Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ surovec:
Skoro by se to hodilo dát to do zajímavých úloh.
Pro zajímavost co na to Ai nástoje:
ChatGPT - odněkud ví, že je to 30, ale nemůže zdůvodnit jak, píše nesmysly
Copilot - nedřív napíše 123,.. a když to chci zdrůvodnit napíše poměrně složitý výpočet a výsledek 40, možná je to dobře, ale kontrolovat se mi to po něm nechce. A určitě to není ten zamýšlený výpočet z hlavy.
Gemini - pomocí pomocného bodu - středu kružnice opsané trojúhelníku ACY (kde Y je vrchol hledaného úhlu) - to vyřeší a vyjde jí 40, zběžně jsem to projel a vypadá to ok, ale detailně jsem neověřoval, ale určitě to není na řešení z hlavy....
↑ check_drummer:
Zkusil jsem také AI, a pěkně vaří z vody :-)))
Ta úloha byla na ig nějaké učitelky, co dává ukázkové příklady k přijímačkám. K této úloze napsala, že řešení uveřejní druhý den. Už je to pět dnů a nic :-)
Nějaká úplně triviální argumentace tam nebude, pěkný celočíselný výsledek to dává jen pro některé kombinace úhlů. Např. ten levý úhel u horního vrcholu dává celočíselné řešení pro úhly 20°, těch 50° a 60°.
↑ surovec:
Gemini poradila i nějakou podobnou úlohu, o které se píše na wiki, ale nevím jestli to půjde vyřešit pomocí ní, asi ne. Jde o Langley’s Adventitious Angles.
Ahoj som idiot ja alebo aj napriek tomu, že napríklad horný 50st uhol vedľa 30st je zistiteľný bez zadania tak uhly [mathjax]\alpha, \beta, \gamma [/mathjax]( kde [mathjax]\beta[/mathjax] je dolný uhol trojuholníka s uhlom [mathjax]\alpha[/mathjax] a [mathjax]\gamma[/mathjax] horný uhol trojuholníka s nerozdeleným 50st uhlom) vedú pri použití súčtu uhlov v trojuholníku na sústavu, ktorej riešenie je závislé napr. na [mathjax]\gamma[/mathjax] a teda je potrebné pouziť niečo viac sofistikované?
↑ surovec:ja viem. ale musí sa riešiť inak ako len súčtom uhlov v trojuholníku (ak som niečo neprehliadol (čo je veľmi možné))
Já jsem na to nepřišel, ale když jsem si to nakreslil v cadu, tak ten úhel je 40°. Což tedy znamená, že ten malý trojúhelníček je rovnoramenný (ten tupý úhel má 100°, k tomu se dojde snadno). Takže pokud dokážeme, že je rovnoramenný, dostaneme se i k těm 40°. Ale já nevím jak. Pravda ale je, že různých 50° úhlů tam několik je, takže i pár rovnoramenných trojúhelníků, ale jak z toho dojít k tomu co hledáme jsem teda nevymyslel.
↑ MichalAld:
Základem asi bude nějaký dobře zvolený pomocný bod, jak jsem psal výše. Např. u té známé úlohy i u této (střed kružnice opsané).
Nebo mě napadá, když je to z hlavy - třeba je to jedna z notorických úloh "doplňte číslo" - máme tam posloupnost 20,30,x,50, takže je jasné x musí být 40. :-)
↑ MichalAld:
To že je ten trojúhelník rovnoramenný se dá celkem snadno zjistit přes sinovou větu aplikovanou na několik trojúhelníků - začneme vlevo dole, jdeme vlevo nahoru a skončíme vpravo nahoře. Vyjde nějaký podíl sinů a ten lze pomocí vhodné úvoahy mezi sin a cos a vzorce pro dvojnásobný argument vyjádřit. Pak už je to jasné. Ale není to tedy stále "z hlavy".
