Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#101 18. 11. 2024 22:48 — Editoval Eratosthenes (18. 11. 2024 22:48)

Eratosthenes
Reputace:   136 

Re: Suma nespočetně mnoha čísel

↑↑ check_drummer:

Ake rozdělení do spočetných intervalů nic neřeší. Každý z těch spočetných intervalů  má opět nespošetně mnoho čísel, takže je to pak úplně stejná úloha, jako před tím rozdělením.

Budoucnost patří aluminiu.

#102 18. 11. 2024 23:30 — Editoval check_drummer (19. 11. 2024 09:23)

check_drummer
Reputace:   105 

↑ Eratosthenes:
To ne (tj. řeší), já pomocí tech intervalů dokazuju, že žádný součet nespočetně mnoha kladných čísel nemůže být konečný.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#103 19. 11. 2024 09:28 — Editoval Eratosthenes (19. 11. 2024 09:29)

Eratosthenes

↑ check_drummer:

Znovu jsem si to začal celé procházet a fakt nechápu, co vlastně chceš.

Hned v zadání píšeš

check_drummer napsal(a):

Ahoj,

Lze nějak "rozumně" definovat součet nespočetně mnoha reálných čísel?

A okamžitě jednu rozumnou definici pro mě nepochopitelným způsobem vylučuješ

check_drummer napsal(a):

Ahoj,
Pozor, nejde o určitý integrál, tam se síce "sčítá" nespočetně mnoho hodnot, ale jde o obdélníčky s "nekonečně malou šířkou".

To, co jsi řekl tady, jsem se ti snažil vyvrátit, několikrát a marně, až ses pak trochu dál vyvrátil sám:

check_drummer napsal(a):

↑↑ Eratosthenes:

Ale integrál je přeci něco jiného než co požadujeme my - my chceme sečíst konečná čísla, kterých je spočetně mnoho.

Takže - než budeme pokračovat - těch čísel chceš sečíst nespočetně mnoho tak, jak říkáš v první citaci, anebo spočetně mnoho,jak říkáš v té poslední? (pokud jen spočetně mnoho, je to obyčejný součet nekonečné řady).

#104 19. 11. 2024 18:31 — Editoval check_drummer (19. 11. 2024 18:34)

check_drummer

↑ Eratosthenes:
Rozumná definice přes integrál přece není - v integrálu žádná reálná čísla nesčítáš. Ano, integrál lze chápat jako součet "nekonečně (nespočetně) mnoha" čísel, ale problém je, že ta čísla jsou "nekonečně malá" - já vyžaduju kladná reálná čísla, ne "nekonečně malá". Samozřejmě si nějak můžeš pomoci nějakými konstrukcemi, kde využiješ integrál, ale říct že integrál je to co chceme, to tak není, musíš tedy říct kde jsou ta naše sčítaná kladná reálná čísla a kde je ta definice jejich součtu.

Ten můj poslední citovaný příspěvek je překlep, trochu mě podivuje, že jsi to tak nepochopil, protože v tomto vlákně se bavíme výhradně o součtu nespočetně mnoha čísel... Součet spočetně mnoha čísel je v tomto případě nezajímavý a známý....

Tady ještě jednou - zajímá nás součet nespočetně mnoha kladných reálných čísel.

A co jsem se snažil říct je, že ať ten součet definujeme jakkoliv, tak stejně nebude konečný...

A jednu definici toho součtu podal vlado_bb v příspěvku #2. Vypadá rozumně (až na ten překlep s konečností namísto spočetnosti).

