Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám výraz
[mathjax]4\sin^2(\alpha)+\sin^2(\alpha+\beta)-4\sin(\alpha)\cos(\beta)\sin(\alpha+\beta)[/mathjax]
a vím o něm, že je symetrický vzhledem k alpha a beta, neboli má stejnou hodnotu jako
[mathjax]4\sin^2(\beta)+\sin^2(\alpha+\beta)-4\sin(\beta)\cos(\alpha)\sin(\alpha+\beta)[/mathjax]
Vzhledem k této vazební podmínce si myslím, že by to mělo jít upravit do jednoduššího (kratšího) tvaru, ale nic jednoduššího mě nenapadá, co vás?
↑ kastanek:
ahoj,
[mathjax]4\sin^2(\alpha)+\sin^2(\alpha+\beta)-4\sin(\alpha)\cos(\beta)\sin(\alpha+\beta) = 4\sin^2(\beta)+\sin^2(\alpha+\beta)-4\sin(\beta)\cos(\alpha)\sin(\alpha+\beta)[/mathjax]
↑ surovec:
No tak to lze přece zjednodušovat:
[mathjax]4\sin^2(\alpha)-4\sin(\alpha)\cos(\beta)\sin(\alpha+\beta) = 4\sin^2(\beta)-4\sin(\beta)\cos(\alpha)\sin(\alpha+\beta)[/mathjax]
.....
↑ kastanek:
Ahoj. Výraz x+y je symetrický a také nejde zjednodušit. To neznamená, že ten tvůj zjednodušit nepůjde, ale nic jistého to není. Spíš bych řekl, že při té zjednodušující úpravě tu symetrii nebude nutné využít..
Jinak miminimum toho výrazu je 0, takže je možné že půjde vyjádřit jao součet nějakých druhých mocnin.... Ale otázka je jestli takový výraz bude "kreatší" než ten původní.
↑ kastanek:
Mně odtud #2 resp. odtud #4 vychází [mathjax]\sin\alpha = \pm \sin\beta[/mathjax], což by ke zjednodušení asi vedlo. Ale nejsem si úplně jist (dělal jsem to strašně rychle)...
↑ check_drummer:
Ona ta symetrie je asi samozřejmá, zdá se, že to platí vždy...
↑ kastanek:
Ahoj, ten tvuj vyraz lze pomoci souctovych goniometrickych vzorcu upravit na tvar
[mathjax]4\sin^2(\alpha)+\sin^2(\alpha+\beta)-4\sin(\alpha)\cos(\beta)\sin(\alpha+\beta) = 4\sin^2\alpha\sin^2\beta + \sin^2(\alpha-\beta),[/mathjax]
ze ktereho je ta symetrie zrejma. Lze take pouzit obrazku (a Kosinove vety).
↑ laszky:
Ahoj,
já jsem to pochopil tak, že on tu symetrii nemá dokázat, ale má ji zadanou a výraz má zjednodušit.
Já to taky nejdřív pochopil tak, že symetrie je zadaná jako podmínka a nikoli že je to konstantování, že platí vždy. Ale jak se ukazuje - opravdu platí vždy.
Ovšem hlavním cílem je zjednodušit ten výraz....
↑ kastanek:
Kdybych se měl vrátit k té myšlenkce úpravy na součet druhých mocnin, tak by to mohlo vypadat např. jako
[mathjax]4\sin^2(\alpha)+\sin^2(\alpha+\beta)-4\sin(\alpha)\cos(\beta)\sin(\alpha+\beta)
=(2\sin(\alpha)-\cos(\beta)\sin(\alpha+\beta))^2 - (\cos(\beta)\sin(\alpha+\beta))^2 +\sin^2(\alpha+\beta)
=(2\sin(\alpha)-\cos(\beta)\sin(\alpha+\beta))^2 + (1-\cos^2(\beta))\sin^2(\alpha+\beta)
[/mathjax]
[mathjax]
=(2\sin(\alpha)-\cos(\beta)\sin(\alpha+\beta))^2 + (\sin(\beta))\sin(\alpha+\beta))^2
[/mathjax]
Ale otázka je jestli je to jednodušší výraz než původní.
A jak jsem říkal - tady se nevyužívá symetrie, ale omezenost.
↑ Eratosthenes:
↑ check_drummer:
Ano, pochopili jste to správně, přesně tak jsem to myslel (asi jsem se nevyjádřil úplně jasně).
↑ kastanek:
Tak jestli jsi od toho očekával toto, tak jis nechtěl ten výraz upravit, ale chtěl jsi dokázat že je symetrický, ne?....
↑ surovec:
Geogebra. Ale tady ta kosinova veta je snad videt na prvni pohled. Takze je jasny, ze v tom jsou nejaky trojuhelniky.