Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřeboval bych pomoci s jedním příkladem ze stechiometrie. Mám v prezentaci tento slide, ale nemůžu přijít na to, jak se dospělo k tomuto výsledku. Vím, ze pro určení hmotnostních procent je zapotřebí vzorce , ze ve jmenovateli mám normálně sečíst hodnoty těch molarnich hmotnosti jednotlivých prvku krát těmi moly u těch jednotlivých prvku a v čitateli krátit molem prvek kterého hmotnostní procento hledáme, ale němužu najít výsledek. Třeba minerál Olivin a prvky Fayalit a Forsterit mi to hodí špatnou hodnotu. Je pravda, ze mám příklady, kde jsem to počítal bez těch kyslíku, ale teď je to s těmi kyslíky a nevím, jestli tam je problém, ze počítám špatně ty kysliky kde dávám hodnotu molární hmotnosti 16 nebo to mam započítat s toho empirickeho vzorce. Přílazim dva snímky, kde to mám vypočítáne, šle nemůžu se dopracovat zpětné jak mám dospět k vyjádření těch koncových členů. Poradíte mi?
Abych pravdu řekl moc tomu nerozumím a ani dotazu.
Předpokládám tedy, že se dotaz týká výpočtu posledního sloupce (apfu).
Ve třetím sloupci dole je uveden součet 2.60308 (označeno 4).
Má se vypočítat faktor.
Sloučenina má aniont -SiO4, to znamená teoretický počet kyslíků 4.
Takže se vydělí 4/2.60308 a vyjde faktor 1.53664 (řádek označen číslem 5).
No a nakonec se sloupec 2 vynásobí vypočteným faktorem a zapíše se to do sloupce 6.
↑ mák:
Já jsem myslel, jestli víte, jak se má dopočítát ty oxidy toho vzorce navrchu (Mg,Fe,Ca,Mn) SiO4, zdali se do jmenovatele musí dat celá hodnota molární hmotnosti toho vzorce olivinu všechny možnosti, a do čitatele cislo apfu hledaného prvku oxidu třeba Mg= 1,581 a to se vynasobi molární hmotnosti Mg a teď nevím jestli má být v citateli i kyslík a ten se má ta molární hmotnost k tomu přičíst nebo ne jako ve jmenovateli a to všechno vydelit a vynasobit 100% nebo ne. Jde tam k vyjádření koncových členů a má to vyjít po vynasobeni Mg = 81,3 % a Fe= 18,7 % tak nevím ale ty oxidy jsou faylalit a forsterit tak mě napadlo jestli ten oxid nemá být v citateli a vydelit to tím celkem. Pomuzes mi? Jako na přednášce jsem nedával pozor, ale možná se k tomu nějak dopracuji, jen mám dost pomalé myšlení…
Stále nechápu, jedná se o toto?
Množství forsteritu:
(100*1.581)/(1.581+0.363) ≅ 81.3 %
Množství fayalitu:
(100*0.363)/(1.581+0.363) ≅ 18.7 %
Použité hodnoty jsou vypočítané v dolním obrázku.
↑ mák:
Ano, to je přesně to. Omlouvám se, ale nedošlo mi to, ze to mám sečíst s provést krát 100% a dohromady to dat do těch 100% a jakoby tam dat průměr přičemž se počítá ten minerál a ty oxidy z něho složené. Děkuji za vysvětlení, ale opravdu jsem na to koukal dost dlouho, ale neuvědomil jsem si, to plus a ze to mám sečíst. Jinak dost si trénuji ty početní operace tam i nazpět…
Stránky: 1