthenes:
Jak to pak může být bijekce? Tu podslední číslici odtrhneš nebo ne? Pokud ji odtrhneš, tak jaké znaménko tomu číslu dáš, když nekončí na 1 nebo 2? Pokud ji neotrhneš, jak zajistíš, aby u čísla končící na 1 bylo znamnénko -?
Resp. asi by byl odobré sem tu bijekci napsat.... Přestože se nepovedla... ale možná se nepovedla proto, že tam bylo moc číslic, 9...
↑ check_drummer:
No, já už bych asi do toho v tomto směru nevrtal. V konstrukci Z <--> Z x Z je těch problémů víc. Znaménko - vlevo dvě možnosti, vpravo čtyři. Jak vyřešit v nestejný počet cifer v Z x Z? A možná ještě něco dalšího...
↑ Eratosthenes:
Já tam právě u té binární soustavy problém nevidím žádný. Nestejný počet cifer není problém - nuly na začátku čísla ignorujeme (konstruuju bijekci ze Z do ZxZ). Jak jsem psal, jediný problém vidím v číslech 0 a 1, které by se zobrazily na stejnou dvojici (0,0). Ale to asi půjde nějak ošetřit - např. tak, že každé číslo různé od 0 nejprve změním tak, aby bylo o 1 dále od 0.
↑↑ Eratosthenes:
Dá se nějak jednoduše definovat [mathjax]f^{-1}[/mathjax]? Nějak mi to nejde...
↑ osman:
Je-li
[mathjax]\huge f(m,n)= (m+n+1)(m+n)+n[/mathjax]
bijekce, pak pro každé [mathjax]z \in \mathbb{N} [/mathjax] existuje jediné celošíselné řešení rovnice
[mathjax]\huge z = (m+n+1)(m+n)+n[/mathjax]
O moc jednodušeji to asi říct nejde.
Snad ještě - začni brát dvojice z N x N od [0;0] popořadě podle součtu, při stejném součtu podle první složky sestupně:
[0;0] [1;0] [0;1] [2;0] [1;1] [0;2]....
Řešení je ne pozicí č. z ([0;0] je na pozici č. 0)
check_drummer napsal(a):
↑↑ Eratosthenes:
Proč vlastně potřebuješ tu množinu dobře uspořádat?
To byl asi ten primární důvod. Ale nakonec to nebylo potřeba.
osman napsal(a):
↑↑ Eratosthenes:
check_drummer napsal(a):
osman napsal(a):
↑↑ Eratosthenes:
No jo, ale tam je jenom další N x N -->N. Dotaz ↑ osman: byl na inverzi N --> N x N
↑ Eratosthenes:
Když se na to podíváš pořádně, tak uvidíš, že je to hledaná inverze.
↑ check_drummer:
Formálně ano, fakticky to neřeší vůbec nic. je to jako kdych úlohu najít inverzní funkci k
[mathjax]\huge y =\frac {\cos^2 x-\sin^2x} {2\sin x\cos x}[/mathjax]
vyřešil takto:
[mathjax]\huge x =\frac {\cos^2 y-\sin^2y} {2\sin y\cos y}[/mathjax]
↑ Eratosthenes:
To vůbec ne, ta inverzní funkce je tam přece napsaná. Tak já ji sem teda přepíšu:
Jde o funkci f(x):=(y,z), kde
y:=[mathjax]\lfloor \frac{\sqrt{8x+1}-1}{2} \rfloor[/mathjax]
z:=[mathjax]x-\frac{y \cdot (y+1)}{2}[/mathjax]