#105 19. 11. 2024 18:55 — Editoval Eratosthenes (19. 11. 2024 19:03)

Eratosthenes

check_drummer napsal(a):

↑ Eratosthenes:
Ano, integrál lze chápat jako součet "nekonečně (nespočetně) mnoha" čísel, ale problém je, že ta čísla jsou "nekonečně malá"

A jak jsi na to přišel ??????????????????????????????????

check_drummer napsal(a):

↑ Eratosthenes:
Samozřejmě si nějak můžeš pomoci nějakými konstrukcemi, kde využiješ integrál, ale říct že integrál je to co chceme, to tak není, musíš tedy říct kde jsou ta naše sčítaná kladná reálná čísla a kde je ta definice jejich součtu.

Promiň, fakt jsem netušil, že to nevíš a musím říct, že mě to silně překvapilo. Psát to sem zatím nebudu, určitě ti to dojde.

#106 19. 11. 2024 19:13

check_drummer

Eratosthenes napsal(a):

check_drummer napsal(a):

↑ Eratosthenes:
Ano, integrál lze chápat jako součet "nekonečně (nespočetně) mnoha" čísel, ale problém je, že ta čísla jsou "nekonečně malá"

A jak jsi na to přišel ??????????????????????????????????

check_drummer napsal(a):

↑ Eratosthenes:
Samozřejmě si nějak můžeš pomoci nějakými konstrukcemi, kde využiješ integrál, ale říct že integrál je to co chceme, to tak není, musíš tedy říct kde jsou ta naše sčítaná kladná reálná čísla a kde je ta definice jejich součtu.

Promiň, fakt jsem netušil, že to nevíš a musím říct, že mě to silně překvapilo. Psát to sem zatím nebudu, určitě ti to dojde.

K prvnímu bodu:
Stačí se podívat na definici integrálu - to je jakási limita, ve které (zhruba řečno) sčítáš stále víc a víc čísel, která jsou stále menší a menší.

k druhému bodu:
Tady nevím o čem mluvíš, poznamenal jsem, že integrál nelze považovat za definici sumy kladných čísel a jen jsem podotkl, že jeho konstrukci lze při tkonstrukci takové sumy nějak použít. Netvrdím že to jde. Takže jsem na nic nepřišel, spíše jsem takovou konstrukci nezavrhl.

#107 19. 11. 2024 19:45 — Editoval Eratosthenes (19. 11. 2024 21:25)

Eratosthenes

check_drummer napsal(a):

K prvnímu bodu:
Stačí se podívat na definici integrálu - to je jakási limita, ve které (zhruba řečno) sčítáš stále víc a víc čísel, která jsou stále menší a menší.

Problém asi bude v tom, že se na definici integrálu nestačí jen podívat. Je potřeba jí taky rozumět. Hledáš součet nespočetně mnoha nenulových čísel. Zkus si někde tu definici najít, ale ne jen "se podívat".  Pořádně, ale falt pořádně se zamyslet.

PS: Možná teď pomůže tvůj dotaz 12. 11. 2024 14:58, na který jsem tehdy odpověděl asi příliš vědecky...

#108 19. 11. 2024 21:32

Eratosthenes

check_drummer napsal(a):

Eratosthenes napsal(a):

check_drummer napsal(a):

↑ Eratosthenes:

Dá se ale chápat jinak, a to přesně tak, jak potřebuješ. 

check_drummer napsal(a):

↑ Eratosthenes:

Promiň, fakt jsem netušil, že ti to nedojde. Psát to sem zatím nebudu, určitě na to přijdeš .

K prvnímu bodu:

k druhému bodu:
Tady nevím o čem mluvíš, poznamenal jsem, že integrál nelze považovat za definici sumy kladných čísel

Ale ono to lze.

#109 19. 11. 2024 21:34

check_drummer

↑ Eratosthenes:
Bohužel vypadá, že definici integrálu nerozumíš.... Rozhodně to není součet nespočetně mnoha nenulových čísel. Pokud si myslíš že to tak je, tak mi ta čísla napiš, např. pro konstantní funkci 1 na intervalu <0;1>. (Jenom doufám, že nenapíšeš, že se jedná o součet nespočetně mnoha hodnot 1.)

