Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den.
Přiznám se, že si již několik hodin lámu s tímto příkladem, který je dle mě zcela primitivní, ale mě zkrátka nevychází, ať se snažím, jak se snažím. [výsledek má být 564,43 g]
ZADÁNÍ:
Určete hmotnost vody v objemu 750 ml kyseliny chlorovodíkové s hmotnostním zlomkem 36% chlorovodíku a hustotě 1,1789 g∙cm-3.
w = 0,36; a víceméně ostatní hodnoty jsou dané. První jsem počítal tak, že jsem si vypočítal jakoby hmotnost chlorovodíku, ale to jsem asi kombinoval stejně chlorovodík a kyselinu chlorovodíkovou, takže to je špatně: m =
Poté jsem počítal různými převody mezi hmotnostním zlomkem a hmotností roztoku, ale obecně jsem zkrátka ztracený a nevychází mi to, přitom vím, že to tak složité nebude.
Je to možná tím, že se tam kombinují tři složky - chlorovodík, kyselina chlorovodíková a voda.
pro chlorovodík jsou dané údaje jen hmotnostní zlomek a hustota, z čehož žádný vzoreček nevymyslím, a pro kys. chlorovodíkovou je zase jen hodnota objemu.
I přes m1w1 . m2w2 = m3w3 se dál nedostanu, protože opět neznám objem pro chlorovodík, jen pro kyselinu chlorovodíkovou:
Děkuji za pomoc a řešení.
Chlorovodík je plyn.
Kyselina chlorovodíková je chlorovodík rozpuštěný ve vodě.
Těch 36 % je čistý chlorovodík, zbytek je voda.
Máš vypočítat hmotnost vody.
První krok máš dobře. Vypočítal si celkovou hmotnost roztoku.
Teď zbývá vypočítat kolik je hmotnost vody z celkové hmotnosti.
Nic víc v tom není.
Takže nyní jen vypočítat hmotnost vody pomocí hmotnostního zlomku?
tzn: w =
0,36 =
Poté zřejmě tedy asi spočítám čistou hmotnost vody (objem)
Tak asi špatně, opět to nevychází :D :D
DavidMath napsal(a):
884,18 g - 318,3 g = 547,7 g
Opravdu?
↑ DavidMath:
Chybička se vloudila :-)
První krok máš dobře. Druhý (skoro) taky (viz. ↑ mák:)
Ten druhý krok jednoduše:
Máš 884,175 gramů roztoku, z toho je 64% vody. Takže kolik je to gramů?
(mně to tedy vychází trochu jinak, než uvádíš, ale jenom trošičku...)
↑ mák:
Aha, tak že bych do kalkulačky naklikal jiná čísla? :D
Takže můj postup je správný, jen výsledek je špatný, ale jen pro mou nepozornost? Jinak je to dobře ? :D
Děkuji