Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 07. 2009 17:17

simonaj1
Místo: Chomutov
Reputace:   

ještě jeden polynom

tak u tohle je to pro mě taky gulášovka... možná mi jen chybí nějaká základní znalost.... ale jak je možné udělat z tohoto $(x^2+1)(x^2+1)-2x^2$ tohle $(x^2+\sqrt2x+1)(x^2+\sqrt2x+1)$

#2 24. 07. 2009 17:21

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: ještě jeden polynom

Stačí uvažovat takto:
$ (x^2+1)\cdot (x^2+1)-2x^2=(x^2+1)^2-(\sqrt{2}x)^2. $
Položíme-li
$ A:=(x^2+1)\qquad\qquad\text{a}\qquad\qquad B:=\sqrt{2}x, $
lze předchozí výraz zapsat jako $A^2-B^2$. Ten se ovšem dá rozložit (jak je dobře známo ze ZŠ) do tvaru $(A-B)(A+B)$. Uvědomíš-li si, jak jsem si zvolili veličiny A a B a seřadíš-li sestupně v předvedeném rozkladu mocniny proměnné "x", dostaneš to, čemu říkáš "gulášovka".

#3 24. 07. 2009 17:26

simonaj1
Reputace:   

↑ Marian: hezké a jednoduché i pro mě, děkuji:-) ... jen to tam tak ještě vidět, když na to kouknu:-/ ... jak moc je důležité, dovést rozklad polynomu až do této fáze, když bych to chtěla použít pro parciální zlomky? Ještě přesně nevím jak fungují...

#4 24. 07. 2009 17:34

Marian

↑ simonaj1:
Pravděpodobně jsi chtěla integrovat funkci $f(x)=1/(x^4+1)$. Platí totiž
$ x^4+1=(x^4+2x^2+1)-2x^2=(x^2+1)^2-2x^2.  $
Ten rozklad, o kterém zde diskutujeme, se dá použít pro výpočet primitivní funkce k funkci f(x), ale musím tě upozornit, že tuto úlohu v počátcích rozhodně neřeš (asi by byla demotivující pro tebe v této fázi a s tvými znalostmi).

Obecně se při integraci ryze racionální funkce využívá tvrzení, že jmenovatel (jakožto polynom) se dá rozložit na dílčí faktory s reálnými koeficienty, které mají ti vlastnost, že jsou buď lineární nebo kvadratické. Ve tvém případě se tedy dá funkce $x^4+1$ rozložit na součin dvou kvadratických trojčlenů. Teď se zkoumá, zda-li tyto kvadratické trojčleny lze rozložit na lineární faktory mající koeficienty z R (jednodušeji, vyřešíš jejich diskrimant a uvážíš, je-li D<0, D>0 nebo D=0).

Po éto fázi přichází to hlavní a to je věta o rozkladu racionální funkce na parciální zlomky, kde se využívá toho, že jmenovatel je rozložen na samé lineární nebo kvadratické funkce s reálnými koeficenty. Ta věta je ale strašně dlouhá (odhadem má nejméně půl stránky). Chce to mnoho řešit a zkoušet.

PS: Nesnažil jsem se  tomto přípsěvku o kompletnost a obecnou správnost.

#5 24. 07. 2009 17:53

simonaj1
Reputace:   

↑ Marian: ano to byl ten začátek a neboj, zatím nic řešit nehodlám, jen sbírám znalosti, které budu muset používat dále... zatím nic neintegurji:-D jen ještě dotaz, bylo by nějaké hezké vysvětlení k tomu co znamená doplnit na čtverec? v tomhle případě se k tomuto $x^4+1$ přidalo to $2x^2-2x^2$ , ale netuším, jak se dospělo zrovna k tomuhle číslu

#6 24. 07. 2009 18:30 — Editoval simonaj1 (24. 07. 2009 18:33)

simonaj1
Reputace:   

↑ simonaj1: tak už nemusíte, už jsem to nastudovala... plyne to z toho, že se celý tvar $x^4+1$ snažím upravit podle vzorce $A^2 + 2AB + B^2$ přičemž tady je $A:= x^2$ a $B:= 1$ takže dosadím a získám $(x^2)^2 + 2x^21 + 1^2$ no a ještě musím ten prostředek odečíst když jsem ho přičetla, aby se tím nezměnila hodnota, takže nakonec dostanu $((x^2)^2 + 2x^21 + 1^2)-2x^21$

#7 25. 07. 2009 11:56

Marian

↑ simonaj1:

Chtěl bych připomenout, že podobná technika se používá u parciálních zlomků třeba i v případě tomto:

Začátek spočívá v tom, že se položí $x^2=A^2$ a $2AB=x$. Odtud se dedukuje hodnota $B$; používá se vzorce $A^2\pm 2AB+B^2$.

Navíc se uvedený výsledek daří tuto technikou převést na tvar $k\cdot (Y^2+1)$, kde $k=\frac{3}{4}$ a $Y=\frac{2x\pm 1}{\sqrt{3}}$. Zde se pak zpravidla používá vzorce pro arkustangens v kombinaci s lineární substitucí.

Tato technika je velmi častá -- doporučuji v případě potřeby nastudovat.

Zápatí