Myslím, že používáš dost demagovické argumenty. Když ti někdo řekne A, tak z toho nějak záhadně odvodíš že neplatí B. Např. řeknu že se "podívám na definici integrálu", tak z toho odvodíš, že jí nerozumím. To je jako kdybys z toho, že se "podívám na auto" odvodil, že ho neumím řídit nebo že nevím jak funguje. Může to být pravda, ale nijak to z řečeného nevyplývá.

#110 Včera 00:03 — Editoval Eratosthenes (Včera 00:26)

Eratosthenes

↑ check_drummer:

check_drummer napsal(a):

... poznamenal jsem, že integrál nelze považovat za definici sumy kladných čísel a jen jsem podotkl, že jeho konstrukci lze při tkonstrukci takové sumy nějak použít. Netvrdím že to jde. Takže jsem na nic nepřišel, spíše jsem takovou konstrukci nezavrhl.

integrál jsi zavrhl již ve svém prvním příspěvku. Já jsem marně přemýšlel, co je na něm nerozumného a snažil jsem se ti ho vnutit hned v prvním svém příspěvku 11. 11. 2024 23:12. Už tady jsem ti vysvětlil všechno to, co po mně chceš teď a tady ↑ check_drummer:

Zavrhl jsi to podruhé, i když už tam je celkem jasně vidět řešení. Takže doporučuji pozorně a pomalu si to znovu pročíst.

Řekl jsem si, že jsi hodně náročný, když integrál nepovažuješ za "rozumný" a že chceš asi být chytřejší než Riemann s Lebesguem dohromady. A tak jsem na to, já blbec, přistoupil taky a týden zkoušel vymyslet něco lepšího. Samozřejmě jsem zjistil, že nejsem chytřejší ani jako Riemann, natož jako Lebesgue. To se dalo čekat, ale té snahy nelituju, protože jsem si díky ní taky sem tam něco srovnal v hlavě.

Že je to s tou náročností jinak, to mi mělo dojít hned druhý den 11. 11. 2024, kdy bylo jasné, že teorie míry ti nic neříká a že integrálu rozumíš asi tak, jak jsem mu rozuměl já, když jsem o něm poprvé uslyšel na gymnáziu.

Takže ještě jednou, co jsem napsal hned do svého prvního příspěvku. To, po čem toužíš, bylo vyřešeno už na přelomu 19. a 20. století.

Nechť [mathjax]f(x) [/mathjax]  je kladná funkce, Riemannovsky (Lebesgueovsky) integrovatelná  na intervalu <0;1> R-f (L-f) součtem nespočetné množiny [mathjax]\{f(x_i)\in \mathbb{R}| i\in \langle 0;1 \rangle \}[/mathjax] kladných reálných čísel rozumíme Riemannův integrál

[mathjax]f-R\huge \sum_{i\in \langle 0;1\rangle} f(x_i)= \small f-R\huge\int_{0}^{1}f(x)dx[/mathjax]

resp.

[mathjax]f-L\huge \sum_{i\in \langle 0;1\rangle} f(x_i)=\small f-L\huge\int_{0}^{1}f(x)dx[/mathjax]

A kdyby interval <0;1> byl dobře uspořádaný, mohli bychom psát

[mathjax]f\huge \sum_{i=1}^{2^{\aleph_0}}x_i=\small f\huge\sum_{i=1}^{\aleph_1}f(x_i)=\small f\huge\int_{0}^{1}f(x)dx[/mathjax]

Toto už by Riemann nezvládl. Lebesgue ano, pokud by měl to uspořádání. Proto jsem rouboval symboly a odvolával se na axiom výběru.

#111 Včera 00:34

check_drummer

↑ Eratosthenes:
Tvoje definice nepostihuje to co po tom součtu chceme. např. určitě nechceme, aby součet nespočetně mnoha čísel 1 bylo konečné číslo. Ovšem intergal z konstantní funkce 1 na intervalu <0;1> je konečné číslo 1. Proto píšu, že integrál nevyhovuje, ale že je možné, že třeba trochu ohnutě ho bude možné použít, ale určitě ne přímo.

