Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
přeji dobrý den, snažím se přijít na výpočet integrálů a zasekla jsem se u substituční metody, nějak mi nejde nahrazovat dx, tudíž nejde mi diferencovat, vůbec netuším jak se to dělá?
takže např.
mám substituci
a diferencuji
, hezký zápis, jen vůbec netuším jak vznikl:-( , že by to byla derivace toho dosazeného x?
vyjdu ze vztahu x=a*sin(t)
levou stranu derivuju podle x a vynasobim vyrazem dx. Protoze (x)'=1, dostanu 1*dx tj dx
pravou stranu derivuju podle t a pripisu dt. Dostanu a*cos(t)*dt
protoze (a*sin(t))'=a*cos(t) ... carka je derivace podle t
Můj postup, jak na to přijít (to pravidlo si nepamatuju):
před obě strany připíšu "déčko"
obě strany "podělím" dt
pravá strana je běžná derivace podle t, takže upravím:
"vynásobím" dt:
anebo si pamatuju, ze pokud je substituce 
tak vztah mezi diferencialy je 
Uniká mi sice účelnost takové substituce pro integrál uvedený v příspěvku Simony ↑ simonaj1:, ale tvurčí potenciál autorů je obdivuhodný - kam se hrabe sbírka překladu Morgensternových basni.
Mohli byste alespoň část potenciálu věnovat tomuto tématu: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=10099 včetně odkazu v posledním příspěvku? Děkuji a zdravím vás :-)
----------
Ich ging ganz in Gedanken hin...
↑ Chrpa:
Zdravím a děkuji za doplnění :-)
měla jsem na mysli, že tabulkový je 
proto bych v zadání vytkla a^2 a pouzila substituci x/a=t.
Simona určitě má velkou sbírku integrálů, ve kterých substituce od vážených kolegů bude užitečná.
Ať se všem daří :-)
↑ simonaj1:
Zdravím a dekuji za vysvetleni,
rozumím jak postupu, tak výsledku - jen jak jsem napsala, že tato substituce mi nepřišla účelná pro zadaný integral.
Ovšem, pokud v materiálech je to uvedeno jako alternativní nebo ukazkové řešení (nebo z jiného metodického hlediska podstatné) řešení, tak nic nenamitám k samotné substituci.
Doufám tedy, že v materiálech je uvedeno i zdůvodnění, za jakých okolnosti můžeme odmocňovat v jmenovateli cos^2(x) a rovnou mit cos(x), ne jeho absolutni hodnotu.
Dalsim motivujicim duvodem meho prispevku byla zde predvedena kreativita kolegu a take pokus o upozorneni na nase tema v tematech SŠ.
↑ u_peg:
Je to jeden z klasických nešvarů, které se stávají u úprav goniometrickýc výrazů. Bohužel mě to netěší, ale je mi jasné, že se na to zapomnělo.
Mám pocit, že tak fantastická funkce, jakou je absolutní hodnota, si zaslouží větší pozornost. Ale to už se na mě asi snese snůška neblahých slov ostatních uživatelů fóra, takže s kritikou končím ...
:-)
↑ u_peg:, ↑ Marian:
Je možné i to, že v originále řešení vzorového příkladu je uvedeno, že substituce x = a sin t se provádí při
, takže cos t > 0 ,
z tvaru inversní funkce
citovaného Simonou tato podmínka i vyplývá.
Problém s absolutní hodnotou však zůstává v použité úpravě "
". Obecně správná substituce měla být
, výsledek
.
Nicméně musím souhlasit, že mechanické odmocňování rovnosti
bez úvah o znaménku fce cos je příliš rozšířeným nešvarem.
↑ Rumburak:
Zdravím a děkuji za doplnění :-)
Prave, když jsem viděla návrhy od kolegů, tak jsem si řikala - ža taková substituce bude vyžadovat celé povídání o podmínce spojene s inverzní funkci k funkci sin atd. - proto jsem doufala, že ve studijním materiálu to je vše uvedeno. Proto moje reakce ↑ jelena:.
Také moc děkuji za tuto laskavou reakci- ale opravdu z více důvodu bych si troufat neměla.
A už se někdo realizujte také tady: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=10099 zejména, když je absolutní hodnota je tak fantastická. Opravdu moc děkuji :-)