Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 11. 2024 09:35

Patriciuss
Zelenáč
Škola: Charles University
Pozice: student
Reputace:   

Stechiometrie- výpočet koncových členů hm.%

Ahoj, potřeboval bych pomoci s jedním příkladem ze stechiometrie. Mám v prezentaci tento slide, ale nemůžu přijít na to, jak se dospělo k tomuto výsledku. Vím, ze pro určení hmotnostních procent je zapotřebí vzorce , ze ve jmenovateli mám normálně sečíst hodnoty těch molarnich hmotnosti jednotlivých prvku krát těmi moly u těch jednotlivých prvku a v čitateli krátit molem prvek kterého hmotnostní procento hledáme, ale němužu najít výsledek. Třeba minerál Olivin a prvky Fayalit a Forsterit mi to hodí špatnou hodnotu. Je pravda, ze mám příklady, kde jsem to počítal bez těch kyslíku, ale teď je to s těmi kyslíky a nevím, jestli tam je problém, ze počítám špatně ty kysliky kde dávám hodnotu molární hmotnosti 16 nebo to mam započítat s toho empirickeho vzorce. Přílazim dva snímky, kde to mám vypočítáne, šle nemůžu se dopracovat zpětné jak mám dospět k vyjádření těch koncových členů. Poradíte mi?

https://i.ibb.co/vdhdq00/CA8-FC49-A-C48-F-4-FB7-9207-F3-C6-B8890-D4-D.jpg

https://i.ibb.co/xFGyShM/E4-D21-BD2-0234-42-CE-882-C-2-FA0-AA43-C8-AC.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) Patriciuss)

#2 19. 11. 2024 20:54

mák
Místo: Vesmír, Galaxie MD
Reputace:   63 

Re: Stechiometrie- výpočet koncových členů hm.%

Abych pravdu řekl moc tomu nerozumím a ani dotazu.
Předpokládám tedy, že se dotaz týká výpočtu posledního sloupce (apfu).
Ve třetím sloupci dole je uveden součet 2.60308 (označeno 4).
Má se vypočítat faktor.
Sloučenina má aniont -SiO4, to znamená teoretický počet kyslíků 4.
Takže se vydělí 4/2.60308 a vyjde faktor 1.53664 (řádek označen číslem 5).
No a nakonec se sloupec 2 vynásobí vypočteným  faktorem a zapíše se to do sloupce 6.

LibreOffice Verze: 7.6.6.3, Maxima 5.47.0 (SBCL)

#3 19. 11. 2024 22:39

Patriciuss
Zelenáč
Reputace:   

↑ mák:

Já jsem myslel, jestli víte, jak se má dopočítát ty oxidy toho vzorce navrchu (Mg,Fe,Ca,Mn) SiO4, zdali se do jmenovatele musí dat celá hodnota molární hmotnosti toho vzorce olivinu všechny možnosti, a do čitatele cislo apfu hledaného prvku oxidu třeba Mg= 1,581 a to se vynasobi molární hmotnosti Mg a teď nevím jestli má být v citateli i kyslík a ten se má ta molární hmotnost k tomu přičíst nebo ne jako ve jmenovateli a to všechno vydelit a vynasobit 100% nebo ne. Jde tam k vyjádření koncových členů a má to vyjít po vynasobeni Mg = 81,3 % a Fe= 18,7 % tak nevím ale ty oxidy jsou faylalit a forsterit tak mě napadlo jestli ten oxid nemá být v citateli a vydelit to tím celkem. Pomuzes mi? Jako na přednášce jsem nedával pozor, ale možná se k tomu nějak dopracuji, jen mám dost pomalé myšlení…

#4 19. 11. 2024 23:26

mák
Místo: Vesmír, Galaxie MD
Reputace:   63 

Stále nechápu, jedná se o toto?

Množství forsteritu:

(100*1.581)/(1.581+0.363) ≅ 81.3 %

Množství fayalitu:

(100*0.363)/(1.581+0.363) ≅ 18.7 %

Použité hodnoty jsou vypočítané v dolním obrázku.

LibreOffice Verze: 7.6.6.3, Maxima 5.47.0 (SBCL)

#5 19. 11. 2024 23:44

Patriciuss
Zelenáč
Reputace:   

↑ mák:

Ano, to je přesně to. Omlouvám se, ale nedošlo mi to, ze to mám sečíst s provést krát 100% a dohromady to dat do těch 100% a jakoby tam dat průměr přičemž se počítá ten minerál a ty oxidy z něho složené. Děkuji za vysvětlení, ale opravdu jsem na to koukal dost dlouho, ale neuvědomil jsem si, to plus a ze to mám sečíst. Jinak dost si trénuji ty početní operace tam i nazpět…

Zápatí