Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim,
Lámu si hlavu nad tímto problémem už pár dní a né a né na to přijít. Nakonec jsem si řekl že musí existovat nějaké forum. Tak jsem se ocitl zde. Nepodařilo se mi sem vložit obrázek, proto jsem se pokusil o způsob níže. Myslím že to je v celku srozumitelné. Hledám způsob, jakým vypočítat hodnotu X když znám: H,V, W, N, úhel A a S. (S je kolmá na /). Nakresil jsem si už spoustu trojuhelníků ale žádný mi zatím nepomohl. Jen pro představu,jedná se prefabrikované schodištové rameno.
Je způsob jakým hodnotu X dopočítat?
¨
Děkuji
Michal
: /
___________H__________ :* /
: * /
: S /
V * /
: *
:____N___ /
W /
: / A )
:______X_____ / .........................
↑ Dartmis:
Ahoj,
pokud jsem pochopil správně, situace vypadá takto:
Zadány jsou černé rozměry a máš dopočítat červené X.
Jako první bych si asi uvědomil, že modře vyznačený úhel je taky alfa. Všechno ostatní by pak mělo být záležitostí těch dvou pravoúhlých trojúhelníků.
PS: obrázek sem vložíš přes nějaký hosting, např. Odkaz.
↑ Dartmis:
Tady máš malou nápovědu. (k výpočtu stačí použít goniometrické funkce)
Po editaci: Kolega byl rychlejší, ale už to tady nechám.
Pozn.: Aby ti to vyšlo "pěkně", zvol [mathjax]\alpha =60^\circ [/mathjax] a 2s=v+w (to pak bude y=c)
↑ Eratosthenes:
Ahoj. ale mně připadá podle toho původního obrázku, že H=X+N, ne?
↑ krakonoš:Právě že ne. Obrázek co posílal @Eratosthenes je mnohem přesnější.
↑ krakonoš:
Obecně to neplatí.
Aby to tak bylo, pak by [mathjax]s=(v+w)\cos \alpha [/mathjax]
↑ Honzc:
Aha. Tak to za chvíli můžeme pochybovat i o pravých úhlech v konstrukci. Po pravdě řečeno, kolik takových konstrukcí má zaručeně pravé úhly? Důležité je, aby to bylo stabilní, že ano???
↑ Dartmis:
Ty jsi nás asi trochu mystifikoval. On totiž úhel alfa není zadán, ale je dán jako alfa = arctg(V/H)
Pak vyjde [mathjax]X=\frac{S\sqrt{V^{2}+H^{2}}-WH}{V}-N[/mathjax]
Např. pro [mathjax]\frac{V}{H}=\frac{3}{5}[/mathjax] (tj. délka nášlapu H=30 cm, výška schodu V=18 cm, S=V, N=15 cm,W=9 cm) vychází [mathjax]\alpha \approx 31^\circ [/mathjax] a [mathjax]X\approx 5 cm[/mathjax]
Stránky: 1