Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím. Mám určit druhou mocninu řady [mathjax](-\frac{1}{5})^{n-1}[/mathjax] pomocí Cauchyho součinu. Udělal jsem si tabulku pomocí které jsem došel k jednotlivým členům výsledné řady. Ona řada pak vypadá následovně: [mathjax]1-\frac{2}{5}+\frac{3}{5^{2}}-\frac{4}{5^{3}} .... [/mathjax]. Obecně to můžeme zapsat jako sumu od nuly do nekonečna z [mathjax](-1)^{n}*(n+1)*(5^{-n})[/mathjax]. Ale jak určit součet této řady? Já osobně v částečných součtech nevidím nějakou uchopitelnou posloupnost, ze které bych mohl vytvořit něco smysluplného. Kde je chyba?
↑ surovec: Já někde tvrdím, že tomu tak není? I když si momentálně nejsem jist, tak předpokládám, že by tomu tak mělo být, ale při pozorném čtení je možné zjistit, že toho chci docílit pomocí Cauchyho součinu.
↑ surovec: Dobře, chápu, ale opět - mám tu druhou mocninu určit pomocí Cauchyho součinu. Jestliže získám řešení způsobem jaký tady navrhuješ, k čemu mi pak je ten Cauchyho součin?
↑ Chobot:
[mathjax]1-\frac{2}{5}+\frac{3}{5^2}-...=\left(1-\frac{1}{5}+\frac{1}{5^2}...\right)-\left(\frac{1}{5}-\frac{1}{5^2}+...\right)+\left(\frac{1}{5^2}-\frac{1}{5^3}...\right)-...[/mathjax]
A posčítat jednotlivé geometrické řady.
↑ Chobot:Nebo mě ještě napadlo vytknout z té řady 25, substituovat 5=x, zintegrovat, sečíst, zpět zderivovat a vrátit x=5.
↑ surovec: Super, díky moc! To by mě upřímně nenapadlo. Na to druhé řešení kouknu ráno.
Stránky: 1