Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 07. 2023 18:10 — Editoval Prvočíslo (07. 07. 2023 20:29)

Prvočíslo
Pozice: Student
Reputace:   

Kinetická energie kyvadla

Dobrý den,

mám kyvadlo, na kterém mám přidělanou kouli o hmotnosti [mathjax]m[/mathjax] a momentu setrvačnosti vzhledem k ose procházející těžištěm [mathjax]J_0[/mathjax]. Je připevněna na nehmotný provaz, přičemž vzdálenost upevnění kyvadla od těžiště je [mathjax]d[/mathjax]. Koule se pohybuje s úhlovou rychlostí [mathjax]{\omega}[/mathjax]. Jaká bude celková kinetická energie koule?

Vím, že osy rotace jsou relativní a tedy to můžu řešit více způsoby. Já bych jako osu vzal místo upevnění kyvadla. Pak bych se na celý pohyb koukal pouze jako na rotaci. Tedy bych celkovou kinetickou energii určil jako [mathjax]E_k=\frac 12(J_0+md^2){\omega}^2[/mathjax]. Podle mě nemohu brát pohyb jako translaci, protože všechny body neopisují stejné trajektorie.

Já ale viděl odvození takové, že se nějak vzala ta osa rotace kolem těžiště a pak se to nějak bralo jako translační pohyb. Pak byla kinetická energie určena jako [mathjax]E_k=\frac 12 J_0 {\omega}^2+\frac 12mv^2[/mathjax], což je to stejné, ale nechápu, jak je možné, že to mohu brát jako translační pohyb. To [mathjax]v[/mathjax] je rychlost těžiště, ale když něco rotuje, tak přeci nemůžu všechen pohyb soustředit do těžiště, to mohu jenom u translačního pohybu a tento pohyb se ani přeci z translační složky neskládá, jako je to u valení.

Čemu prosím nerozumím? Kde mám chyby v úvahách?

#2 08. 07. 2023 08:16 — Editoval zvedavec123 (08. 07. 2023 08:41)

zvedavec123
Reputace:   

Re: Kinetická energie kyvadla

Toto je kyvadlo:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Kmitanie
v strede je tabuľka so vzorcami

Ak to chceš postaviť, tak je to zložitejšie.

#3 09. 07. 2023 13:54 — Editoval Prvočíslo (09. 07. 2023 13:54)

Prvočíslo
Reputace:   

↑ zvedavec123:

Já ale nechci žádné kyvadlo postavit, mě jen mate, proč můžu jeho pohyb rozložit na rotační a translační složku.

Translační pohyb je tehdy, když všechny body mají v nějakém okamžiku stejné rychlosti. Ale protože u té koule nemají všechny body od upevnění stejnou vzdálenost, tak mají jiné obvodové rychlosti. Proto nechápu, proč to mohu brát jako translační pohyb.

#4 09. 07. 2023 15:09 — Editoval zvedavec123 (10. 07. 2023 09:34)

zvedavec123
Reputace:   

↑ Prvočíslo: Moment zotrvačnosti telesa už v sebe obsahuje rôzne vzdialenosti jeho bodov od stredu otáčania. https://sk.wikipedia.org/wiki/Moment_zotrva%C4%8Dnosti Z pohľadu energie možno guľu kyvadla považovať za hmotný bod s momentom zotrvačnosti.

#5 09. 07. 2023 20:54

MichalAld
Moderátor
Reputace:   126 

Prvočíslo napsal(a):

Podle mě nemohu brát pohyb jako translaci, protože všechny body neopisují stejné trajektorie.

Ale můžeš to brát jako složení rotace kolem těžiště koule úhlovou rychlostí [mathjax]\omega[/mathjax] a zároveň translaci (po kružnici) rychlostí v která je rovná [mathjax]v = \omega d[/mathjax]. Čímž pádem dostáváš úplně stejný výsledek.

