Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Uvažujme trojúhelník určený vrcholy A = [−2, 0], B = [4, 0] a C = [0, 3]. Určete všechna reálná čísla x tak, aby na některé ze stran tohoto trojúhelníka ležel bod P = [−1/3x, 1].
Odpovědi:
(a) x ∈ {4}
(b) x∈{−8,4}
(c) x∈{−4/3,8/3}
(d) x∈{8/3}
včera jsem řešil podobnou úlohu, ale s kružnicí, pomocí středového tvaru kružnice, ale u trojúhelníku to není tak jednoduché? byl bych moc vděčný za radu
↑ kastrup:
Ahoj, a jsi teda na střední nebo na MFF? Mně ta úloh nepřijde složitá, zvlášť když si tam můžeš dosadit nabízené odpovědi. Prostě si napiš třeba parametricky strany toho trojúhelníka a dosaď tam souřadnice toho bodu.
↑ kastrup:
Jde řešit i pomocí podobnosti.
1) pokud víš, co je množinou bodů P, které mají y-ovou souřadnici 1, tak můžeme vyloučit a) a d)
2) teď ta podobnost
Trojúhelník B0-2 a B1x, kde x je průsečík rovnoběžky s osou x ve vzdálenosti 1 od osy x.
Popřemýšlej
0 je počátek kartézské soustavy
↑ kastrup:
Ono to půjde nakonec vyřešit úsudkem. Pokud víš, že právě jedna odpověď je správná, tak z náčrtku ti bude jasné která to je. A nemusíš nic počítat.
Jinak výpočet lze udělat tak, že si tu úsečku, která tvoří stranu, vyjádříš parametricky - brali jste to už?
A nebo přes podobnost jak píše marnes.
Fakt na tom nic není, spíš je to podle mě úloha, zda si člověk dovede zadání dobře znázornit.
↑ kastrup:
Zdravím,
není řeba řešit přes parametrické rovnice. Strany AC a BC lze vyjádřit jako lineární funkce, jejichž směrnice jsou hned jasné z náčrtku. Pravda je, že směrnici, tedy poměr stran v pravoúhlém trojúhelníku, využíváš i v postupu nabízeném ↑ marnes:.
↑ kastrup:
Za x a y dosadit souřadnice bodu P
Hezký den vespolek.
Snad to moc nezaplevelím, když ještě stručně uvedu (aspoň pro mně zajímavé) řešení s parametrickou rovnici přímky dané dvěma body s vyjádřením pozice bodů na této přímce dělícím poměrem jako parametrem rovnice (o tomto využití dělícího poměru jsem už něco psal tady: Odkaz) Jedná se o rovnici ve tvaru
kde (x1, y1), (x2, y2) jsou body definující přímku, λ je proměnný dělící poměr bodů přímky jako parametr rovnice.
Vyjádřeme pozici bodu P o kartézkých souřadnicích
Dělící poměr bodu P lze určit z jeho ypsilonové souřadnice:
Pak pro x - souřadnici:
Analogicky pro bod P na úsečce CA obdržíme λ = -2,
Pro bod P na AB podobné řešení neexistuje. Tento podtup se sice nijak nevymyká z ostatních diskutovaných, mi však připadá, jako by úloha byla vymyšlena právě pro jeho uplatnění.
Al1 napsal(a):
↑ kastrup:
Zdravím,
není řeba řešit přes parametrické rovnice. Strany AC a BC lze vyjádřit jako lineární funkce
Vzhledem k tomu že oba postupy jsou přibližně stejně pracné, tak bych nezavrhoval žádný z nich.
↑ check_drummer:
Zdravím,
mně připadá výpočet těch směrnicových tvarů prostě jednodušší, neboť dosazením souřadnic bodu P hned získávám řešením, s parametrickými rovnicemi mám nejdřív parametr a až pak řešení. Ale přít se nehodlám. :-)