Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám příklad, Napiš obecnou rovnici s ohnisky F (-1,-3) a G(-1,5), která prochází bodem X (-3,1). Kontroloval jsem v Geogebre a nevychází mi to… stred jsem určil jako S (-1,1). a = 2[mathjax]\sqrt{5}[/mathjax], e = 4, b = 6, rovnici jsem zapsal jako 9x[mathjax]^{2}[/mathjax] + 5y[mathjax]^{2}[/mathjax] - 9x + 5y - 180. Nevíte kde mám chybu?
↑ navic:
Střed elipsy je střed úsečky spojující ohniska, tj. S=[-1; 1].
rovnice elipsy je: (x+1)^2/(a^2) + (y-1)^2/(b^2) = 1
Souřadnice bodu X=[-3; 1] musí vyhovovat rovnici elipsy a platí vztah (viz příspěvek výše).
Z toho by mělo jít určit poloosy elipsy. (e=4, poloviční vzdálenost ohnisek)
↑ navic:
V literatuře (i při výuce ve školách) se používají dva způsoby značení poloos.
První: hlavní poloosa vždy "a", vedlejší "b" (bez ohledu na orientaci elipsy).
Druhý: vodorovná vždy "a", svislá vždy "b".
Jaký způsob používáte vy? Na tom totiž závisí tvar té Pythagorovy věty pro poloosy a excentricitu.
Geogebra používá
První: hlavní poloosa vždy "a", vedlejší "b" (bez ohledu na orientaci elipsy).
↑ surovec:
Myslím to tak, že jsem do Geogebry zadal zadané údaje a rovnice, kterou vytvořila geogebra odpovídá tomu, že hlavní poloosa je a (větší) a vedlejší b (menší)
↑ marnes:
??? Geogebra přece vůbec neřeší, jak si co uživatel někde v hlavě nebo na papíře označí. Pokud tu elipsu zadám do Geogebry, prostě napíšu "elipsa((-1,-3), (-1,5), (-3,1))", tam se nikde nějaké značení nevyskytuje, žádná rovnice, kde bych přepisoval nějaké předznačené koeficienty.
↑ surovec:
Já ti ale vůbec nebráním, aby jsi to tazateli vysvětlil po svém.
Geogebra pro dané zadání napíše rovnici[mathjax]\frac{(x+1)^{2}}{4}+\frac{(y-1)^{2}}{20}=1[/mathjax]tak podle toho, co mě učili, tak je elipsa, kde [mathjax]a=√20; b=2;e=4[/mathjax]
To jsem tazateli naznačil.
Pokud máš jiný názor, tak mu to napiš.
↑ marnes:
Ale vždyť to píšu, přečti si to znova. V některé literatuře se "a" značí vodorovná poloosa, bez ohledu na to, zda je hlavní či vedlejší, a pak je rovnice vždy [mathjax]\frac{(x-m)^2}{a^2}+\frac{(y-n)^2}{b^2}=1[/mathjax] a v jiné literatuře se jako "a" značí hlavní poloosa, takže pak je rovnice elipsy s hlavní osou rovnoběžnou s x také taková, ale v případě elipsy s osou rovnoběžnou s y vypadá takto: [mathjax]\frac{(x-m)^2}{b^2}+\frac{(y-n)^2}{a^2}=1[/mathjax]. S Geogebrou to nijak nesouvisí, ta nikde nic takové nedefinuje, protože to k ničemu nepotřebuje. Zato to souvisí s tou Pythagorovkou, protože v druhém případě je pořád stejná, kdežto v prvním případě ne.
↑ surovec:
Promiň, číst nic nebudu, já v tom jasno mám a mají v tom jasno i žáci, kterým jsem tyto informace předal. Zvládají jak testy přijímací, tak i testy na VŠ.
Chybu jsem tazateli naznačil a naše diskuze je o ničem.
Počkám, zda tazatel bude mít nějaký dotaz.