Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň,
pozeral som materiály ohľadne prerovnaním rady. Bolo tam písané, že ak prerovnám relatívne konvergentný rad, dostanem nový rad, ktorý nie je rovný pôvodnému radu.
Môžete mi to potvrdiť, alebo vyvrátiť.
Ďakujem za odpoveď.
↑ fmfiain:Ano, je to tak. Mimochodom, ak je nejake tvrdenie uvedene v "regularnom" texte, teda takom, ktory presiel obvyklym editorskym a recenznym procesom, v drvivej vacsine pripadov je mozne verit mu aj bez prieskumu verejnej mienky.
Prerovnaním ľubovoľného radu dostaneš iný rad ak to nie je triviálne prerovnanie (kde príslusná bijekcia je identita) pri relatívne konvergentných radoch však môže prerovnaný rad mať iný súčet či dokonca z konvergentného urobiť divergentný a naopak. Pri absolútne konvergentných radoch prerovnanie zmení rad ale nie súčet.
Dokonca pre každý relatívne konvergentný rad a pre každé [mathjax2]-\infty\leq a\leq b\leq \infty[/mathjax2]možno nájsť jeho prerovnanie tak aby [mathjax2]\liminf_{n}{\sum\limits_{k=0}^{n}{a_k}}=a [/mathjax2][mathjax2]\limsup_{n}{\sum\limits_{k=0}^{n}{a_k}}=b[/mathjax2]
Dobrý deň ↑ vlado_bb:,
máš pravdu, ale ja sa pýtam, aby som dostal nejakú doplňujúcu informáciu, tak, ako to urobil ↑ jarrro:.
↑ fmfiain:Tak skus formulovat svoje otazky tak, aby bolo jasne, na co sa vlastne pytas.
↑ fmfiain:
Připadá mi, že nevíš co ten pojem znamená a pomocí otázek, které se ale netýkají definice toho pojmu, ale jen jeho důsledků, se snažíš zjist co ten pojem vlastně znamená.
To je mimochodem dost běžný jev - pro některé lidi je snadnější si o daném pojmu zjistit tisíc vlastností než jednu jeho defiinici....
Dobrý deň ↑ check_drummer:,
žiaľ máš pravdu. Včera som zistil, aký je rozdiel medzi relatívne a absolútne konvergujucou radou.
Chcel by som sa opýtať, čo znamená
[mathjax]\lim sup[/mathjax]
a
[mathjax]\lim inf[/mathjax]
nie som si istí, či som to správne preložil. Píše sa tam, že [mathjax]\lim_{n\to\infty}sup x_{n}[/mathjax] znamená najväčšie číslo postupnosti nachádzajúce sa v rade na konci rady a [mathjax]\lim_{n\to\infty} infx_{n}[/mathjax] zase najmenšie. Ak rada konverguje tak [mathjax]\lim_{n\to\infty} infx_{n} = \lim_{n\to\infty} sup x_{n}[/mathjax], ak diverguje, tak [mathjax]\lim_{n\to\infty} infx_{n} = - \infty[/mathjax] alebo [mathjax]\lim_{n\to\infty} supx_{n} = \infty[/mathjax] a to druhé je reálne číslo alebo sú oboje [mathjax]\lim_{n\to\infty} supx_{n} = \infty[/mathjax] a [mathjax]\lim_{n\to\infty} infx_{n} = - \infty[/mathjax].
Prosím opravte ma ak sa mýlim.
↑ fmfiain: Myslim ze tato stranka je urcena na pomoc s menej trivialnymi problemami a nemala by sluzit ako doucovanie zakladnych pojmov. Odporucam Diferencialny pocet I a II od V. Jarnika.
čítam Jarníka Diferencialny pocet II. Na strane 71 príklad 4 je napísané: Majme dve postupnosti: [mathjax]a_{3k+1} = 1 [/mathjax], [mathjax]a_{3k+2} = \frac{3}{4} [/mathjax], [mathjax]a_{3k+3} = 0[/mathjax] a [mathjax]b_{3k+1} = 0[/mathjax], [mathjax]b_{3k+2} = \frac{3}{4}[/mathjax], [mathjax]b_{3k+3} = 1[/mathjax].