Ten předpoklad, že koule rotuje dle svého těžiště je podstatný, protože jen v takovém případě je celková energie rovna součtu rotační a translační energie. Pokud by těleso rotovalo kolem jiného bodu, tak se tam objeví ještě další člen.

Pak ještě ta představa že je kulikčka zavěšená na provázku je taky dost zavádějící, lepší by bylo použít představu nehmotné tyčky, pak je jasné, že se koule musí otáčet stejně jako se kývá.

#6 09. 07. 2023 22:45

Prvočíslo
Reputace:   

↑ MichalAld:

Takže já vlastně koncentruji veškerou hmotnost do těžiště a předpokládám, že je to hmotný bod, který se pak může pohybovat translačně. Tedy kyvadlo se ve skutečnosti translačně nepohybuje, pouze při dané koncentraci hmotnosti.

Nicméně já měl za to, že takto můžu hmotnost koncentovat a počítat s rychlostí těžiště jenom tehdy, když je pohyb reálně translační. Tedy to není podmínka?

#7 09. 07. 2023 23:24

MichalAld
Moderátor

Lze, ale není to úplně triviální (zrovna jsem si to zkoušel odvodit) ukázat, že pokud těleso koná rotační pohyb kolem svého těžiště a zároveň se to těžiště pohybuje translačním pohybem po nějaké křivce (nemusí to být nutně přímka), no tak celková energie je součet té rotační a translační. Platí to ovšem jen když těleso rotuje kolem svého těžiště. Jinak se tam objeví ještě ten "smíšený člen".

Ale já nevím, jestli to co tvrdíš ty je správné. Energie kývající se koule není jen energie stejně těžkého hmotného bodu. Ještě je k tomu potřeba připočíst tu energii rotačního pohybu koule. Z pohledu translačního pohybu té koule je jedno, jestli je její hmotnost soustředěna v jejím středu, nebo je rozložena v prostoru té koule. Z pohledu rotačního pohybu už to samozřejmě jedno není.

#8 09. 07. 2023 23:52 — Editoval Prvočíslo (09. 07. 2023 23:53)

Prvočíslo
Reputace:   

↑ MichalAld:

Jistě, nutno je k té translační energii přičíst ještě tu rotační složku.

Nicméně to, co mě málo, je to, že ta koule sama o sobě vlastně žádný translační pohyb nekoná, já pouze zřejmě jenom soustředím její celkovou hmotnost do jejího těžiště, které se pohybuje nějakou danou rychlostí [mathjax]v[/mathjax]. Protože proč bych pak jinak psal translační kinetickou energii jako [mathjax]\frac 12 mv^2[/mathjax], kdyby nebyla ta hmotnost soustředěna v tom těžišti? Rychlost toho těžiště je jiná než rychlost jiných bodů, které jsou v jiné vzdálenosti od středu rotace kyvadla, proto to není sám o sobě translační pohyb.

#9 10. 07. 2023 00:54

MichalAld
Moderátor

Tak jo, zkusím to ještě jednou (a naposledy). Celé to tvé "soustředění hmotnosti někam" je nejspíš chybná úvaha.

Univerzální postup jak se dobrat kinetické energie je prostě sečíst všechny "hmotné body" co v systému máme, dle vztahu [mathjax]E_i = \frac{1}{2}m_iv_i^2[/mathjax]. Pro tuhá tělesa to platí úplně stejně, tuhé těleso musíme rozdělit na nekonečně malé elementy a pro každý z nich určit kinetickou energii, a pak je zase sečíst. Dělá se to samozřejmě přes (obecně trojný) integrál.

Tedy [mathjax]E_k = \frac{1}{2}\int v^2 dm[/mathjax]. Je to takový spíš formální zápis, s tím dm jako elementem hmotnosti. Tohle platí vždycky, pro jeden bod, pro více bodů, pro tuhé těleso, více tuhých těles, i pro tekutiny, prostě vždycky.

