Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 07. 2009 23:09

taybor
Zelenáč
Reputace:   

komplexné číslo

Zdravím,

mohol by mi niekto poradiť s týmito dvoma zadaniami :

√ 0,305∟77,80º / 3,964∟89,97º     

"odmocnina z 0,305∟77,80º deleno 3,964∟89,97º "

1 + (36,6∟77,80º * 4,757∟89,97º)/4

" 1 + (výraz v zátvorke / 4)

ďakujem

#2 24. 07. 2009 01:25

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: komplexné číslo

↑ taybor:

Zdravím,

předpokládám, že zápis ∟77,80º vypadá  jako 77,80º "v polovičním rámečku" (jak je to v TeX?)

stupně je potřeba převest na radiány a komplexní číslo přepsat v exponenciálním tvaru:

$z=r\mathrm{e}^{i \varphi}$ dal budeš postupovat podle návodu pro dělení, násobení kompl. čísel v exponenciálním tvaru.

Pokud něco nebude jasné, tak se ozví tady.

#3 24. 07. 2009 15:34

taybor
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:

Ďakujem

#4 24. 07. 2009 16:01

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

↑ jelena: Zdravím jelenu! Asi máš na mysli

$A\angle\theta$
http://forum.matweb.cz/upload/1248443945-forum_angle.PNG

což se zde vysází jinak než standardně v LaTeXu: $A\angle\theta$ - možno snadno ověřit třeba zde.

#5 25. 07. 2009 13:35 — Editoval jelena (26. 07. 2009 14:44)

jelena
Jelena

↑ musixx:

Zdravím a děkuji za vysvětlení :-)

Pokud bych použila svůj standardní způsob kopírování již hotových vzorců z wikipedie, tak mi to nabízí:

A \ang \theta což se nedá použit. A taková značka se používá i v elektrotechnice? - toto jsem nemyslela "jako poloviční rámeček":

:-) Asi z důvodu psaní na stroji nebo rukou se používal zápis komplexního čísla takto: "realná část" "poloviční rámeček" "úhel". (poloviční rámeček je část obdélníku (levá a spodní strana) a pak úhel. Zkoušela jsem něco najit, kde to je - a má to Bartsch v kapitole "komplexní čísla v exponenciálním tvaru" a pry "pro technické aplikace").

↑ taybor:

když to tak po sebe čtu, tak převod do radianů nebyl nutný, stejný postup se použije i v případě úhlů ve stupních (ale takovou úctu mám k podpisu kolegy Olina - viz poznámka pod čárou).

A děkuji, pokud doplniš (nebo i někdo jiný doplní), jak v elektrotechnice se zapisuje: "poloviční rámeček" nebo značka jak od kolegy ↑ musixx:.

Edit: poznámka historická - pravě kolega Olin otevřel debatu ohledně výhod využití exponenciálního tvaru komplexních čísel pro výpočty (rozhodně nasobení, dělení, umocnění je výhodnější), ovšem pak se debata stočila někam jinam (ale můžete vidět "originál" podpisu kolegy) :-)

#6 27. 07. 2009 20:28

jelena
Jelena

Abych doplnila své povídání o "polovičním rámečku", tak přidám odkaz:

The application of hyperbolic functions to electrical engineering problems; being the subject of a course of lectures delivered before the University of London in May and June 1911 (1912)

ve djvu - od str. 51 originálu (i té ruční psané poznámky si všimnete :-)

http://ia331306.us.archive.org//load_dj … nrich.djvu

Tak rok 1912 si příliš nepamatuji, ale rok reedice standardu GOST (zároveň standard RVHP 1983 si pamatuji dobře - to jsme byli ve 3. ročníku VŠ a měli jsme elektrotechniku.  Je třeba pod nápisem СКАЧАТЬ (stahnout pdf) a najit na str. 3 (pdf) Таблица 2.

Bohužel, nemám tolik času, abych našla originální náhled na materiál, ale mám za to, že by stalo se podívat i po českém standardu, zda to tam není také (musela bych někoho najit, kdo má náhledy na standardy, ale teď o dovolených je to obtížné).

Nic, elektrotechniku nikdo nepožaduje, ale překontrolovat 6 str. tabulek x 120 řádků na str. - to ano - tak abych se do toho dala (ale už mám 6 předchozích str. překontrolovaných)

Pozdrav :-)

#7 28. 07. 2009 08:52

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

jelena napsal(a):

↑ musixx:
Zdravím a děkuji za vysvětlení :-)

Také zdravím. Rozhodně bych se v tomto konkrétním támatu nechtěl stavit do role, že něco vysvětluju, protože tomu tak není. Jen jsem vycházel z tohoto - podle Wikipedie je to notace používaná v elektrotechnice.

#8 28. 07. 2009 10:18

jelena
Jelena

↑ musixx:

Zdravím a opravdu děkuji za vysvětlení ("vysvětlení" je takový proces, po kterém se mi uděla v hlavě jasno :-)

- já jsem si pořad představovala "oramovaný" úhel, ale asi moc dlouho jsem takové označení neviděla. Pokud někdo chtěl elektrotechniku (což je vzacnost), tak měl zápis komplexního čísla v exponciálním tvaru, nic jiného.

Notace z elektrotechniky, jak odkazuješ, mi přišla, že značka pro úhel je příliš daleko od číselné hodnoty, ale asi to tak bude (pokud narazím na český standard, dám vědět).

V každém případě - materiál z roku 1912 je hezký, kolega Olin má pravdu ohledně výuky exponenciálního tvaru komplexního čísla a já mám jasno v problému "polovičního rámečku".

Zápatí