Postupnosti vyzerajú takto:
[mathjax]1, \frac{3}{4}, 0, 1, \frac{3}{4}, 0, 1, \frac{3}{4}, 0 ...[/mathjax]
[mathjax]0, \frac{3}{4}, 1, 0, \frac{3}{4}, 1, 0, \frac{3}{4}, 1 ...[/mathjax]
Potom: [mathjax]\lim \sup a_{n} + \lim \sup b_{n} = 1 + 1 = 2[/mathjax]
[mathjax]\lim \inf a_{n} + \lim \sup b_{n} = 0 + 1 = 1[/mathjax]
[mathjax]\lim \sup (a_{n} + b_{n} )= \frac{3}{4} + \frac{3}{4} = \frac{3}{2}[/mathjax]
Lenže to sú postupnosti, nie rady. Definíciu pre rady tu nevidím.
na strane 85 je napísané pre súčet prvých n členov rady sa používa označenie [mathjax]s_{n} = a_{1} + a_{2}+ ... + a_{n}[/mathjax].
Potom ak rad osciluje: [mathjax]\lim_{n\to \infty} \inf s_{n} < \lim_{n\to \infty} \sup s_{n}[/mathjax].
Ak neosciluje, toto neplatí a je: [mathjax]\lim_{n\to \infty} s_{n} = s[/mathjax].
Kde s je buď [mathjax]\mathbb{R}[/mathjax] alebo [mathjax]+\infty, -\infty[/mathjax].
Ako ale zistím to [mathjax]s_{n}[/mathjax]?
Takto: [mathjax]s_{n} = a_{1} + a_{2}+ ... + a_{n}[/mathjax].
na strane 113 príklad 1 je napísané d´Alembertovo kritérium kritérium: ak máme v rade [mathjax]\frac{a_{n+1}}{a_{n}} < 1[/mathjax], kde [mathjax]a_{n}[/mathjax] je n-tý člen rady a [mathjax]a_{n+1}[/mathjax] je n+1-tý člen rady, tak je rada konvergentná. A je tam napísaná ekvivalencia: [mathjax]\frac{a_{n+1}}{a_{n}} < 1 \Leftrightarrow \lim_{n\to \infty} \sup \frac{a_{n+1}}{a_{n}} < 1[/mathjax].
Tu sa ale spomína n-tý člen radu, nie súčet n prvkov radu.
Rad je postupnosť jeho čiastočných súčtov teda keď je niečo definované/dokázanè pre postupnosti tak je to definované/dokázané aj pre rady (stačí tú postupnosť brať ako čiatočný súčet radu)
↑ fmfiain:Rad 1+1+1+0+0+0+0+ ... (dalej su uz iba nuly)
Ciastocne sucty: 1, 2, 3, 3, 3, 3, 3, ... (dalej su uz iba trojky)
a jeho n-ty čiastočný súčet je?
intuitívne predpokladám, že [mathjax]\lim_{n\to\infty}\sup s_{n} =3[/mathjax] a [mathjax]\lim_{n\to\infty}\inf s_{n} =1[/mathjax].
Ale to je asi hlúposť, lebo [mathjax]\lim_{n\to\infty}\sup s_{n} > \lim_{n\to\infty} \inf s_{n}[/mathjax]
platí iba pre oscilujuce rady.
fmfiain napsal(a):
Dobrý deň ↑ vlado_bb:
definíciu čiastočného súčtu.
Tu je: [mathjax]s_n=a_1+a_2+\dots+a_n[/mathjax]
fmfiain napsal(a):
intuitívne predpokladám, že [mathjax]\lim_{n\to\infty}\sup s_{n} =3[/mathjax] a [mathjax]\lim_{n\to\infty}\inf s_{n} =1[/mathjax].
Nie. Obidve hodnoty su 3.