Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím všechny,
obrátil jsem na mě kamarád s problémem:
Řeším jednu zapeklitou rovnici, kterou mám vypočítat dostatečnou tloušťku izolace na potrubí.
Mám celý postup, který bych si i tak sám odvodil. Potíž je v tom, že tloušťka izolace se ve vzorci nachází dvakrát a tudíž mám problém ji izolovat - nemůžu si zkontrolovat správnost výpočtu a nemohu si vzorec přepsat do excelu.
Napadá Tě nějaké spásné řešení, jak vyjádřit onu neznámou?
To je nezjednodušený vzorec ☝️
Potřebuji vyjádřit diz.
To je zjednodušený vzorec se zanedbáním méně významné části ☝️
Potřebuji vyjádřit diz.
Pokus o vyjádření kýžené neznámé.
Nemám to dotažené...
Díky moc za rady, za případné aproximace, apod :)
Ahoj, tipnu si, že bude potřeba použít nějakou numeriickou metodu na řešení rovnic.
↑ Filip2142:
Ta rovnice co jsi odvodil (nekontroloval jsem zda je správně) je transcendentní a je řešitelná pouze numerickými metodami.
Tady máš ten výpočet
Ahoj, tvoje puvodni rovnice lze prevest na tvar
[mathjax] A-Bx^k=\ln x, [/mathjax]
kde [mathjax] x=d_{iz} [/mathjax] je velicina, kterou chces vyjadrit, a zbyle konstanty maji tvar:
[mathjax] k=-1 [/mathjax]
[mathjax] {\displaystyle B = 2\frac{\lambda_{iz}}{\alpha_{iz}} } [/mathjax]
[mathjax] {\displaystyle A = 2\lambda_{iz}\frac{\pi}{U} - \frac{\lambda_{iz}}{\lambda_{tr}}\ln\frac{d}{D} - \frac{2\lambda_{iz}}{\alpha_iD} + \ln d } [/mathjax]
Z rovnice [mathjax] A-Bx^k=\ln x, [/mathjax] lze [mathjax] x[/mathjax] vyjadrit pomoci Lambertovy funkce W nasledujicimi upravami:
↑ Filip2142:
W neni cislo, ale funkce. Konkretne je to inverzni "funkce" k funkci [mathjax]xe^x[/mathjax].
A pokud jsi myslel, jak vycislit tuhle funkci v konkretnim bode [mathjax]x_0[/mathjax], muzes zkusit nejaky fixed point pro rovnici [mathjax]xe^x=x_0[/mathjax], jenom si ohlidej interval, ve kterem chces pracovat (necetl jsem cele tema).
↑ Filip2142:
Lambertova W funkce (W(x)) je také trancendentní a tedy také řešitelná pouze numericky.
Takže já bych použil ten postup co jsem napsal v příspěvku 3.
Stránky: 1