Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
mám tento příklad z výrokové logiky, ale vůbec nevím, ajk ho začít řešit? Poradil by mi někdo, prosím, nějak zhruba, jak ho řešit? Děkuji moc
Situace na nádraží je popsána formulí
[(A⇒B)⋀C]⇔[(B⋁A)⇒C]/'
.Výroky A,B.C značí že příslušné vlaky A,b,C mohou vjet do nádraží. Které vlaky může výpravčí vpustit do nádraží, má-li být formule splněna ?

Problém je v tom, že nevím, jak začít. Prostudoval jsem si výrokovou logiku, tautologie atd., ale znění té úlohy mi nějak není jasné. Mám na mysli, že moc netuším, jaký udělat první krok k vyřešení toho příkladu.

Já nevím, jestli to chápu správně (jestli to čtu správně):
Znamená [(A⇒B)⋀C], že když může vpustit vlak A, tak může vpustit vlak B a zároveň vlak C?

Nějak mi to docvaklo teď...nešlo by si zkusit vypsat do pravdivostní tabulky všechny kombinace vlaků a pak zjistit jestli se levá strana rovná pravé? pak by mi vyšlo, že může vpustit vlak a a c anebo žádný vlak, aby byla formule splněna.
↑ ekonomos629:
Zdravím,
tvoje metoda řešení i výsledek jsou správné.