Řeknu to úplně jasně - nechť každému bodu x intervalu <0;1> mám přiřazeno reálné číslo f(x) a chceme zjistit nebo alespoň definovat čemu je roven součet (nespočetně mnoha) čísel f(x). Ale to opravdu není určitý integrál, ani Lebesgueův, ani Riemannův ani žádný jiný.... A je to právě z toho důvodu výše - integrál konstantní funkce 1 na intervalu <0;1> je konečné číslo, ovšem součet nespočetně mnoha (dokonce i spočetně mnoha) hodnot 1 není konečný.

Chybu, kterou jsi udělal bylo, že aby fungovala ta analogie se spočetnými sumami, kdy jsi hodnotu f(n) nahradil obdélníkem o výšce f(n) šířce 1, tak bys musel i u nespočetných hodnot tu úsečku o výšce f(x) nahradit obdélníkem o výšce f(x) a šířce 1 (takový obdélník má pak obsah f(x) a tyto hodnoty chceme sčítat). Ovšem tyto obdélníky se (na rozdíl od spočetného případu) překrývají, a tudíž na ně nelze integrál přímo použít.

#112 Včera 10:08 — Editoval Eratosthenes (Včera 11:16)

Eratosthenes

↑ check_drummer:

Chybou, kterou jsem udělal, bylo, že jsem do tohoto tématu vúbec lezl. Znovu musím totiž opakovat to, co jsem psal už včera zhruba touto dobou. Tvojí chybou je že

N E V Í Š,    C O      C H C E Š,   

A B S O L U T N Ě     N E J S I     S C H O P E N    F O R M U L O V A T   P R O B L É M.

Cituji z tvého zadání: 

>> Lze nějak "rozumně" definovat součet nespočetně mnoha reálných čísel?

Definovat součet nespočetně mnoha reálných čísel znamená definovat zobrazení tak, aby vzalo libovolnou nespočetnou množinu  reálných čísel a nějak jí přiřadilo reálné číslo. Jedinou další podmínkou tam někde bylo, aby součet kladných čísel byl konečný a kladný. Tedy například definuji, že součtem nespočetně mnoha reálných čísel z nějaké nespočetné podmnožiny množiny [mathjax]\mathbb{R}[/mathjax] je jednička.

Nebýt v zadání slovíčko "rozumně", mám vyřešeno. Takový součet ale asi moc "rozumný" není, takže pojďme hledat rozumnější.
Rozumnějším a asi nejrozumnějším takovým součtem je Lebesgueův integrál.

Ale ty chceš něco jiného, než jsi napsal. Chceš vzít "standardní", "klasický" součet a hledat alespoň jednu jedinou nespočetnou množinu kladných reálných čísel, kterou má ten součet, definovaný možná už v okamžiku, kdy člověk slezl ze stromu, zchroustat a vyrobit z nich nějaké kladné reálné číslo. Úplně jedno jaké. To ale ze svého zadání bereš vůz a zapřaháš ho před koně.

Pokud bys hned na začátku napsals toto, měl bys ode mě vyřešeno okamžitě. Něco takového je ve zjevném rozporu s nutnou podmínkou konvergence a s limitou vybrané posloupnosti, takže to nejde.

PS: Z tvého posledního příspěvku je jasné, že znáš jen jediný součet na světě, totiž ten, kde 1+1=2. Ale on existuje třeba součet, široce používaný, kde (světe, div se) je 1+1=0 a nulový součet tam zůstane, i když těch jedniček sečteš miliardu.

