Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím,
ve škole jsem dostal za domácí úkol zkonstruovat trojúhelník ze strany a, úhlu beta a kružnice vepsané. Konstrukci už mám, ale největší problém mi hlavně dělají podmínky řešitelnosti. Pomohl by mi prosím někdo s tímto problémem? (Případně prosím o vysvětlení, jak jste k podmínkám přišli)
Předem děkuji za odpověď.

↑ Vojtěch Šebek:
Při konstrukci jsi zřejmě použil i toho, že kružnice vepsaná se dotýká stran. Zkus tedy prodiskutovat, kde vzhledem ke straně a může být kružnice, aby jsi mohl vytvořit tečnu, která protne rameno úhlu beta.
↑ Vojtěch Šebek:
Obecný postup stanovení podmínek u konstrukcí trojúhelníku by měl být asi takhle:
1) Podmínky pro jednotlivé údaje (a, beta, rho) – zde je omezení jen pro betu (0; Pi).
2) Podmínky pro dvojice údajů (a-beta, a-rho, beta-rho) – ponechám na zamyšlení.
3) Podmínka pro celou trojici: pokud začneš konstrukci (za splnění předchozích podmínek) úhlem beta, do kterého zkonstruuješ vepsanou kružnici, tak si představ extrémní hodnoty délky strany "a". Příslušný vztah je pak již jasný.

Zdravím,
mockrát vám děkuji za poskytnuté rady. Po zamyšlení nad konstrukcí a po provedení pár testů jsem došel nakonec ke dvěma podmínkám, které když dodržím, tak mi trojúhelník jde vždy zkonstruovat. Podmínky jsou tyto dvě:
beta < 180°
rho < a * sin(beta/2)
Jsou tyto podmínky správné?
Předem děkuji za odpověď.
↑ Vojtěch Šebek:
Ne,
správně rho < a * sin(beta)/2
Po editaci:
Zkus si třeba a=10,beta=178°
Dle tvého vzorečku 0<rho<9.99847695 a to asi ne.
Správně 0<rho<0.1744974835
Ono totiž rho musí být menší než polovina vc.
↑ Vojtěch Šebek:
Řekl bych, že to dobře není...

↑ Honzc:
Děkuji vám mockrát za opravu mé chyby. Jsou toto tedy jediné dvě podmínky potřebné pro konstrukci?
↑ Vojtěch Šebek:
Ano.
Obecně a>0,0<beta<180[mathjax]^\circ [/mathjax],0<rho<a*sin(beta)/2
Ještě by to chtělo diskuzi, kolik je řešení při splnění podmínek. (tady to bude jednoduché)
Stránky: 1