Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
potýkám se s problémem s následující rovnicí: [mathjax]\log_{10}(x-2)!=\log_{10}(x-2)+\log_{10}(x-4)![/mathjax] (faktoriál se zde dělá v rámci argumentů funkce, nikoliv na funkci jako celek). Před řešením jsem si stanovil podmínky [mathjax]x\ge 2;x\ge 4;x>2[/mathjax], jejichž průnikem je množina [mathjax]<4;\infty )[/mathjax]. Po uplatnění vět o logaritmech a rozepsání faktoriálů jsem dospěl k následující rovnici [mathjax](x-2)*(x-3)*(x-4)!=(x-2)*(x-4)![/mathjax], kde jsem navzájem podělil výrazy [mathjax]x-2[/mathjax] a [mathjax](x-4)![/mathjax], neboť podmínky pro jejich nenulovou hodnotu jsem stanovil již na začátku, tudíž jsem nakonec došel k [mathjax]x-3=1[/mathjax], z čehož vychází [mathjax]x=4[/mathjax]. Po porovnání s podmínkami jsem došel k závěru, že je přístupným kořenem rovnice a i po dosazení této hodnoty za x do kalkulačky mi nevyšel Math Error, avšak ve výsledcích je uvedeno, že rovnice nemá řešení. Mohu se tedy zeptat, v jakém kroku jsem udělal chybu? Předpokládám, že to bude asi v rámci podmínek, ale pokud vím, tak [mathjax]0!=1[/mathjax], tudíž by zde neměla být ostrá nerovnost.
Když jsem si nechal vykreslit graf obou funkcí, vyšlo mi, že se skutečně protínají v bodě [4;0,3].
Předem děkuji.
Po úpravě dostanu: log(x-2)! = log((x-2)*(x-4)!)
po odlogaritmování: (x-2)! = (x-2)(x-4)!
dále: (x-2)(x-3)(x-4)! = (x-2)(x-4)!
dále: x-3=1, tj. x=4
x=4 rovnici vyhovuje
Je zadání správně opsané?
Ve výsledku též může být chyba.
↑ Richard Tuček: Zde přikládám fotku daného cvičení : https://media.discordapp.net/attachment … height=676 Jedná se o sbírku pro SOŠ, SOU a nástavbové studium od Hudcové a Kubičíkové.
Jedná se o příklad b). Vzhledem k tomu, že ten výraz s faktoriálem není ještě jednou uzávorkovaný, nevím, jestli se ten faktoriál skutečně vztahuje pouze k x-2 a x-4, či k celému logaritmu, což mi ale přijde takové dost zvláštní. Ještě k tomu první přístup jsem použil i u příkladu a), c), d) a tam vyšel výsledek v pořádku.
Zde ještě fotka výsledků, kde je skutečně tvrzeno, že nemá řešení : https://media.discordapp.net/attachment … height=676
↑ FRhapsody:
Zdá se, že je to správně opsané. Ve výsledku bude asi chyba.
Ověřil jsem si, že číslo 4 rovnici vyhovuje.
↑ FRhapsody:
Ono totiž platí [mathjax]0!=1[/mathjax] a tedy [mathjax]\log_{10}1=0[/mathjax]