Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
snažím se si zopakovat periodicitu funkce, a zjišťuju, že u násobení, sčítání a odečítání funkcí stačí najít jen NSN. Ale u dělení, př. f(x) = cos(2x)/sin(x) najdu nejmenší periodu ale ještě musím ověřit, abych nedělil nulou. Jak prosím. Nejsou na to videa, AI nepomáhá. Díky moc.
↑ filipes1: Ak perióda [mathjax]p[/mathjax], ktorú si našiel, spĺňa [mathjax]\sin x \ne 0 \implies \sin (x+p) \ne 0[/mathjax], tak je to v poriadku, nie?
↑ filipes1:
No tak jak jinak, než že jmenovatele položíš rovno nule? Sin x=0 je snad problém?
↑ Eratosthenes:
Ale to už nemusím zohlednit v periodě, ne? To už je otázka definičního oboru. Ale nejsem si jistý, proto se ptám. :)
↑ vlado_bb:
A nestačí mi udělat periodu jako společný násobek PÍ a 2PÍ a pak zvlášť udělat definiční obor? Nebo to musím nějak spojit s periodou?
↑ filipes1:
Ahoj, Jak to myslíš, že stačí najít nsn? Co když mám funkci f s periodou b a funkci g s periodou c, jaká je pak perioda funkce f.g? Pozor, b,c nemusí být přirozená čísla, ale obecně jsou reálná.....
Možná pomůže i cvičení - když má funkce f periodu b, jakou periodu má funkce 1/f?
↑ check_drummer:
pořád b, nic se nemění, nebo?
↑ check_drummer:
Ahoj, třeba mám funkci sin(x)cos(x), tak perioda bude T= n1T1 =n2T2, kde n1,n2 jsou přirozená čísla a T1,T2 jsou periody těch funkcí. Pak mám třeba sinx/cosx -> bude perioda stejná jako při nasobeni - tedy T?(a sčítání, odečítání->taky T?) Díky
↑ filipes1:
???
Tak konkrétně: sin(x) => 2pi
cos(x) => 2pi
sin(x)*cos(x) => n1*2pi=n2*2pi
Co s tím?
↑ Eratosthenes:
Jestli se ta perioda bude lišit u podílu nebo bude stejná.
↑ filipes1:
Nedá sa na to prísť z konkrétnych prípadov?
sinx*cosx = 0,5* sin2x (ak sa nemýlim)
sinx/cosx = tgx
filipes1 napsal(a):
↑ Eratosthenes:
Jestli se ta perioda bude lišit u podílu nebo bude stejná.
A jak to z toho poznáš?
K odpovědi na otázku, zda bude mít podíl stejnou periodu jako součin si přece stačí součin napsat jako podíl (anebo naopak) a uvědomit si, jak vypadá perioda 1/f....
↑ filipes1:
Pokud není funkce nikde nulová tak ano, s nulovou mohou být problémy.
Ale proč jsem to psal - psal jsi, že umíš určit periodu součinu funkcí a neumíš určit periodu podílu, a přitom umíš určit periodu funkce 1/f, tak proč nenapíšeš funkci g/f jako g.(1/f)?
filipes1 napsal(a):
↑ check_drummer:
T= n1T1 =n2T2, kde n1,n2 jsou přirozená čísla a T1,T2 jsou periody těch funkcí.
A kde máš jistotu, že taková čísla n1,n2 existují? co když je třeba T1=1 a T2=[mathjax]\sqrt{2}[/mathjax]?
↑ check_drummer:
pak není periodická, protože musí být přirozená. :)
↑ check_drummer:
No, to je ten kámen úrazu, díky! takže pokud funkce není f(x) = 0(konstantní), tak to bude vždy jako u nasobeni? :)
↑ filipes1:
Myslím že problém může být i když je rovna 0 jen někdy, ne všude konstantně 0.
↑ check_drummer:
No, ale třeba sinus je na periodě 2pi roven 0 4x. Kdy to tedy mám určovat, není to pak teda otázka jen definičního oboru a perioda zůstává?
Stránky: 1