Rotační pohyb je naproti tomu jen taková berlička, jak si usnadnit život. Není to nový fyzikální zákon, všechny věci ohledně rotačního pohybu lze odvodit z toho translačního. Takže třeba kinetická energie rotačního pohybu kolem nějakého bodu - prostě jen dosadíme za [mathjax]v = \omega \times r[/mathjax] no a pro kinetickou energii tak získáme vztah

[mathjax]E_k = \frac{1}{2}\int \omega^2 r^2 dm = \frac{1}{2} \omega^2 \int  r^2 dm[/mathjax]

úhlová rychlost je konstantní, takže může před integrál, a ten zbytek - ten se v úlohách rotačního pohybu vyskytuje často, takže se to zavedlo jako nová veličina, známá jako moment setrvačnosti.

Pokud těleso rotuje kolem nějaké osy a zároveň vykonává translační pohyb, tak rychlost každého bodu je složena ze dvou složek - z té rychlost translačního pohybu a z rychlosti rotačního pohybu. Tedy

[mathjax]E_k = \frac{1}{2}\int v^2 dm=\frac{1}{2}\int(v_T + \omega \times r)^2dm=\frac{1}{2}\int v_T^2 dm + \frac{1}{2}\int 2v_T \omega r dm +\frac{1}{2}\int \omega^2 r^2 dm [/mathjax]

První člen je tedy stejný, jako kdyby těleso vykonávalo jen translační pohyb, a poslední člen je zase stejný jako kdyby vykonávalo jen rotační pohyb.

Prostřední člen je trochu zvláštní, a musíme si vzpomenout na to, že integrál [mathjax]\int  r dm [/mathjax] nám definuje polohu těžiště tělesa. Pokud naše rotace bude kolem těžiště, bude tento člen nulový, pokud né, bude představovat nějaký další příspěvek k celkové energii.

Líp už to vysvětlit neumím. Základní vztah pro kinetickou energii je sečíst všechny mv^2, a lze to udělat obecně více způsoby.  V rovině ale těleso žádný sofistikovanější pohyb vykonávat nemůže. K jednoznačnému určení polohy (a tedy i pohybu) tělesa stačí popsat jak se pohybuje jeden jeho bod (to je ten translační pohyb) a pro druhý bod tělesa už jen úhel proti tomu prvnímu bodu (to je ta rotace). Více toho už určit nemůžeme. Takže každý pohyb takového tělesa lze popsat jednou translací a jednou rotací. Tedy třeba rychlostí nějakého bodu a úhlovou rychlostí rotace kolem tohoto bodu.

Samozřejmě je vhodné, když ten bod je těžiště, ale není to úplně podmínka. Jen nesmíme zapomenout na ten smíšený člen ve vztahu pro celkovou energii.

U tvého kyvadla můžeme buď uvažovat, že jde o čístě rotační pohyb (kolem toho bodu, kde je provázek zavěšený), nebo že jde o kombinaci translačního pohybu středu koule po jisté kružnici a rotačního pohybu koule kolem jejího středu jistou úhlovou rychlostí.

Energie musí vyjít v obou případech stejná. Klidně si ale můžeme zvolit i jiný bod, jen to není příliš vhodné. Tyhle dva body jsou dost speciální - v prvním případě tam není vůbec ten translační pohyb, a ve druhém je zase rotace kolem těžiště. V obou případech je výpočet energie jednodušší než tím obecným vzorcem.

#10 10. 07. 2023 09:25 — Editoval zvedavec123 (10. 07. 2023 09:46)

zvedavec123
Reputace:   

Prvočíslo napsal(a):

Takže já vlastně koncentruji veškerou hmotnost do těžiště...

Nie!!!! Koncentrovať máš moment zotrvačnosti. Nepochopil si jednotky kruhového pohybu.

