Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, nějak jsem se věnoval chvíli takové zajímavé teorii, která mě napadla, avšak jsem nenašel pro ni nějakeé vysvětlení či řešení, tak potřebuji pomoc od zkušenejších (sám jsem studentem SŠ, takže mé znalosti matematiky nejsou až tak excelentní, ale jde mi..).
Jedná se o tento případ: Mám např. dvojčlen [mathjax](a+b)^{2}[/mathjax] , který se rovná [mathjax]a^{2}+2ab+b^{2}[/mathjax] a tady je to vcelku v pořádku, ale pokud udělám operaci, kdy mocninu převedu na tvar čistě lineární (z [mathjax](a+b)^{2}[/mathjax] se stane 2(a+b), což je 2a+2b) a udělám tak i u [mathjax]a^{2}+2ab+b^{2}[/mathjax] začnu pozorovat změny..
[mathjax](a+b)^{2}[/mathjax] = [mathjax]2a+2b = 2(a+b) +K[/mathjax]
[mathjax]a^{2}+2ab+b^{2}[/mathjax] = [mathjax]2a+2ab+2b = 2(a+ab+b) +K[/mathjax]
(K je číslo či daný tvar čísel, který při dopočítání ke členu, který je z mocniny změněn na lineáru se převede zas na mocninu, aby měla pak ta úprava smysl a mohla být validní)
Když se na to člověk podívá, dostane dva různé členy, avšak rovnající se. Tady však nastává rozepře: [mathjax]2(a+b) +K[/mathjax] = [mathjax]2(a+ab+b)+K[/mathjax] , což po zkrácení dá [mathjax]a+b+K[/mathjax] = [mathjax]a+ab+b+K[/mathjax] a následné úprávě získám [mathjax]ab=0[/mathjax] , což by znamenalo, že a i b jsou 0 a tak není co řešit.
Přitom mi to přijde ale jako problém, pokud bych dosazoval za a i b nějaká čísla, nějak by to vyjít muselo, ale asi u každého by muselo být jiné K, jen mi nejde do hlavy proč, když vlastně oba dva členy jsou stejné a i když převedením na lineáru se rovnají jinak, tak vlastně K je musí doplnit do stejného.
Tohoto jsem si všiml zatím u dvojčlenu s mocninou 2, u vyšších jsem zatím nějak nebádal, ale zkusím se za tím poohlédnout. Nejspíše to může být nějaká primitivní blbost, ale rád bych, aby mi to někdo vysvětlil a hlavně respektoval moji zprávu (jak jsem na začátku psal, nejsem vyložený znalec a tak je zcela jisté, že nejsem nějak zběhlý, avšak rád zkoumám různé matematické jevy a snažím se je pochopit)..
Děkuji za veškerou zpětnou vazbu a snad jsem pochopitelně vysvětlil svůj dotaz, děkuji DonFoxer.
Ahoj, toto co píšeš neplatí:
donfoxer napsal(a):
[mathjax](a+b)^{2}[/mathjax] = [mathjax]2a+2b[/mathjax]
[mathjax]a^{2}+2ab+b^{2}[/mathjax]=[mathjax]2a+2ab+2b[/mathjax]
A taky mi není jasné co myslíš tím "převedením na linearitu". Proč toto vše provádíš?
↑ check_drummer:↑ check_drummer:
Zapomněl jsem dopsat to K, které tam má být, aby to dávalo smysl
↑ donfoxer:
Takže jestli to chápu dobře, tak tě zajímá transformace, kdy výraz v^i transformuješ na výraz i.v?
↑ check_drummer:
Mám tím na mysli, že dvojčlen ve tvaru mocniny dám na lineární dvojčlen. A to provádění je potřebné k tomu, abych se jednoduše dostal vůbec k té myšlence.
↑ donfoxer:
Tobě jde vlastně o to, jestli platí [mathjax]2.(a+b)=2.a+2.b+2.ab[/mathjax], ale to samozřejmě neplatí. Nemůžeš čekat, že když vezmeš dva výrazy, které se rovnají, uděláš nějakou trasnformaci s členy toho výrazu, že pak dostaneš opět rovnost.
Např. platí 3^2+4^2=5^2, ale když udělám trasnformaci, že odstraním mocniny, tak nedostanu platnou rovnost 3+4=5....
↑ donfoxer: Snad jsem pochopil co jsi měl na mysli a je tam pár problémů.
1) [mathjax]K[/mathjax] není číslo, ale funkce. Její argumenty jsou čísla [mathjax]a[/mathjax] a [mathjax]b[/mathjax]. Protože aby se [mathjax](a+b)^2[/mathjax] rovnalo [mathjax]2a+2b+K[/mathjax], tak [mathjax]K[/mathjax] nemůže být konstanta. Dosadíme-li za [mathjax]a[/mathjax] i [mathjax]b[/mathjax] nulu, tak v tomhle případě je [mathjax]K=0[/mathjax]. Dosadíš-li za [mathjax]a[/mathjax] jedničku a za [mathjax]b[/mathjax] nulu, tak [mathjax]K=-1[/mathjax]. Tedy pro různé hodnoty [mathjax]a[/mathjax] a [mathjax]b[/mathjax] nedostaneme stejné hodnoty [mathjax]K[/mathjax].
2) Problém máš v označení. [mathjax]K[/mathjax] v jedné rovnici není stejné jako [mathjax]K[/mathjax] v druhé rovnici. Jsou to dvě rozdílné funkce.
3) Je třeba si uvědomit, že tím tvým převedením [mathjax](a+b)^2[/mathjax] na [mathjax]2a+2b+K[/mathjax] a [mathjax]a^2+2ab+b^2[/mathjax] na [mathjax]2a+2ab+2b+C[/mathjax] dostáváš nové funkce. Pokud chceš, aby se ti ty dvě funkce "po transformaci" rovnaly, tak zkus prvně najít ty funkce [mathjax]K[/mathjax] a [mathjax]C[/mathjax]. Po nalezení [mathjax]K[/mathjax] a [mathjax]C[/mathjax] ale nakonec stejně dostaneš jenom jiné vyjádření těch původních funkcí. Takže k ničemu významnému vlastně nedojdeš. Pokud chceš [mathjax]a^n[/mathjax] převádět nějakou transformací na [mathjax]n*a[/mathjax], tak mezi nimi nemůžeš dávat rovnítko.
Můžeš to znázornit takhle
[mathjax](a+b)^2[/mathjax] -> [mathjax]2(a+b) + K[/mathjax]
[mathjax]a^2+2ab+b^2[/mathjax] -> [mathjax]2a+2ab+2b + C[/mathjax]
A teprve potom můžeš zkoušet porovnávat [mathjax]2(a+b)+K=2a+2ab+2b+C[/mathjax] a najít funkce [mathjax]K[/mathjax] a [mathjax]C[/mathjax].
↑ Chobot:
Jasně, rozumím. Ono právě po postnutí tohoto dotazu jsem ještě nad tím přemýšlel a taky jsem pak docházel na to, co jsi tu napsal, takže je jasné, že můj prvotní výrok je chybný. Ono totiž moje nějaká původní myšlenka byla, zda tam něco nebude, ale je viditelné, že tam ta rozdílnost mezi funkcemi je jasná. Já právě tady tu transformaci už nějak "zkoumám" delší dobu, avšak je mi jasné, že díky mé neúplné znalosti a přehnané nadšení dokážu ignorovat či nepřiznat si realitu :D.
Tak děkuji, zkusím zkoumat tedy něco jiného a s větším smyslem :).