Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 07. 2009 11:35 — Editoval simonaj1 (27. 07. 2009 11:40)

simonaj1
Místo: Chomutov
Reputace:   

diferencovani

přeji dobrý den, snažím se přijít na výpočet integrálů a zasekla jsem se u substituční metody, nějak mi nejde nahrazovat dx, tudíž nejde mi diferencovat, vůbec netuším jak se to dělá?

takže např. $\int{\frac{1}{\sqrt{a^2-x^2}}}$ mám substituci $x=asint$ a diferencuji $dx=acostdt$, hezký zápis, jen vůbec netuším jak vznikl:-( , že by to byla derivace toho dosazeného x?

#2 27. 07. 2009 11:41 — Editoval kaja(z_hajovny) (27. 07. 2009 11:42)

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

Re: diferencovani

vyjdu ze vztahu x=a*sin(t)

levou stranu derivuju podle x a vynasobim vyrazem dx. Protoze (x)'=1, dostanu 1*dx tj dx

pravou stranu derivuju podle t a pripisu dt. Dostanu a*cos(t)*dt

protoze (a*sin(t))'=a*cos(t)    ... carka je derivace podle t

#3 27. 07. 2009 11:52 — Editoval Olin (27. 07. 2009 11:53)

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Můj postup, jak na to přijít (to pravidlo si nepamatuju):

$x = a \sin t$
před obě strany připíšu "déčko"
$\mathrm{d} x = \mathrm{d} a \sin t$
obě strany "podělím" dt
$\frac{\mathrm{d} x}{\mathrm{d} t} = \frac{\mathrm{d} a \sin t}{\mathrm{d} t}$
pravá strana je běžná derivace podle t, takže upravím:
$\frac{\mathrm{d} x}{\mathrm{d} t} = a \cos t$
"vynásobím" dt:
$\mathrm{d} x = \mathrm{d} t \cdot a \cos t$

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#4 27. 07. 2009 12:04

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Alebo chápeme x ako funkciu premennej t

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#5 27. 07. 2009 13:13

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

anebo si pamatuju, ze pokud je substituce
$f(x)=g(t)$
tak vztah mezi diferencialy je $f'(x)dx=g'(t)dt$

#6 27. 07. 2009 17:15 — Editoval jelena (27. 07. 2009 18:43)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Uniká mi sice účelnost takové substituce pro integrál uvedený v příspěvku Simony ↑ simonaj1:, ale tvurčí potenciál autorů je obdivuhodný - kam se hrabe sbírka překladu Morgensternových basni.

Mohli byste alespoň část potenciálu věnovat tomuto tématu: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=10099 včetně odkazu v posledním příspěvku? Děkuji a zdravím vás :-)

----------
Ich ging ganz in Gedanken hin...

#7 27. 07. 2009 19:40

Chrpa
Reputace:   35 

↑ simonaj1:
$\int{\frac{1}{\sqrt{a^2-x^2}}}$toto je "tabulkový" integrál platí:
$\int{\frac{1}{\sqrt{a^2-x^2}}}=\arcsin\,\frac{x}{a}+C$

#8 27. 07. 2009 20:09

jelena
Jelena

↑ Chrpa:

Zdravím a děkuji za doplnění :-)

měla jsem na mysli, že tabulkový je $\int{\frac{\mathrm{dx}}{\sqrt{1-x^2}}}$

proto bych v zadání vytkla a^2 a pouzila substituci x/a=t.

Simona určitě má velkou sbírku integrálů, ve kterých substituce od vážených kolegů bude užitečná.