Taky je zřejmé, že znáš jednu jedinou interpetaci integrálu, totiž tu středoškolskou, kdy integrál sčítá nějaké obdélníky. Ale třeba integrál  definující moment setrvačnosti rozhodně nesčítá obdélníky. Ani já nesčítám obdélníky a už rozhodně ne obdélníky s šířkou jedna. Když už mocí mermo trváš na obdélnících, jsou to obdélníky s šířkou nula.

#113 Včera 13:04

MichalAld
Moderátor
Reputace:   126 

↑ Eratosthenes:
Já bych tedy navrhoval, abys předložil nějakou množinu čísel větších než 0, která je nespočetná a jejichž součet je konečné číslo. Ať už je ten součet definovaný jak chce.

#114 Včera 13:45

check_drummer

↑ Eratosthenes:
Myslím, že každému (kromě tebe) bylo jasné, že jde o zobecnění běžně používaného součtu reálných čísel, resp. součtu (řady) spočetně mnoha čísel. Tedy:

Protože ten pojem zatím nemáme definován, tak si popišme co po něm chceme.

Chceme sčítat kladná reálná čísla xi, tedy chcme definovat "něco" jako hodnotu x1+x2+x3+.... kde budeme postupně procházet všechna čísla xi. To je ten základ, formulovaný intuitivně. Protože takový součet ale definovaný nemáme, tak se můžeme pokusit sepsat nějaké vlastnosti co od něj požadujeme (ten součet označme x).

Např.:
1) Pro libovolnou konečnou podmnožinu čísle xi musí platit, že jejich součet je <= x
2) Pro libovolnou spočetnou podmnožinu čísel xi musí platit, že suma(xi) (kterou chápeme jako řadu) je <= x.
3) Chceme aby to číslo x bylo ale co nejmenší, tedy ze všech takových čísel x splňujících body 1) a 2) zvolme takové nejmenší x - přesněji řečeno supremum množiny takových x.

Pozn:
Bod 1) lze vynechat, byl formulován jen pro názornost.
Je to vlastně definice se kterou přišel vlado_bb.

Body 1) a 2) jsou podstatné - určitě chceme, aby platilo, že součet menší podmnožiny není větší než součet větší podmnožiny. Otázka je, zda bod 3 stačí a nebo zda tam nepřidat i další body. Ale vzhledem k tomu že jsem dokázal, že součet x nemůže být konečný a vzhledem k tomu jak ten důkaz vypadá, tak to stačí. Kdyby konečný mohl být, mohli bychom uvažovat nad tím, zda to není příliš omezujcíí podmínka uvažovat jen spočetné souty (a jejich supremum).

#115 Včera 14:00 — Editoval check_drummer (Včera 14:29)

check_drummer

Eratosthenes napsal(a):

↑ check_drummer:

Pokud bys hned na začátku napsals toto, měl bys ode mě vyřešeno okamžitě. Něco takového je ve zjevném rozporu s nutnou podmínkou konvergence a s limitou vybrané posloupnosti, takže to nejde.

PS: Z tvého posledního příspěvku je jasné, že znáš jen jediný součet na světě, totiž ten, kde 1+1=2. Ale on existuje třeba součet, široce používaný, kde (světe, div se) je 1+1=0 a nulový součet tam zůstane, i když těch jedniček sečteš miliardu.

Taky je zřejmé, že znáš jednu jedinou interpetaci integrálu, totiž tu středoškolskou, kdy integrál sčítá nějaké obdélníky. Ale třeba integrál  definující moment setrvačnosti rozhodně nesčítá obdélníky. Ani já nesčítám obdélníky a už rozhodně ne obdélníky s šířkou jedna. Když už mocí mermo trváš na obdélnících, jsou to obdélníky s šířkou nula.

Rozpor s nutnou podmínkou konvergence tam nevidím (resp. není zřejmý).

To, že se nekdo baví o pojmu A neznamená, že nezná pojem B. Bohužel, opět demagogie jako jsem na to upozorňoval dříve.

