Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
1. Dva hráči v kostky se dohodli na nejjednodušším způsobu hry – vyhraje ten, jemuž padne při hodu jednou kostkou větší číslo.
a) Jaká je pravděpodobnost výhry hráče, který hází v pořadí druhý?
b) Jaká je pravděpodobnost, že vyhraje první hráč, když mu padly čtyři body?
c) Jaká je pravděpodobnost, že vyhraje druhý hráč, jestliže prvnímu padly čtyři body?
Můžete mi naznačit prosím postupy? výsledky jsou 5/12, 1/2 a 1/3.
b bych pochopil, že 1/2 proto, protože druhý hráč musí hodit maximálně 1,2,3, což v případě hodů kostkou je polovina možností,
c) bych analogicky pochopil, že druhý musí hodit 5 nebo 6, takže 1/3 možností. Tedy vlastně v obou případech se sčítá pravděpodobnost neslučitelných jevů.
↑ surovec:
Diky za odpoved, ale na na to jsem se neptal. Takova odpoved mi nepomuze.
Kazdopadne hadam, ze to bude zrejme tak, ze si sestavim dvojice pro hod obema kostkami, tj (1,2),(1,3) atp kterych je 36 celkem a vyberu jen ty, kde druhy ma vice bodu na kostce nez prvni.
↑ matge:
Sestavovat nic nemusíš.
a) 1. hráč hodí jedničku => druhý má pět možností výhry.
1. hráč hodí dvojku =>
Pst = (5+4+...)/36
surovec napsal(a):
↑ matge:
Myslel jsem to takto: je celkem 36 možností, z toho 6 remíz, zbývá 30 situací, kdy pro oba je stejná pravděpodobnost, tedy 15 možností. Takže 15/36 = 5/12.
Aj tak možno :-)