Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Pozdravujem,
Co viete o grupach definovanych na danej kuzelosecke?
Ahoj,
asi by to chtělo více specifikovat. těch grup může být hodně, např. na kružnici lze definovat cyklickou grupu, apod....
↑ check_drummer:,
Pozdravujem,
Tak o tom nieco vies.
Mozes o tom napisat viac?
Tiez, mozes, najprv. popisat, take groupy, ( na nedegenerovanych) kuzeloseckzch, podobne ako sa to robi na eliptickych krivkach.
↑ vanok:
Např. na jednotkové kružnici je tou grupovou operací násobení (chápeme-li body kružnice jako komplexní čísla).
↑ check_drummer: ,
Pozdravujem este,
Tu https://www.jstor.org/stable/40378668 na obrazku ( Figure 1) skus overit vlasnosti grupy na tej elipse. ( Si sa z takym uz stretol?)
↑ vanok:
Něco mi říká, že by se mohl použít Pascalův theorem, ale zatím jsem to nepromýšlel.
Tak vypadá to opravdu na Pascalův teorem pro nevlastní body - průniky přímek jsou nevlastní body.
↑ check_drummer:
To chces naznacit , ze pre elipsu, na dokaz asociativity ( ine axiomy grup je tu dost jednoduche overit ) v tej grupe,mozes pouzit pouzit Pascal-ovu teoremu o sestohulniku. Pochopielne je to jedna dobra cesta uz aj v afinnej rovine.
Tak mozes pre ellipsu opisat podrobne jednu z grup o ktorych som pisal v prispevku#1.
Tiez aj projektivnych rovinach sa daju studovat zaujimave situacie…..
No ale sme tu len my dvaja …. Tak o tom si mozme pisat v PM ak ta to ozaj zaujima.
Presnejsie dokazeme, ze
pre elipsu ta grupa je izomorfna z ([mathjax]\frac {\mathbb{R}} {2 \pi \mathbb{Z}} ,+[/mathjax])
pre parabolu je to grupa isomorfna z [mathjax]({\mathbb{R}} ,+)[/mathjax]
a pre hyperbolu je to grupa izomorfna z[mathjax]({\mathbb{R}^*} ,.)[/mathjax] (kde [mathjax]{\mathbb{R}^*}[/mathjax] je mnozina nenulovych realnych cisiel)
Pozdravujem Check Drummer,
Ak mas chut, moze byt uzitovne vysetrit jednotkovu
kruznicu kde neutralny bon ma suradnice (1, 0) a vseobexny bod [mathjax]( \cos \alpha ,\sin \alpha )[/mathjax]. … ( inspiruj sa z #8)
↑ vanok:
Ahoj, já mám čas jen tu a tam, tak se občas na nějkou dobu odmlčím.
Stránky: 1