Možná tě to překvapí, ale každý integrál je vlastně limitní součet obsahů nějakých obdélníků (kvádrů, ...), délka jejichž jedné strany se limitně blíží k 0. I křivkové a další integrály tak lze chápat...

#116 Včera 16:06 — Editoval Eratosthenes (Včera 18:39)

Eratosthenes

check_drummer napsal(a):

Rozpor s nutnou podmínkou konvergence tam nevidím

Tak to je mi líto. Řešíš kvadraturu kruhu, ale jak říká jeden můj kolega - každý svého štěstí pyrotechnikem...

check_drummer napsal(a):

Možná tě to překvapí, ale každý integrál je vlastně limitní součet obsahů nějakých obdélníků (kvádrů, ...), délka jejichž jedné strany se limitně blíží k 0. I křivkové a další integrály tak lze chápat...

Není to pravda a u tebe mě to už nepřekvapí.

Riemannův integrál je limitní součet obsahů nějakých obdélníků (kvádrů, ...)
Křivkový integrál je... Plošný ano. Ale rozhodně ne třeba Newtonův anebo zrovna ten Lebesgueův (ten totiž dělá přesně to, o čem ty tvrdíš, že to nelze...)

#117 Včera 18:50

Bati
Reputace:   191 

Eratosthenes napsal(a):

anebo zrovna ten Lebesgueův

a tim se dostavate zpatky k ↑↑ Bati:, tj. je potreba specifikovat vhodnou miru vzhledem ke ktere to budete integrovat (scitat, chcete-li).

#118 Včera 19:24 — Editoval Eratosthenes (Včera 19:25)

Eratosthenes

Bati napsal(a):

je potreba specifikovat vhodnou miru vzhledem ke ktere to budete integrovat (scitat, chcete-li).

No to je právě ten problém:  integrovat   N E B O L i    sčítat.  Toto řešení jsem napsal už ve svém prvním příspěvku zde ↑↑ Eratosthenes:. Jenže check_drummer zjevně neví, co to míra je, a integrál pro něj není součet. To je potom těžká věc...

#119 Včera 20:25

check_drummer

↑ Eratosthenes:

To porušení nutné podmínky tam je, ale není zřejmé (alespoň na první pohled). Napiš sem prosím tu zřejmost, ať mi nemusí být líto tebe.

Lebesgueův integrál dělá přesně to co píšu - sčítá limitně malé obdélníky. Používá tam i jiné obraty, ale základem je ten "limitní součet", jen sčítá jiné "obdélníky" než Riemannův integrál - u L.i. ty obdélnky nejsou přímo patrné, musí se "zcuknout" k sobě body s přibližně stejnou hodnotou integrované funkce.

Nevím jakou definici Newonova integrálu používáš, ale pokud ten integrál bereš jakoo rozdíl hodnot primitivní funkce, tak tam přímo žádné obdélníky nejsou. Ovšem není ani zřejmý vztah Newtonova integrálu k ploše, ten je zřejmý až v Newton-Leibnitzově formuli - a při jejím důkazu opět skončíš u obdélníků.

#120 Včera 20:30

check_drummer

↑ Eratosthenes:
Ano, pro účely této úlohy integrál nepovažuju za součet. Samozřejmě chápu, že integrál je jistá forma součtu, ale na náš problém to nelze aplikovat, tady chceme opravdu sčítat čísla ve smyslu "bežného" součtu, tak jak to píšu v #114.

To že jsem si stanovil jisté podmínky na ten součet neznamená, že neznám další možnosti (další demagogie, kolikátá už...), které ale záměrně zakazuju.

#121 Včera 23:29

check_drummer

Téma už se zdá se vyčerpalo - konkrétně body #2 a #4 daly odpovědi. Brzy asi otevřu další téma - tentokrát součet nespočetně mnoha reálných čísel, která mohou být i záporná. Tam to bude asi zajímavější.

Zápatí