Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 05. 2024 19:54

GGmen
Zelenáč
Škola: ZČU FST
Pozice: Student
Reputace:   

Monet setrvačnosti

Dobrý den,ahoj.
Nejsem si uplne jist tím zda dělám správně závěry.
Mám dva válce na nakloněné rovině které mají stejný vnejsi poloměr a hustotu, jeden je plný druhý je dutý s vnitřním poloměr o milimetr menší než vnější poloměr. Tyto válce se válí bez uvažování pasivních ucinků,ale s tím že válce neprokloznou. Valec plný má větší moment setrvačnosti ( má větší hmotnost ) a tím pádem se válí rychleji po nakolené rovině. Je to tak ?? Nebo to že má větší Monet setrvačnosti znamená že ho musí překonat a tím pádem se válí pomaleji ??

• (téma jako vyřešené označil(a) GGmen)

#2 03. 05. 2024 23:10

MichalAld
Moderátor
Reputace:   126 

Re: Monet setrvačnosti

Na to není triviální odpověď, musí se to spočítat.

Při pohybu v gravitačním poli na hmotnosti primárně nezáleží. Takže kdyby se válce lišili jen hustotou, budou se valit (nejspíš) stejně.

Ale rozložení hmoty vliv má. Takže dva válce, které budou mít stejnou hmotnost, ale jiné její rozložení, se budou kutálet každý jinak. Ten, co bude mít hmotu dále od osy rotace, tedy ten s větším momentem setrvačnosti (přesněji větším poměrem momentu setrvačnosti k hmotnosti) se bude kutálet pomaleji. Bych řekl, nepočítal jsem to teď.

A jak už jsem zmínil, na samotné hmotnosti nezáleží, záleží jen na tom poměru hmotnosti a momentu setrvačnosti, takže ten dutý válec se bude nejspíš kutálet pomaleji, ale z jiného důvodu než předpokládáš.

Ale jistotu nám dá jen odvození jeho pohybové rovnice.

#3 04. 05. 2024 07:15

GGmen
Zelenáč
Reputace:   

↑ MichalAld:
Pohybou rovnici jsem odvodil pro oba dva válce a vyšlo mi že právě dutý válec je rychlejší po nakloněné rovině. Ale nevím zda se válí ne (netuším jak to zjistit, protože adhezní součinitel nemám zadán )

#4 04. 05. 2024 07:54

MichalAld
Moderátor

Tak to máš nejspíš špatně. Součinitel tření nepotřebuješ, třecí síla se určí právě z podmínky valení bez prokluzu, tedy aby [mathjax]v=\omega \cdot r[/mathjax]

#5 04. 05. 2024 15:42 — Editoval GGmen (04. 05. 2024 15:43)

GGmen
Zelenáč
Reputace:   

↑ MichalAld:
Je možné že jsem špatně I dutého válce
Bral jsem že je 0.5*m*(R² - r²

#6 04. 05. 2024 22:49

MichalAld
Moderátor

↑ GGmen:

To je nejspíš nesprávně. Hlavně není jasné, co přesně znamená to m. Pokud je celá hmotnost jen na plášti toho válce (tedy když R = r), má to být [mathjax]I = mr^2[/mathjax]

Stejně tak platí, že moment setrvačnosti dutého válce spočteme jako moment setrvačnosti toho plného minus moment setrvačnosti té dutiny. Takže

[mathjax]I = \frac{1}{2}m_R R^2 - \frac{1}{2}m_rr^2[/mathjax]

Když si správně vyjádříš ty hmotnosti (nejlépe pomocí hustoty a objemu) dostaneš správný vztah.

Zápatí