Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Slyšel jsem, že satelity mohou mít až rozlišení 4cm (pro fotky ve viditelném spektru).
To mi ale se zdá nemožné vzhledem k difračnímu kritériu( Rayleighovu vzorci) , pak by musely mít průměr zrcadla aspoň 610 m. Přitom jsou velké jak dodávka nebo kamion.
Vycházím taky z toho, že běhají po geostacionárních orbitách( 40000km), ale možná jsem se přeslechl a to už se netýkalo těchto satelitů,ale jiných. Právě možná tady bude problém. V jakých výškách tyhle snímkovací satelity s takovým rozlišením létají?
Nebo druhá možnost: Používá se nějaká metoda zpracování umožňující překonat difrační limit?
[mathjax]D ≥ 1.22 \frac l h \lambda[/mathjax]
(přerovnané proměnné originálního vzorce [mathjax]\lambda sin(\frac h l)=1.22 D[/mathjax] a taylorova rozvoje sin(h/l)=h/l)
Předpokládám, že to Rayleghovo kritérium platí nejen v obrazové oblasti, ale i předmětové oblasti. (V obrazové doméně s tím jde počítat přes kolik pixelů se Aiyho disk roztáhne, v předmětové jak vzdálené předměty(body) jsme schopni rozlišit)
Výpočet
[mathjax]D≥ "1.22" 40 000 000 000 mm / 40 mm * 500 nm[/mathjax]
1.22 * 500m
Vzorec je doufám správně. Ověřil si zkušební výpočet (500nm, 4um pixel pitch ... "f"<8)
význam proměnných:
D= průměr zrcadla
l= (podélná)vzdálenost objektu/snímače od čočky nebo zrcadla
h=(příčná)velikost předmětu nebo vzdálenost dvou bodových objektů
[mathjax]\lambda[/mathjax] 500nm=barevné světlo
Stránky: 1