Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, nedaří se mi stanovit podmínky řešitelnosti a podmínky pro počet řešení u trojúhelníku zadaného pomocí [mathjax]\alpha, v_a, v_b[/mathjax] (alfa, výška na a, výška na b). Resp. nějaký komplikovaný návrh mám, ale spíš na základě experimentu, takže si tím vůbec nejsem jistý. Můžu ho zde uveřejnit, ale zatím nechci nikoho ovlivňovat (pokud by se o to někdo pokusil)...
Jo a má se zachovat orientace značení proti směru hodinových ručiček, takže za platné řešení je považován trojúhelník ABC, ale nikoliv ACB.
↑ kastanek:
Ahoj, podle mě to uvidíš z konstrukce, když začneš úhlem [mathjax]\alpha[/mathjax] a výškou [mathjax]v_b[/mathjax].
↑ Honzc:
Mám to trochu jinak, co myslíš?
Podmínky řešitelnosti:
[mathjax]\alpha \ge 90° \wedge v_a <v_b[/mathjax] (to máme stejně), [mathjax]\vee \space \space (\alpha<90° \wedge v_b \ge v_a \cdot \sin \alpha) [/mathjax] (tady mám neostrou nerovnost)
1 řešení:
[mathjax]\left(\alpha<90° \wedge (v_b = v_a \cdot \sin \alpha \vee v_b \ge v_a) \right) \vee \left( \alpha \ge 90° \wedge v_a <v_b \right) [/mathjax] (tam mám jednu situaci navíc, když se [mathjax]v_b = v_a \cdot \sin \alpha[/mathjax])
2 řešení:
[mathjax]\left( \alpha<90° \right) \wedge (v_a > v_b > v_a \cdot \sin \alpha )[/mathjax] (tady se shodujeme).
↑ kastanek:
Myslím, že to máš dobře (svůj příspěvek jsem opravil)
Stránky: 1