Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mam tento priklad a vubec si nevim rady, nevim jak se ma značit ani stínítko v nákresu nebo jak si to představit… Doufam, ze nejsem jeste ztraceny případ..
Vzdálenost předmětu od stínítka je d = 90 cm. Duté kulové zrcadlo má poloměr křivosti 60 cm.
1. Nakreslete náčrt situace a vyznačte zadané údaje.
2. Vypočítejte, do jaké vzdálenosti od předmětu je třeba umístit zrcadlo, aby na stínítku vznikl ostrý obraz.
3. Napište, jaké vlastnosti bude mít vzniklý obraz.
↑ Aleš13:
Hezký den.
Řekl bych, že pojem stínítko tu mohl být použit záměrně pro označení (skutečně existující) promítací plochy vzdálené 90 cm od polohy vzoru na optické ose zrcadla.
Zadavatel úlohy tím mohl dát najevo, že jej zajímá jen poloha skutečného a nikoliv zdánlivého obrazu.
Já jsem si to představoval takhle:
https://imgur.com/a/FcXgzA2
Matnice je na souřadnici x=0, předmět x=90, zrcadlo na x=130, r=60. Omlouvám se za blbý obrázek, on je to soft na okuláry a předmět uvnitř optické soustavy neumí, tak jsem to takhle nabastlil, zkus se v tom vyznat :-) To stínítko si musíš představit, není tam zakreslené. Prostě svislá čára na x=0. Možná to mám správně, možná ne, ale třeba to pomůže :-)
Nejdřív bych si nakreslil optickou osu, střed křivosti (S) a zrcadlo s vrcholem (V).
Řekl bych, že místo stínítka můžeš nakreslit obraz (jako šipku třeba směrem nahoru od optické osy).
Předmět leží někde mezi zrcadlem a stínítkem.
Známe poloměr [mathjax]r[/mathjax], tedy i ohniskovou vzdálenost [mathjax]f[/mathjax].
Pak známe vzdálenost obrazu od předmětu, to je jedna rovnice - a druhá je zobrazovací rovnice.