↑ check_drummer:
Z hlavy se to asi nedá (ta úloha byla zadaná omylem, autor si to sám nezkusil spočítat a prostě to plesknul na ig), ale geometrické řešení tam určitě bude. Dneska na to konečně kouknu.
↑ surovec:
No existuje jak jsem psal s pomocí AI - sestrojit tu kružnici opsanou jak píšu výše...
↑ surovec:
No držím palce, tu původní úlohu trvalo někomu vyřešit rok.
https://en.wikipedia.org/wiki/Langley%2 … ous_Angles
↑ check_drummer:
A nelakovala tě ta AI? Mně chatgpt, copilot i gemini vyhazují úplný nesmysly. S tím středem kružnice opsané tam nic užitečného nevidím...
↑ MichalAld:
Tak ono těch publikovaných úloh tohoto typu je asi 10, ale ani jedna není zrovna tato...
↑ surovec:
Já to zběžně procházel a přišel mi ten argument ok. Ale ta sinová věta je taky de facto geometrická argumentace....
Ale toho jsem se bál, že budu muset zas komunikovat s AI, doufat, že odpovíd stejně a zas její krkolomná zdůvodnění pochopit.... :-) Doufal jsme že to někdo vyřeší elegantněji, výsledek je hezké číslo, tak by to mělo nějak elegantně jít.....
Tak jsem to zkonzultoval s AI, abych si nepřisoudil všechny zásluhy - ale je pravda že jsem ji musel asi 2x opravit. :-)
Označme náš trojúhelník ABC, bod na úsečce AB označme X, bod na úsečce BC označme Y. Tedy hledáme úhel AYX.
Označme S střed kružnice opsané trojúhelníku AYC.
1) Dokážeme, že trojúhelník SCY je rovnostranný.
To plyne z toho že [mathjax] \angle SCY = 60^\circ [/mathjax] ([mathjax] \angle ACY - \angle ACS [/mathjax]) a že CS=YS (S je střed kružnice opsané), tedy SCY je rovnoramenný s úhlem [mathjax]60^\circ[/mathjax] a tedy rovnostranný.
2) X (a C) leží na ose úsečky SY
[mathjax]\angle SCX = 30^\circ[/mathjax]
3) trojúhelníky AXS a CXS jsou shodné
věta sss
4) [mathjax]\angle CSX = 110^\circ[/mathjax]
plyne z bodu 3) a tedy [mathjax] \angle ASX = \angle CSX [/mathjax]
5) [mathjax]\angle XSY = 50^\circ[/mathjax]
plyne z 4)
6) [mathjax]\angle XYS = 50^\circ[/mathjax]
plyne z 5) a z toho že SYX je rovnoramenný
7) [mathjax]\angle AYX = 40^\circ[/mathjax]
[mathjax] \angle AYX = \angle SYX - \angle SYA = 50^\circ - 10^\circ [/mathjax] (dle 6) a dle rovnoramenného AYS)
Přes sinovou větu je to jednodušší... :-)
↑ check_drummer:
Klíčový krok je 4). A přiznám se, že mi není jasné, proč je 110°. Vysvětlíš?
Edit: Jo, už vím. Hm, dobrý...
↑ surovec:
No součet tří úhlů o vrcholu je 360 a dva z nich jsou shodné, ten poslední je 140 - středový úhel pro opsanou kružnici.
Jenom je trochu děsivé, že mezi desítkami spávných odvození si AI odvodí i něco špatného... Bezhlavé důvěřování Ai je špatná cesta. Jinak vlastně to není žádné AI, jsou to je dobře uspořádaná data z internetu, která vypadají jako AI. :-)
↑ check_drummer:
Já s AI udělal aspoň deset pokusů, zadat slovně, zadat obrázkem, upozorňovat na chyby a stejně to měla vždy špatně, nesmyslné argumentace.
Dobře uspořádat data z internetu, není to náhodou projev inteligence? ;-)