Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 12. 2023 13:56 — Editoval check_drummer (19. 12. 2023 13:40)

check_drummer
Reputace:   105 

Aktivní působení silou do podložky při lyžování

Ahoj,
něco málo ze sportovní fyziky.
Občas v TV slyším, že závodník má při sjedových lyžařských disiplínách dostatečně tlačit do podložky. Ale nechápu jak to má udělat, když nemá žádnou oporu. Když stojím na místě tak taky nevyvinu konstantně velkou sílu do země (větší než tu gravitační) - nanejvýš když se odrážím před skokem do výšky, tak chvíli asi působím větší silou než tou, která je způsobena gravitací, ale to je jen krátkodobé působení a tady se bavíme o působení dlouhodobém (např. v řádu několika vteřin).
Samozřejmě něco jiného je, že když jede lyžař rychle do zatáčky, že musí tlakem nohou vyrovnávat odstředivou sílu, ale  i tak při tomto vyrovnávání asi nemůže působit aktivním tlakem do podložky, ale jen "pasivně" vyrovnávat odstředivou sílu.

Nebo je tam něco co nevidím? Připadá mi to jako ten paradox, že někdo sám sebe chytne rukama nahoře za vlasy a vytáhne se z bažiny.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#2 08. 11. 2024 17:49

Eratosthenes
Reputace:   136 

Re: Aktivní působení silou do podložky při lyžování

↑ check_drummer:

Řekl bych, že v podřepu se na okamžik snažíš jakoby vstát. Tím zatlačíš, působíš na podložku větší silou než jen svojí váhou. Pak musíš zase trochu klesnout - síla se zmenší. Síla, kterou působíš na podložku, tak osciluje kolem tvojí váhy, přičemž v čase, kdy je síla větší, zrychluješ víc než v opačné situaci zpomaluješ, asi proto, že jedeš ze svahu. (můj laický názor). Asi to funguje podobně, jako když sám sebe rozhoupeš na houpačce předkopáváním a zakopáváním. To jsem jako kluk nikdy neuměl, nikdy jsem to nechápal a nechápu to dodnes. Ale funguje to, kamošům to šlo...

Budoucnost patří aluminiu.

#3 08. 11. 2024 18:14 — Editoval Aleš13 (08. 11. 2024 18:16)

Aleš13
Reputace:   

Kdysi jsem se přichomýtl k nějakému biomechanickému analyzování lyžařů (tenzometry v botách :-)) a tam vycházelo, že nejrychleji projetá trať slalomu je taková, která je pro lyžaře nejnamáhavější. Tj. když jede rovně sníží těžiště (podřepne) a v zatáčce se zase narovnává proti odstředivé síle. Bohužel to je všechno co si pamatuju, dál jsem se tím nezabýval.

#4 09. 11. 2024 12:06

check_drummer
Reputace:   105 

Asi to tak bude, když se zvedám ze dřepu, vyvíjím sílu. nejde to asi moc dlouho, ale na zatáčku to stačí.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

Zápatí