Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Stačí uvažovat takto:
Položíme-li
lze předchozí výraz zapsat jako
. Ten se ovšem dá rozložit (jak je dobře známo ze ZŠ) do tvaru
. Uvědomíš-li si, jak jsem si zvolili veličiny A a B a seřadíš-li sestupně v předvedeném rozkladu mocniny proměnné "x", dostaneš to, čemu říkáš "gulášovka".
↑ Marian: hezké a jednoduché i pro mě, děkuji:-) ... jen to tam tak ještě vidět, když na to kouknu:-/ ... jak moc je důležité, dovést rozklad polynomu až do této fáze, když bych to chtěla použít pro parciální zlomky? Ještě přesně nevím jak fungují...
↑ simonaj1:
Pravděpodobně jsi chtěla integrovat funkci
. Platí totiž
Ten rozklad, o kterém zde diskutujeme, se dá použít pro výpočet primitivní funkce k funkci f(x), ale musím tě upozornit, že tuto úlohu v počátcích rozhodně neřeš (asi by byla demotivující pro tebe v této fázi a s tvými znalostmi).
Obecně se při integraci ryze racionální funkce využívá tvrzení, že jmenovatel (jakožto polynom) se dá rozložit na dílčí faktory s reálnými koeficienty, které mají ti vlastnost, že jsou buď lineární nebo kvadratické. Ve tvém případě se tedy dá funkce
rozložit na součin dvou kvadratických trojčlenů. Teď se zkoumá, zda-li tyto kvadratické trojčleny lze rozložit na lineární faktory mající koeficienty z R (jednodušeji, vyřešíš jejich diskrimant a uvážíš, je-li D<0, D>0 nebo D=0).
Po éto fázi přichází to hlavní a to je věta o rozkladu racionální funkce na parciální zlomky, kde se využívá toho, že jmenovatel je rozložen na samé lineární nebo kvadratické funkce s reálnými koeficenty. Ta věta je ale strašně dlouhá (odhadem má nejméně půl stránky). Chce to mnoho řešit a zkoušet.
PS: Nesnažil jsem se tomto přípsěvku o kompletnost a obecnou správnost.
↑ Marian: ano to byl ten začátek a neboj, zatím nic řešit nehodlám, jen sbírám znalosti, které budu muset používat dále... zatím nic neintegurji:-D jen ještě dotaz, bylo by nějaké hezké vysvětlení k tomu co znamená doplnit na čtverec? v tomhle případě se k tomuto
přidalo to
, ale netuším, jak se dospělo zrovna k tomuhle číslu
↑ simonaj1: tak už nemusíte, už jsem to nastudovala... plyne to z toho, že se celý tvar
snažím upravit podle vzorce
přičemž tady je
a
takže dosadím a získám
no a ještě musím ten prostředek odečíst když jsem ho přičetla, aby se tím nezměnila hodnota, takže nakonec dostanu 
↑ simonaj1:
Chtěl bych připomenout, že podobná technika se používá u parciálních zlomků třeba i v případě tomto:
Začátek spočívá v tom, že se položí
a
. Odtud se dedukuje hodnota
; používá se vzorce
.
Navíc se uvedený výsledek daří tuto technikou převést na tvar
, kde
a
. Zde se pak zpravidla používá vzorce pro arkustangens v kombinaci s lineární substitucí.
Tato technika je velmi častá -- doporučuji v případě potřeby nastudovat.
Stránky: 1