Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj pánové a dámy, jakožto neznalý bych rád poprosil o pomoc profíků s řešením počtu barevných kombinací produktu. Zkoušel jsem chatGPT a zjistil jsem, že tam nepochodím.
Mám tu 3 produkty, u kterých bych potřeboval znát celkový počet barevných kombinací a případně i proces výpočtu, abych si u dalšího produktu dokázal spočítat sám.
1) Produkt se skládá z 9 dílů. 8 dílů může mít jednu z 6 barev. Devátý díl může mít jednu z 11 barev. Kolik existuje různých barevných kombinací?
2) Produkt se skládá z 5 dílů. 4 díly mohou mít jednu z 6 barev. Pátý díl může mít jednu z 11 barev. Kolik existuje různých barevných kombinací?
3) Produkt se skládá z 9 dílů. 7 dílů může mít jednu z 6 barev. Osmý díl může mít jednu z 11 barev. Devátý díl může mít jednu ze 3 barev. Kolik existuje různých barevných kombinací?
Omlouvám se předem, pokud je dotaz příliš jednoduchý :D
Předem díky. D.
↑ jeldawolf16:Vies vyriesit podobnu ulohu pre produkt z 2 dielov, prvy z 4 a druhy z 5 farieb?
↑ jeldawolf16:
ad 1)
(6^8) * 11
viz kombinatorické pravidlo součinu
↑ Richard Tuček: Moc děkuju. Tzn.
1) 18 475 776
2) 14 256
3) 9 237 888 (6^7) * 11 * 3 ?
Je tak?
↑ jeldawolf16: ahoj, áno všetko máš vypočítané správne