↑ MichalAld: Veci treba robiť jednoducho a nevymýšľat to čo už bolo vymyslené.

#11 10. 07. 2023 11:46

check_drummer
Reputace:   105 

zvedavec123 napsal(a):

↑ MichalAld: Veci treba robiť jednoducho

... pokud to jde.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#12 10. 07. 2023 13:40 — Editoval Prvočíslo (10. 07. 2023 13:42)

Prvočíslo
Reputace:   

↑ MichalAld:

Dobře, rozumím tomu. Nicméně je tu ještě něco, co mi vrtá hlavou.

Pokud bych počítal kinetickou energii Země, tak by to mělo, co sem tak zjistil, být [mathjax]E_k=\frac 12 J_0{\omega}^2+\frac 12 Mv^2[/mathjax], kde [mathjax]\omega[/mathjax] je úhlová rychlost, s jakou se Země otáčí kolem vlastní osy, a [mathjax]v[/mathjax] je obvodová rychlost těžiště.

Jak to, že ale nepočítám ještě rotační energii bodů kolem těžiště Země, stejně jako u toho kyvadla? Protože tady je to principiélně přeci stejné, u kyvadla ta koule akorát ještě nerotuje jako Země kolem vlastní osy. Tedy proč tady najednou tuto část energie vypouštím?

#13 10. 07. 2023 17:56

MichalAld
Moderátor

↑ Prvočíslo:

To záleží na tom, co bereš jako úhlovou rychlost rotace země. Pokud vezmeš tu správnou - tedy vzhledem k inerciální soustavě, vzhledem ke hvězdám, asi, tak to vyjde správně. Pokud vezmeš tu vzhledem ke slunci (tu, podle které určujeme dny), tak ti tam bude kus energie chybět. Je to úplně stejné, jako s tím kyvadlem.

Jinak, zase - pokud je pohyb tělesa složením dvou rotací, jako že rotace kolem bodu X (střed Slunce) a kolem bodu Y (střed Země), tak je otázka, jak z toho celkovou energii určit. Muselo by se to zase pečlivě spočítat (nebo najít). Já to z hlavy nevím. Intuitivně bych řekl, že to bude energie rotace hmotného bodu o hmotnosti Země kolem Slunce plus Rotace Země kolem svého středu, ale úplně jistý si tím nejsem, muselo by se to zase odvodit. Nicméně to zjevně vychází stejně jako energie translačního středu Země po kružnici kolem Slunce, a energie rotace Země kolem svého těžiště, a to už jsem odvodil před chvílí, že správný výsledek je, takže tohle bude taky.

Protože tady je to principiélně přeci stejné, u kyvadla ta koule akorát ještě nerotuje jako Země kolem vlastní osy.

Rotuje i u kyvadla. Když by nerotovala, tak by třeba barevně označený vršek koule mířil pořád nahoru. Což u kyvadla určitě nenastává....
Akorát že rotuje kolem své osy stejnou úhlovou rychlostí jako kolem středu kyvadla. Což u obíhající Země tak není. Ale je to tak třeba u Měsíce obíhajícího Zemi.

#14 10. 07. 2023 17:58

MichalAld
Moderátor

Ještě mě napadá - když se hmotný bod pohybuje po kružnici, tak je jedno, jestli jeho energii nazveme translační nebo rotační, je to pořád stejná energie a i se stejně počítá.

#15 10. 07. 2023 21:39 — Editoval Prvočíslo (10. 07. 2023 21:41)

Prvočíslo
Reputace:   

↑ MichalAld:

Pokud budu uvažovat, že Země nerotuje kolem své osy s úhlovou rychlostí [mathjax]\omega_1[/mathjax] o periodě jednoho dne, tak pokud se pak pohybuje kolem Slunce s úhlovou rychlostí [mathjax]\omega_2[/mathjax] o periodě jednoho roku, tak pak je výpočet její kinetická energie stejný jako u toho kyvadla, ne? Tedy [mathjax]\frac 12 (J_0+Md^2){\omega_2}^2[/mathjax].

