Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Tento typ úlohy neviem nájsť nikde na internete, viem ako sa hľadajú vlastné hodnoty matice, ale keď mám zadané tieto vlastné hodnoty tak neviem prísť na postup ako nájsť počiatočnú maticu. Spravil som v podstate len diagonálnu maticu s tými hodnotami a neviem či by sa to dalo brať ako výsledok.
Zadanie úlohy
[img][https://ibb.co/PCY1hGZ/img]
môj výpočet, ktorý v podstate na nič ale neprišiel.
[img][https://ibb.co/q5F3ryZ/img]
↑ Patrik3310:
Ahoj, bude to správně, pokud k matici, kterou jsi sestrojil, získáš vlastní čísla, která jsou v zadání úlohy.
Diagonální matice je asi jasná. No a potom existuje něco co se jmenuje "podobné matice"
[mathjax]A = S \Lambda S^{-1}[/mathjax]
No a podobné matice mají stejná vlastní čísla. Takže pokud ti stačí vyrobit jakoukoliv matici, co bude mít daná vlastní čísla, tak nejspíš stačí si vymyslet nějakou regulární S matici (ideálně takovou, aby její inverze byla rovná její transpozici) a přenásobit s ní tu diagonální matici.
Podobnost matic
↑ Patrik3310:
1) Já osobně nerozumím tvému výpočtu. Kde se vzala ta matice 3x3 v součinu s maticí 4x4? Nejen, že ta matice se tam objevuje z ničeho nic, ale hlavně součin matic takovýchto typů není definován. Matice musí být tvaru axb a bxc.
2) Kde jsi vzal tu matici A s konkrétními hodnotami? To sis tipnul?
3) Tak či tak, těch možností výpočtů asi bude více. Buď přes ty podobné matice, anebo k tomu jít odzadu. Pokud víš, jak z konkrétně zadané matice vytvořit charakteristický polynom a získat tak vlastní čísla, tak místo konkrétních čísel v matici si dej obecné proměnné a ty potom nastav tak, aby jsi získal ten konkrétní charakteristický polynom. Akorát teda nepočítal jsem to a budeš tam mít docela dost proměnných, takže to bude asi výpočetně ne zrovna fajn. Anebo ještě doporučím se zapřemýšlet nad charakteristickým polynomem jednotkové matice - v tvém případě jednotkové matice typu 4x4. To poslední je podle mě nejjednodušší cesta.
↑ Chobot:
Na začiatku, som tie konkrétne hodnoty dal náhodne, skúšal som najprv či si to netipnem, ale potom som si uvedomil že idem na to úplne zle, lebo mi z toho vznikne matica štvrtého stupňa a ja som hľadal maticu tretieho stupňa. to som v podstate potom len napísal na konci vedľa toho. Mal som to prečiarknuť.
Na konci som sa zasekol, lebo som v podstate začal počítať polynóm jednotkovej matice vynásobenej v každom riadku jednou zo zadaných vlastných hodnôt a nevedel som, že k čomu mi to pomôže, lebo mi z neho vyjde ten istý charakteristický polynóm aký som získal zo zadania, ale tú samotnú maticu nenájdem.
Ale skúsim na to ísť Vami odporúčanými spôsobmi. Ďakujem za rady.
Stránky: 1