Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pozdravujem,
Prove the theorem of P. Erdos and M. Suranyi that every integer
k can be represented in infinitely many ways in the form [mathjax] k = ±1^2 ±2^2±... ±m^2 [/mathjax] for some positive integer m and some choice of signs + or - .
Ahoj, ono už i pro k=1 je to zajímavé.
↑ vanok:
Ahoj,
řekl bych, že stačí dokázat, že každé celé [mathjax]k[/mathjax] se dá tímto způsobem vyjádřit aspoň jednou.
Protože (jestli jsem to dobře spočítal) pro každé přirozené [mathjax]n[/mathjax]
[mathjax](n+1)^{2}-n^{2}+(n+7)^{2}-(n+6)^{2}=4n+14[/mathjax]
a taky
[mathjax](n+3)^{2}-(n+2)^{2}+(n+5)^{2}-(n+4)^{2}=4n+14[/mathjax]
můžeme ke každému vypočítanému [mathjax]k[/mathjax] přidat libovolný počet skupin po osmi číslech, které se mezi sebou vyruší.
Pozdravujem ↑ osman:,
Tvoja myslienka je zaujimava.
( mozme nast aj ine analogicke rovnosti)
No vsak tvoj dokaz nie je uplny.
Treba dokazat pre kazde prirodzene k je taka rovnost plati. Tak aj pre 0,1, 2….atd.
↑ vanok:
Jasně. Myslím, že jsem dokázal pouze tvrzení:
Pokud lze nějaké celé číslo [mathjax]k[/mathjax] vyjádřit jako
"[mathjax] k = ±1^2 ±2^2±... ±m^2 [/mathjax] for some positive integer m and some choice of signs + or -"
pak ho tak lze vyjádřit pro nekonečně mnoho různých [mathjax]m_{j}[/mathjax], kde [mathjax]j\in \mathbb{N}[/mathjax]
Platí, že pro každé [mathjax]n\in \mathbb{N}[/mathjax] je funkce
[mathjax]f(n)=[(n+1)^{2}-n^{2}+(n+7)^{2}-(n+6)^{2}]-[(n+3)^{2}-(n+2)^{2}+(n+5)^{2}-(n+4)^{2}]=0[/mathjax]
Můžeme tedy psát, že
[mathjax]k=k+\sum_{i=1}^{j}f(m+8i-7)[/mathjax] pro libovolné přirozené [mathjax]j[/mathjax], a získáme posloupnost [mathjax]m_{j}=m+8j[/mathjax]
↑ osman:
No v tvojom dokaze chyba napriklad, ze pre cisko 3 plati vlasnost z #1. Tak napr. pre cislo 3+8 tvoj dokaz nemoze fungovat.
To co pises plati len pre cisla take o ktorych vies, ze platia ne nejake “ male “cislo ….
Mysli na rekucne dokazy …..co musis, najprv ukazat ako prvy krok?
Riesenie prva cast
No v tvojom dokaze chyba napriklad, ze pre cisko 3 plati vlasnost z #1. Tak napr. pre cislo 3+8 tvoj dokaz nemoze fungovat.
To co pises plati len pre cisla take o ktorych vies, ze platia ne nejake “ male “cislo ….
Mysli na rekucne dokazy …..co musis, najprv ukazat ako prvy krok?
Nejsem si jistý, jestli jsme na stejné vlně. O kterém čísle je řeč?
Zadání jsem pochopil takto:
Nechť je dané (libovolné) celé číslo [mathjax]k[/mathjax],
Máme dokázat
(1) že se dá vyjádřit jako posloupnost součtů a rozdílů čísel [mathjax]1^{2},2^{2},3^{2},..,m^{2}[/mathjax] pro nějaké přirozené [mathjax]m[/mathjax].
(2) že takovýchto posloupností pro dané [mathjax]k[/mathjax] existuje nekonečně mnoho.
Pokud pro nějaké [mathjax]k[/mathjax] platí (1), trvám na tom, že bod (2) dokážu pomocí funkce [mathjax]f(n)[/mathjax], která je nulová pro každé [mathjax]n\in \mathbb{N}[/mathjax]
[mathjax]f(n)=-n^{2}+(n+1)^{2}+(n+2)^{2}-(n+3)^{2}+(n+4)^{2}-(n+5)^{2}-(n+6)^{2}+(n+7)^{2}=0[/mathjax]
Např. [mathjax]k=5[/mathjax]
[mathjax]5=1^{2}+2^{2}[/mathjax] [mathjax]\Rightarrow [/mathjax] [mathjax]m=2[/mathjax]
[mathjax]f(m+1)=f(3)=-3^{2}+4^{2}+5^{2}-6^{2}+7^{2}-8^{2}-9^{2}+10^{2}=0[/mathjax]
[mathjax]5=1^{2}+2^{2}+f(3)[/mathjax] [mathjax]\Rightarrow [/mathjax] [mathjax]m_{1}=10[/mathjax]
[mathjax]f(m_{1}+1)=f(11)[/mathjax]
[mathjax]5=1^{2}+2^{2}+f(3)+f(11)[/mathjax] [mathjax]\Rightarrow [/mathjax] [mathjax]m_{2}=18[/mathjax]
atd.
Získám nekonečně mnoho posloupností, které splňují zadání.
Mohou existovat i jiné, ale mám jich dost pro důkaz.
Netvrdím, že věta platí pro všechna [mathjax]k[/mathjax].
Kde je tedy chyba, pls?
Pozdravujem ↑ osman:,
Ako je napisane v #1, vlasnost je treba dokazat pre kazde prirodzene k.
Zatial tvoj dokaz je neuplny.
Slovo every= kazdy!
Pozdravujem
Dokoncenie dokazu
Pozdravujem
Dokoncenie dokazu
Krásný elegantní důkaz. Můj důkaz je upachtěný, potřeboval jsem ne čtyři, ale 16 čísel a bylo to tak tak
Jestliže pro nějaké přirozené [mathjax]m[/mathjax] platí
[mathjax]k_{m} = ±1^2 ±2^2±... ±m^2 [/mathjax] (1)
platí také [mathjax]k_{m}-(m+1)^{2}+(m+2)^{2}= k_{m}+2m+3[/mathjax] (2)
Sestrojím aritmetickou posloupnost
[mathjax]\bf{a_{i}=k_{m}+2m+3+16i}[/mathjax] (3)
Všechny členy posloupnosti vzniknou jako součet mocnin, který vyhovují zadání úlohy.