Pokud ale ještě rotuje kolem své osy, tak pak musím přičíst ještě [mathjax]\frac 12 J_0 {\omega_1}^2[/mathjax]. Takto to vidím já, proto moc nerozumím, proč bych to měl brát jenom jako součet energie rotace kolem své osy a translační energie těžiště. Proč tomu tak je?

#16 10. 07. 2023 23:08

check_drummer
Reputace:   105 

↑ Prvočíslo:
A to ještě celá sluneční  soustava rotuje kolem středu galaxie a ta rotuje kolem buhví čeho a to buhví co rotuje taky bůhví kolem čeho....

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#17 10. 07. 2023 23:32

MichalAld
Moderátor

Prvočíslo napsal(a):

↑ MichalAld:
Pokud budu uvažovat, že Země nerotuje kolem své osy s úhlovou rychlostí [mathjax]\omega_1[/mathjax] o periodě jednoho dne, tak pokud se pak pohybuje kolem Slunce s úhlovou rychlostí [mathjax]\omega_2[/mathjax] o periodě jednoho roku, tak pak je výpočet její kinetická energie stejný jako u toho kyvadla, ne? Tedy [mathjax]\frac 12 (J_0+Md^2){\omega_2}^2[/mathjax].

To by znamenalo, že rotuje kolem své osy s periodou 1 roku. Tedy, že je natočená ke slunci pořád stejnou stranou. Pak by to bylo stejné jako u kyvadla.

Pokud by neměla rotovat vůbec, tak to znamená, že jeden den bude stejně dlouhý jako jeden rok.

Jinak, když už chceš používat pojmy jako den nebo rok ve fyzikálních výpočtech, stálo by za to si udělat jasno v tom, co to přesně znamená. 1 den není jedna celá otáčka, a 1 rok ... no roků jsou asi tři druhy. Lepší by bylo používat pojmy jako jeden oběh země kolem slunce a jedna otáčka země kolem osy. A tomu příslušející periody. Ale beru, že tohle je teď okrajový problém.

#18 10. 07. 2023 23:37

MichalAld
Moderátor

Prvočíslo napsal(a):

↑ MichalAld:

Ještě teda jednou - tohle není případ, kdy země nerotuje vůbec, to je případ, kdy země rotuje úhlovou rychlostí [mathjax]\omega_2[/mathjax]. Když by nerotovala vůbec, bude její energie jen [mathjax]\frac 12Md^2{\omega_2}^2[/mathjax]

Asi bys měl začít tím, jak vlastně vypadá ta situace, když země obíhá slunce a přitom nerotuje vůbec. A proč tohle není případ kyvadla - koule na provázku, a případně jak by se takové kyvadlo muselo udělat, aby to tak bylo.

#19 11. 07. 2023 17:56

Prvočíslo
Reputace:   

MichalAld napsal(a):

↑ Prvočíslo:

Intuitivně bych řekl, že to bude energie rotace hmotného bodu o hmotnosti Země kolem Slunce plus Rotace Země kolem svého středu...

No a to je právě to, co mi vrtá hlavou, proč to beru jako rotaci hmotného bodu kolem Slunce a ne jako rotaci koule kolem Slunce?

#20 11. 07. 2023 19:27 — Editoval zvedavec123 (11. 07. 2023 19:31) Příspěvek uživatele zvedavec123 byl skryt uživatelem MichalAld. Důvod: Tady je zas někdo chytrej

#21 11. 07. 2023 20:36

MichalAld
Moderátor

Prvočíslo napsal(a):

MichalAld napsal(a):

↑ Prvočíslo:

Intuitivně bych řekl, že to bude energie rotace hmotného bodu o hmotnosti Země kolem Slunce plus Rotace Země kolem svého středu...

