Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, mám problém s (ne)jednou úlohou z deskriptivní geometrie. Zadání zní:
Zobrazte kulovou plochu opsanou čtyřstěnu ABCD.
[mathjax]A[3; 3; 7][/mathjax], [mathjax]B[-1; 7; 7][/mathjax], [mathjax]C[-3; 5; 3][/mathjax], [mathjax]D[3; 6; 7][/mathjax].
Řekl jsem si, že je potřeba najít střed kulové plochy, a tím bude prakticky hotovo.
Začal jsem tím, že jsem si pomocí přímek [mathjax]a[/mathjax] a [mathjax]b[/mathjax] našel stopy roviny, rovina mi vyšla přibližně [mathjax]\alpha (-0,9; -1,2; 0,9)[/mathjax], což mi přijde trochu podezřelé, stopy jsou prakticky v jedné přímce.
Po té jsem sklopil body a následně otočil do nárysny. Vyšel mi čtyřúhelník v reálné velikosti. Přijde mi zvláštní, že body nejsou v pořádku, takže si nejsem jistý, zda to mám dobře. Vyšel mi totiž čtyřúhelník ACBD:
[mathjax]|AC|=7,4[/mathjax], [mathjax]|CB|=4,7[/mathjax], [mathjax]|BD|=3,8[/mathjax], [mathjax]|DA|=2,7[/mathjax].
¨
Následně bych našel těžiště = střed kulové plochy, otočil zpátky,, našel druhý průmět a poloměr a dodělal kulovou plochu. Nejsem si ale vůbec jistý, zda to mám správně, vychází mi to hrozně blbě.
Za každou radu budu rád.
Děkuji a hezký den.
↑ mirek_happy24:
Ahoj,
no, inteligenti si možná rozumějí, ale já nerozumím :-)
Přímky a, b - jaké jsou to přímky?
Rovina alfa - jaká je to rovina? A proč ji vlastně hledáš?
↑ Eratosthenes:
možná je to tím, že nejsem inteligent :D (mimochodem tak 3 roky stará naivní hláška),ale abych odpověděl
přímkou a jsem myslel přímku procházející body A, B; přímkou b přímku procházející body B, C
rovinu alfa, respektive její stopy jsem hledal kvůli tomu, abych díky tomu otočil body čtyřstěnu a našel si tak reálnou velikost čtyřstěnu, jelikož je to rovina, v níž daný čtyřstěn leží
↑ mirek_happy24:
Čtyřstěn neleží v rovině. Čtyřstěn je těleso v prostoru. Máš-li mu opsat kulovou plochu, máš jinými slovy sestrojit kulovou plochu, která prochází čtyřmi zadanými body.
↑ Eratosthenes:
omlouvám se za formulaci, ty 4 zadané body leží ve stejně rovině či?
↑ mirek_happy24:
Je-li ABCD čtyřstěn, pak ve stejné rovině ležet nemohou.
↑ Eratosthenes:
v tom případě si s příkladem nevím rady :/
↑ mirek_happy24:
A čtyřmi body ležícími v rovině bys kulovou plochu proložit uměl? Vždyť to je nesmysl :-)
U takovýchto úloh je potřeba vždycky provést "prostorové řešení", tj. promyslet si postup bez ohledu na konkrétní kroky v tom kterém promítání.
Představ si čtyři rohy nějaké skříně. Jak jim opíšeš kulovou plochu?
↑ Eratosthenes:
našel bych střed té kulové plochy, nacházel by se na průsečíku prostorových úhlopříček
↑ mirek_happy24:
Najít střed kulové plochy ano, ale určitě není na průsečíku "prostorových úhlopříček" :-)
Představ si o bod méně a rovinu: máš tři body a sestrojit kružnici, která jimi prochází. To určitě umíš. A teď máš o bod víc, jsi v prostoru a máš opsat kulovou plochu. Je to "skoro totéž", jenom je tam o jeden rozměr víc...
↑ Eratosthenes:
nebude střed té kulové plochy na průsečíku roviny souměrnosti nějaké úsečky a kolmici na rovinu ABC?
mirek_happy24 napsal(a):
↑ Eratosthenes:
nebude střed té kulové plochy na průsečíku roviny souměrnosti nějaké úsečky a kolmici na rovinu ABC?
tedy ne na jakoukoliv, buď na AD, BD nebo CD pokud beru rovinu ABC a ta kolmice musí procházet středem přepony toho pravoúhlého trojúhelníka
↑ mirek_happy24:
Ne, ale už se pomalu blížíš.
Střed kružnice procházející třemi body v rovině má od všech tří bodů stejnou vzdálenost. Co je množinou bodů, které mají od dvou bodů v rovině stejnou vzdálenost? A jak pak zajistíš stejnou vzdálenost od toho třetího?
Střed kulové plochy procházející čtyřmi body v prostoru má od všech čtyř bodů stejnou vzdálenost. Co je množinou bodů v prostoru, které mají od dvou bodů v prostoru stejnou vzdálenost? Jak pak zajistíš stejnou vzdálenost od třetího? A potom i od čtvrtého?
↑ Eratosthenes:
množinou bodů, které mají od dvou bodů stejnou vzdálenost je přímka, která prochází středem úsečky XY a zároveň je k ní kolmá, vzdálenost od toho třetího bodu zjistím tak, že udělám opět osu XZ, tedy na osách úseček
v prostoru u dvou bodů je to rovina souměrnosti, takže jestli to chápu podle tohoto návodu, u třech bodů v prostoru udělám 2 roviny souměrnosti a u čtyřech 3
↑ mirek_happy24:
Bingo!
Dvě roviny souměrnosti, průsečnici, pak třetí a její průsečík s tou průsečnicí. Čtvrtá rovina souměrnosti už prochází tím nalezeným bodem (podobně jako v rovině třetí osa :-)
Stránky: 1