Ať se všem daří :-)

#9 27. 07. 2009 21:07

simonaj1
Místo: Chomutov
Reputace:   

↑ jelena: je to příklad, na kterém je vysvětlována substituce podle pravidla $x=g(t)$ a $\int{f(x)dx}=\int{f(g(t))g'(t)dt}$ no jako vzorový příklad použili $\int{\frac{1}{\sqrt{a^2-x^2}}}$ substituce $x=asint$, $dx=acostdt$ + inverzní fce pro g(t) $t={arcsin}{\frac{x}{a}}$ no a pokračovali $\int{\frac{1}{\sqrt{a^2-a^2sin^2t}}}{acostdt}=\int{\frac{costdt}{\sqrt{1-sin^2t}}}=\int{\frac{costdt}{cost}}=\int{1dt}=t$ pak dosadit za t inverzní fci a výsledek je na světě ${arcsin}{\frac{x}{a}}+C$

#10 27. 07. 2009 22:17

jelena
Jelena

↑ simonaj1:

Zdravím a dekuji za vysvetleni,

rozumím jak postupu, tak výsledku - jen jak jsem napsala, že tato substituce mi nepřišla účelná pro zadaný integral.

Ovšem, pokud v materiálech je to uvedeno jako alternativní nebo ukazkové řešení (nebo z jiného metodického hlediska podstatné) řešení, tak nic nenamitám k samotné substituci.

Doufám tedy, že v materiálech je uvedeno i zdůvodnění, za jakých okolnosti můžeme odmocňovat v jmenovateli cos^2(x) a rovnou mit cos(x), ne jeho absolutni hodnotu.

Dalsim motivujicim duvodem meho prispevku byla zde predvedena kreativita kolegu a take pokus o upozorneni na nase tema v tematech SŠ.

#11 27. 07. 2009 23:13

u_peg
Reputace:   

↑ jelena:
Mne teda jasne nie je preco tam chyba absolutna hosnota pri funkcii cos v menovateli :/

#12 28. 07. 2009 00:13

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ u_peg:
Je to jeden z klasických nešvarů, které se stávají u úprav goniometrickýc výrazů. Bohužel mě to netěší, ale je mi jasné, že se na to zapomnělo.

Mám pocit, že tak fantastická funkce, jakou je absolutní hodnota, si zaslouží větší pozornost. Ale to už se na mě asi snese snůška neblahých slov ostatních uživatelů fóra, takže s kritikou končím ...
:-)

#13 28. 07. 2009 09:51 — Editoval Rumburak (28. 07. 2009 11:25)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ u_peg:, ↑ Marian:
Je možné i to, že v originále řešení vzorového příkladu je uvedeno, že substituce x = a sin t  se provádí při $t \in (- \frac {\pi}{2}, \frac {\pi}{2})$ , takže cos t  > 0 ,
z tvaru inversní funkce $t={arcsin}{\frac{x}{a}}$ citovaného Simonou tato podmínka i  vyplývá.
Problém  s absolutní hodnotou  však zůstává v použité úpravě "$\sqrt{a^2} = a$". Obecně správná substituce měla být $x=|a|\sin t$ , výsledek $\arcsin \frac {x}{|a|} + C$ .
Nicméně musím souhlasit, že mechanické odmocňování rovnosti $\cos^2 c = 1 - \sin^2 c$ bez úvah o znaménku fce cos je příliš rozšířeným nešvarem.

#14 28. 07. 2009 10:46

jelena
Jelena

↑ Rumburak:

Zdravím a děkuji za doplnění :-)

Prave, když jsem viděla návrhy od kolegů, tak jsem si řikala - ža taková substituce bude vyžadovat celé povídání o podmínce spojene s inverzní funkci k funkci sin atd. - proto jsem doufala, že ve studijním materiálu to je vše uvedeno. Proto moje reakce ↑ jelena:.

Také moc děkuji za tuto laskavou reakci- ale opravdu z více důvodu bych si troufat neměla.

A už se někdo realizujte také tady: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=10099 zejména, když je absolutní hodnota je tak fantastická. Opravdu moc děkuji :-)

#15 28. 07. 2009 10:59

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ jelena: Ano, už jsem se zarealisoval i tam :-) . Zdravím srdečně rovněž.

Zápatí