No a to je právě to, co mi vrtá hlavou, proč to beru jako rotaci hmotného bodu kolem Slunce a ne jako rotaci koule kolem Slunce?

No to já nevím, proč to bereš tak a né jinak.

Nejjednodušší bude, když si to namaluješ. Na kus papíru si namaluj Zemi (i s nějakými kontinenty, ať víš která strana je která) a k tomu bod, kolem kterého to má rotovat (střed slunce). Do něj zapíchni špendlík a pak si s tím otáčej. Pochopíš hned, že země udělá jednu otáčku za jeden oběh.

#22 11. 07. 2023 21:51 — Editoval Prvočíslo (11. 07. 2023 21:53)

Prvočíslo
Reputace:   

↑ MichalAld:

No já chápu, že Země se takto jednou kolem své osy otočí, jenže to odpovídá 365 dnům. To by pak znamenalo, že se Země otočí kolem své osy za jeden rok. Zato Země se kolem své osy za tu dobu otočí 365krát. Vždyť Země jakožto koule rotuje kolem Slunce nějakou úhlovou rychlostí  a zároveň ještě sama rotuje kolem své osy nějakou jinou úhlovou rychlostí.

U kyvadla se ta koule také otáčí kolem těžiště, a to s úhlovou rychlostí rovnou úhlové rychlosti kyvadla, to chápu, jenže Země se navíc ještě otáčí kolem své osy s periodou jednoho dne.

Tak proč tedy beru jako rotaci pouze tu kolem její osy a pohyb kolem Slunce beru jenom jako translační pohyb a ne jako rotaci?

#23 11. 07. 2023 22:30

MichalAld
Moderátor

Prvočíslo napsal(a):

↑ MichalAld:
No já chápu, že Země se takto jednou kolem své osy otočí, jenže to odpovídá 365 dnům. To by pak znamenalo, že se Země otočí kolem své osy za jeden rok.

Ale to je pořád něco jiného než kdyby se neotočila vůbec.

#24 11. 07. 2023 22:45

MichalAld
Moderátor

Možná by ti také pomohlo si uvědomit, že když rok (jeden oběh) trvá 365 dní, tak země se za tu dobu otočí kolem své osy 366 krát...

#25 11. 07. 2023 23:22 — Editoval MichalAld (11. 07. 2023 23:25)

MichalAld
Moderátor

Pokud se země při oběhu slunce nebude točit vůbec, bude její kinetická energie

[mathjax]E = \frac{1}{2} \omega^2 mr^2 + \frac{1}{2} (0 \cdot \omega)^2 I[/mathjax]

(kde ta úhlová rychlost odpovídá periodě jednoho (siderického, hvězdného) roku)

Pokud bude natočená ke slunci stále stejnou stranou (tedy za rok uběhne 0 dní), tak

[mathjax]E = \frac{1}{2} \omega^2 mr^2 + \frac{1}{2} (1 \cdot \omega)^2 I[/mathjax]

Pokud za jeden oběh uběhne jeden den, tak

[mathjax]E = \frac{1}{2} \omega^2 mr^2 + \frac{1}{2} (2 \cdot \omega)^2 I[/mathjax]

Pokud za jeden oběh uběhnou 2 dny, tak

[mathjax]E = \frac{1}{2} \omega^2 mr^2 + \frac{1}{2} (3 \cdot \omega)^2 I[/mathjax]

...

Pokud za jeden oběh uběhne 365 dní, tak

[mathjax]E = \frac{1}{2} \omega^2 mr^2 + \frac{1}{2} (366 \cdot \omega)^2 I[/mathjax]

Líp už nevím, jak to vysvětlit. S tím, že ten první člen [mathjax]E = \frac{1}{2} \omega^2 mr^2 = \frac{1}{2}mv^2[/mathjax] můžeme stejně dobře pokládat za translační nebo rotační energii. Je to čistě filozofická otázka...

Zápatí