Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Rád bych dostal nějakou radu, kde se začít zajímat o programování a systém PC počítače. Vše co jsem získal se mi zdá nějak nesouvisle napsané a nejasné. Zdá se mi, že běžnému člověku nejsou dostupné informace ani o zařízení, které vlastní. Zajímalo by mě, jestli je to třeba můj dojem nebo pravda. V knize třeba chybí vysvětlení a seznam příkazů jazyka. Jaká je vlastně situace a jaké informace jsou komu dostupné? Např. jsem zkusil "Hello World" v Java v Apache, ale bylo to tak, že program si můžete napsat sem, což vlastně není jasné kam a proč tam, instrukcí navíc si nevšímejte, atd. Mám jen dojem, že programování je dnes již na takové úrovni, že nám starším a i ostatním ujel vlak? Má cenu se o to vůbec nějak z nějakých důvodů zajímat, nebo se tím jen otevře prostor pro kutily, kteří nám pak polezou do počítačů?
Tak tu knihu vyhoď. Když tvrdí, že tě naučí programovat a neuvede ani rozumný popis toho jazyk, tak stojí za pendrek. Stejně je lepší si najít něco na netu, jsou toho tam mraky a něco z toho i docela dobré :-)
Ale ještě trochu na obhajobu té knížky (i když nevím jaké): úplný popis jazyka v ní nehledej, u šířeji používaných jazyků je to záležitost na pár set stránek (bez knihoven, standardní knihovny zaberou další stovky a tisíce stránek popisu - pokud si vůbec někdo dal tu práci a sepsal to). Informace o počítači taky nejsou jen tak. Poslední počítač kterému se dalo jakž takž vcelku rozumět bylo IBM PC-XT :D Dnes už je to myslím mimo možnosti jednoho člověka, kdyby se měl vyznat ve všem. Komponent je tam spousta, každá existuje v tolika variantách, že je umění je jen vyjmenovat, natož vědět přesně co která dělá :-) Opravdu je asi nejlepší začít z nějakého bodu a to ostatní přeskočit, věřit, že to funguje a začít se tím zabývat později.
↑ tomlib:
Ahoj, úplný základ programování je na jednu stránku. :-) Stačí ti vědět, co je proměnná, přiřazení do ní, znát IF příkaz, příkazy cyklu, pole a to je vše. Ostatní je už znalost konkrétního jazyka, což samozřejmě je značně náročnější - získat pořádnou praxi v konkrétním jazyce může trvat několik měsíců i let. Ale ty základy jsou u všech (procedurálních) jazyků stejné.
↑ check_drummer: Pak je tu ale ještě jedna věc, uvědomit si kdy se to přiřazení a cyklus provede. Za starých časů kdy program začínal prvním řádkem a končil posledním s tím nebyl problém, u současného event driven programování to nemusí být úplně zřejmé. Tam nějaký vývojový systém vygeneruje obrazovku, menu a vůbec celou strukturu programu a programátor jen umísťuje fragmenty kódu a na to už bych asi raději doporučil nějaký tutorial či návod (neporadím konkrétně který, mně tohle nějak minulo). Zjevně už se jinak programovat nebude a zkoušet psát konzolové aplikace by nemuselo být pro začátečníka to úplně správné nasměrování :-)
↑ Stýv: Upřímně, já bych čistě sám za sebe taky doporučil začít konzolovou aplikací (asi ne v Pythonu, ale to je už moje vcelku nepodstatná osobní preference). Ale zjistil jsem, že se to tak už neučí (třeba ve středoškolském předmětu Informatika - ověřeno na vlastních dětech) a že děcka event driven přístup chápou na první dobrou (což mě chvíli trvalo, než jsem to přijal za vlastní) :-) Takže jsem si v tomto smyslu upravil názor :-)
↑ Aleš13: Nas taky na gymplu ucili "programovat" ve Visual Basicu, ale doopravdy programovat jsem se zacal ucit az na VS (Matfyz), a to v Pascalu (ktery pred par lety nahradili prave Pythonem).
Mimochodem, ve VB me uz jako malyho spunta ucil programovat starsi bratranec a s event driven pristupem jsem taky nemel nejmensi problem. Ale vlastne jsem vubec nevedel, jak to doopravdy funguje.
https://naucse.python.cz/course/pyladies/ vypada jako vhodny material pro naproste zacatecniky. Osobni zkusenost s tim ovsem nemam.
Doporučuju - ať už se programuje v jakémkoliv jazyce, najít si, jak se tam napíše Hello world, a ten blok kódu rozvíjet jako v "normální" konzolové aplikaci.