Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych poradit s výpočtem stupňů volnosti u následujícího mechanismu.
Stupně volnosti se počítají následujícím vzorcem:
[mathjax]n=3\cdot (m-1)-2\cdot (r+p+v)-1\cdot o[/mathjax]
n....počet stupňů volnosti
m....počet těles včetně rámu
r....počet rotačních vazeb
p....počet posuvných vazeb
v....počet valivých vazeb
o....počet obecných vazeb
Tělesa 1 až 4 tvoří kulisový mechanismus s jedním stupněm volnosti. Mezi tělesy 5 a 6 je rotační vazba.
Mate mě ovšem to lano. Jak se počítá vazba mezi tělesy 4 a 5? Jako valivá? A kolik má celý mechanismus ve výsledku stupňů volnosti?
Děkuji předem za odpovědi.
No selským rozumem jeden. Pokud se to těleso 6 nemůže kývat.
Počet stupňů volnosti je počet nezávislých proměnných které určují stav systému. Když jednu zafixujeme (třeba ten úhel fi 2), může se to ještě hýbat? A tak můžeš pokračovat dál, až už se to hýbat nemůže. A kolikrát jsi tuhle úvahu udellal, tolik to má stupňů volnosti. A pak můžeš najít rigorózní zdůvodnění které tomu odpovídá.
Díky za odpověď. Odhadem bych také řekl, že to má 2 stupně volnosti, mechanismus 1 až 5 jeden stupeň (pohyb ve směru svislé osy) a člen 6 druhý (natáčení vůči 5). Ale do výpočtu mi to nezapadá... Jde mi o to, jaká je vazba mezi tělesem 5 (volná kladka) a 4 (případně nevím, jestli tam ještě nějakou roli hraje rám, tedy těleso 1, se kterým je to lano také spojeno).