Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den, nerozumiem uplne definicii pojmu Noetherian ring a chcel by som sa na to opytat. Na wikipedii som nasiel toto: https://en.wikipedia.org/wiki/Ascending_chain_condition
Rozumiem, ze ring [mathjax]\mathbb{Z} = \{\dots, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, \dots\}[/mathjax] obsahuje ideal [mathjax]I = \{\dots, -18, -12, -6, 0, 6, 12, 18, \dots\}[/mathjax] a ideal [mathjax]J = \{\dots, -6, -4, -2, 0, 2, 4, 6, \dots\}[/mathjax] obsahuje ideal I, to by som chapal. Ale preco sa tam pise, ze existuje nejake [mathjax]n[/mathjax], pre ktore plati: [mathjax]I_n = I_{n+1} = I_{n+2} = \cdots[/mathjax] ja nevidim ziadne take "n" a myslim, ze by sme mohli vymysliet nekonecne vela idealov fakt az do nekonecna, tak aby boli jeden druheho podmnozinou, mozeme napriklad pokracovat:
[mathjax]K = \{\dots, -36, -24, -12, 0, 12, 24, 36, \dots\}[/mathjax] - nasobim cislom 12
[mathjax]L = \{\dots, -72, -48, -24, 0, 24, 48, 72, \dots\}[/mathjax] - nasobim cislom 24
[mathjax]M = \{\dots, -144, -96, -48, 0, 48, 96, 144, \dots\}[/mathjax] - nasobim cislom 48
a urcite plati: [mathjax]\dots \subseteq M \subseteq L \subseteq K \subseteq I \subseteq J [/mathjax] a takychto idealov vytvorim nekonecne vela, tak kde je to [mathjax]n[/mathjax] pre ktore plati rovnost?
Viem, ze mi nieco unika, ale neviem co. Prosim skuste mi to niekto vysvetlit, budem vam vdacny. Dakujem.
↑ SilverArrow17: Celé čísla sú tiež ideálom a tento už nie je vlastnou podmnožinou žiadneho iného.
Ok, to by som tiez chapal. Ale kde je to [mathjax]n[/mathjax] pre ktore plati ta rovnost? Toto nechapem.
↑ SilverArrow17:
Ahoj. Uniká ti to, že ta inkluze musí být opačná - ne descending, ale ascending z té definice....
aha .. myslím, že už chápem .. takže my sme schopní vytvárať ideály "do ľava" do nekonečna, ale nie do prava, pretože ohraničenie je množina [mathjax]\mathbb{Z}[/mathjax] ako uz naznacil pan vlado_bb, ze mnozina [mathjax]\mathbb{Z}[/mathjax] nie je vlastnou podmnozinou ziadnej inej mnoziny.
ok ale kde je ta rovnost s tym [mathjax]n[/mathjax] ? tomuto stale nerozumiem. Chcem pochopit zapis. Podla popisu by malo existovat nejake [mathjax]n[/mathjax] pre ktore plati:
[mathjax]I_n = I_{n+1} = I_{n+2} = \cdots[/mathjax] ale v nasom pripade plati: [mathjax]\dots \subseteq M \subseteq L \subseteq K \subseteq I \subseteq J \subset \mathbb{Z}[/mathjax] . Ak by sme pouzili obdobne oznacenie, tak by sme to mohli prepisat aj ako:
[mathjax]\dots \subseteq I_5 \subseteq I_4 \subseteq I_3 \subseteq I_2 \subseteq I_1 \subset \mathbb{Z}[/mathjax] ale je jasne, ze [mathjax] I_5 \neq I_4[/mathjax] , [mathjax] I_4 \neq I_3[/mathjax] , [mathjax] I_3 \neq I_2[/mathjax] atd.
Akosi nevidim to [mathjax]n[/mathjax] pre ktore uz plati: [mathjax]I_n = I_{n+1} = I_{n+2} = ...[/mathjax]
↑ SilverArrow17: Napíš, ktorým ideálom začínaš a poviem ti, aké je [mathjax]n[/mathjax].
↑ vlado_bb: Zaoberáme sa ideálmi v množine všetkých celých čísel, alebo v inej množine?
vlado_bb napsal(a):
↑ vlado_bb: Zaoberáme sa ideálmi v množine všetkých celých čísel, alebo v inej množine?
V mnozine celych cisel, aha uz asi viem na co narazate. :) Ok, dakujem, docvaklo mi.
vlado_bb napsal(a):
↑ SilverArrow17: Napíš, ktorým ideálom začínaš a poviem ti, aké je [mathjax]n[/mathjax].
Ok, skusim to napisat takto:
[mathjax]I_{x_1}= \mathbb{Z}[/mathjax]
[mathjax]I_{x_2}= \{\dots, -6, -4, -2, 0, 2, 4, 6, \dots\}[/mathjax] - nasobim cislom 2
[mathjax]I_{x_3}= \{\dots, -18, -12, -6, 0, 6, 12, 18, \dots\}[/mathjax] - nasobim cislom 6
[mathjax]I_{x_4}= \{\dots, -36, -24, -12, 0, 12, 24, 36, \dots\}[/mathjax] - nasobim cislom 12
[mathjax]I_{x_5}= \{\dots, -72, -48, -24, 0, 24, 48, 72, \dots\}[/mathjax] - nasobim cislom 24
[mathjax]I_{x_6}= \{\dots, -144, -96, -48, 0, 48, 96, 144, \dots\}[/mathjax] - nasobim cislom 48
.
.
.
Takze plati: [mathjax]\dots \subseteq I_{x_6} \subseteq I_{x_5} \subseteq I_{x_4} \subseteq I_{x_3} \subseteq I_{x_2} \subseteq I_{x_1}[/mathjax] s tym ze [mathjax]\mathbb{Z}[/mathjax] je v tomto zmysle akoby "ohranicenie" zhora, tomu uz rozumiem. Ale pre ziadne [mathjax]x_n , x_m[/mathjax] neplati rovnost, alebo ano? Podla definicie ma platit. Malo by nastat pre nejake [mathjax]n[/mathjax] : [mathjax]I_n = I_{n+1} = I_{n+2} = \cdots[/mathjax]
Ja to tam ale nevidim.
↑ SilverArrow17: [mathjax] I_1 = \{ \dots. -144, -96, -48, 0, 48, 96, \dots \} \subseteq I_2 = \{ \dots, -24, 0, 24, \dots \} \subseteq I_3 \subseteq I_4 \subseteq I_5 \subseteq I_6 = I_7 = I_8 = I_9 = \dots [/mathjax]
Jo takhle to je mysleno .. zaujimave. Tam vlastne potom uz dalsi ideal neexistuje takovy, aby platilo [mathjax]\subseteq [/mathjax] proste posledni ideal je mnozina celych cisel ..
SilverArrow17 napsal(a):
Jo takhle to je mysleno .. zaujimave. Tam vlastne potom uz dalsi ideal neexistuje takovy, aby platilo [mathjax]\subseteq [/mathjax] proste posledni ideal je mnozina celych cisel ..
Ještě zajímavější by mi připadalo vědět jak jsi to myslel ty. :-)
No ja vlastne ani neviem, snazil som sa to pochopit.