Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Napište rovnici přímky p, která prochází bodem A = [2,3] a je rovnoběžná s přímkou
a) x= 4
b) y = 2
c) 2x +3y = 4
d) x = 2 - t, y = 1 + 2t, t náleží R
Napište rovnici přímky p, která prochází bodem A = [2,3] a je kolmá na přímku
a) x= 4
b) y = 2
c) 2x +3y = 4
d) x = 2 - t, y = 1 + 2t, t náleží R
Prosím pokud nechcete psát řešení tak aspoň jak se jmenuje tento typ úlohy nebo napište jen řešení nějaké části budu vám líbat nohy.
Děkuji moc
↑ loginruch:
Je potřeba si uvědomit, co potřebujeme znát, tj. vektor kolmý nebo rovnoběžný k vektoru zadanému, jak se tento vektor získá a jaký tvar rovnice přímky chceme, což tady není zadáno.
Ukážu na prvním.
x=4. Přepisu si na obecnou rovnici. x-4=0
Z toho je znám normálový vektor (1;0)
Přímka rovnoběžná bude mít vektor stejný, kolmá kolmý, který vytvoříme záměnou souřadnic a u jedné souřadnice opačné znaménko.
Takže rovnoběžná. x.1+y.0+c=0
a dosažením bodu určíme hodnotu c.
Doporučoval bych příklady postupně řešit, pak je sem napsat a nechat zkontrolovat
↑ loginruch:
Ano, obecná rovnice je ax+by+c=0
Normálový vektor je (a;b)
x=4 je zadání příkladu
Jestliže tedy odečtu 4, pak je obecná rovnice
x-4=0
A když chybí y, znamená to, že b=0
Jinak napsáno je to 1.x+0.y-4=0
ale vždyť
ax = 2 * 4
by = 3 * 0
c teda říkáte, že je minus 4 protože se to vypočítá tak aby vyšla 0
a 1 0 přece není normálový vektor, mělo by to být [2, 3] a [2, -3] ten kolmý? nerozumím vůbec vašemu způsobu zápisu promiňte
↑ loginruch:
Já o žádném c rovno minus 4 nemluvil.
OR x-4= 0 je jen jinak napsané zadání příkladu a)
Pro zadaný bod A je potřeba nové c vypočítat.
loginruch napsal(a):
Výsledek má být y = 3
Kterého???
Prvního?
To určitě ne, jelikož přímka rovnoběžná musí začínat x=...
loginruch napsal(a):
ale vždyť
ax = 2 * 4
by = 3 * 0
c teda říkáte, že je minus 4 protože se to vypočítá tak aby vyšla 0
a 1 0 přece není normálový vektor, mělo by to být [2, 3] a [2, -3] ten kolmý? nerozumím vůbec vašemu způsobu zápisu promiňte
Ty zaměňuješ souřadnice bodu a ne vektoru.
Navíc u přímek rovnoběžných jsou souřadnice vektoru stejné.
Bylo by dobré nastudovat pojmy vektor směrový a normálový, vytvoření vektoru kolmého a jaký vektor je pro daný zápis přímky potřeba.
Bohužel v tom máš zřejmě chaos.
Rozumím všemu jen ne tomu kde získat normálový vektor. Potřebovali bychom dva body a máme jen A = [2,3] a podle vašeho předpisu tedy ještě P = [4, 0] ?
Potom n = AP = [2,-3], ale vy píšete [1,0].
↑ loginruch:
Normálový vektor získám ze zadání.
Zadání příkladu je x=4 a to jen převedením na nulový tvar vytvořím obecnou rovnici x-4=0, což je jinak napsáno
1.x+0.y+4=0. Z toho nor. Vektor je (1;0)
Rovnice rovnoběžná má stejný normálový vektor a bude mít rovnici
1.x+0.y+c=0 a číslo c určím dosazením souřadnic bodu A za x a y
výsledky mají být u prvního
x = 2
y = 3
2x + 3y = 13
x = 2 -t, y = 3+ 2t
u druhého
y = 3
x = 2
3X -2y = 0
x = 2 + 2t, y = 3+t
Opravdu nemůžete dát nějaké vodítko abych se v tom trochu lépe orientoval? klidně mi do PM napište a já pošlu nějaký bagšiš z , nemůžu to nikde najít s touto variantou kde jsou rovnice pro nalezení rovnice
↑ loginruch:
1) něco mi nesedí na počtu tvých uvedených výsledků. U prvního máš čtyři příklady a pět výsledků
2) když dopočítání první, dosadím do 1.x+0.y.+c=0 bod A, tak budu mít 1.2+3.0+c=0, c=-2, pak rovnice je buď x-2=0 nebo x=2, což je odpověď b)
3) stále tvrdím, že nemáš v problematice jasno
4) vodítek jsem dal dost, na internetu je spousta materiálů, stačí hledat
5) bakšiš žádný nechci
↑ loginruch:
No a já ve svém mozku generoval závěr, že problematice vůbec nerozumíš, jelikož když má přímka rovnici x=4, tak všechny rovnice s ní rovnoběžně budou mít rovnici x=číslo, třeba x=5 nebo x=-7, atd a tobě vůbec nevadí, že odpověď má být y=3
Zadání příkladu je x=4 a to jen převedením na nulový tvar vytvořím obecnou rovnici x-4=0, což je jinak napsáno
1.x+0.y+4=0. Z toho nor. Vektor je (1;0)
.
.
.
A to - 4 je v té rovnici jen kvůli toho převedení nebo proč se potom v obecné nachází + 4? Jinak mi to vyšlo jen nerozumím tomuto kroku. Už jsem editoval výsledky.
↑ loginruch:
To je proto, aby byla vidět obecná rovnice, protože obecná rovnice má na pravé straně nulu. Sám jsi psal, že znáš obecnou rovnici ve tvaru ax+by+c=0
Rovnice x=4 není obecná rovnice, to je rovnice přímky, která je rovnoběžná s osou y.
2a)
A = [2,3]
x = 4
nulový tvar: x-4=0
normový vektor = [1,0] -> směrový vektor = [0,-1]
!!! 0x - 1y + c - 4 = 0 !!! je to správně s tou čtyřkou? Protože i bez ní to vychází stejně.
-3 + c -4 = 0
c = 7
Dosadíme do "!!!" rovnice: 0x - 1y + 7 + -4 = 0 -> y = 3
Je to tedy ta - 4 z nulového tvaru v té obecné rovnici?
↑ loginruch:
Protože když hledáš novou přímku, tak místo čísla je písmeno c.
Ta čtverka byla v ZADÁNÍ přímky.
↑ loginruch:
Ne, v jiné obecné rovnici čtverka nebude, proč se ji tam pořád někde snažíš nacpat. Ta byla jen v ZADANÉ přímce. V jiných přímkách už budou jiná čísla.
Stránky: 1 2