Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 06. 2026 16:02

petta
Zelenáč
Reputace:   

Derivace kalkulačkou – kdy je výsledek spolehlivý?

Ahoj,
narazil jsem na online kalkulačku na derivace: online-kalkulacky.cz/kalkulacka/derivace-kalkulacka/

Zajímalo by mě, do jaké míry se dá podobným kalkulačkám věřit při běžném procvičování derivací. U jednodušších funkcí typu polynomy, sin/cos nebo ln mi to přijde v pohodě, ale nejsem si jistý, kde už mohou nastat problémy.

Používáte někdo podobné kalkulačky spíš jen na kontrolu výsledku, nebo i na pochopení postupu? A je podle vás lepší si výsledek vždy ověřit ručně přes pravidla derivování?

#2 22. 06. 2026 17:06

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: Derivace kalkulačkou – kdy je výsledek spolehlivý?

↑ petta: Konkretne tato kalkulacka na mna posobi ako prvy pokus stredoskolaka v predmete Informatika. Neporadi si ani s funkciou [mathjax]f(x)=\ln(2x)[/mathjax].

#3 23. 06. 2026 16:54

check_drummer
Reputace:   106 

↑ petta:
Obecně ale lze derivaci provést zcela mechanicky, takže dobře napsaná kalkulačka by měla být spolehlivá. S čím může mít problém je upravt získaný výraz do jednoduššího tvaru. Zkus třeba i standardní nástroje jako wolframalpha, s chatboty bych byl opatrný....

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#4 25. 06. 2026 23:30

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Souhlasím s tím, že je lepší používat ověřené nástroje.
Pokud jde o to derivování, myslím že je větší problém napsat parser toho výrazu než pak implementovat vlastní derivování.

#5 26. 06. 2026 16:20

osman
Pozice: v.v.
Reputace:   

Ahoj
každý derivátor bych si oťukl funkcí

f(x)=ln(ln(sin(x)))

a hned vím, na čem jsem :-)

Hlavní je zápal, talent se dostaví!

Zápatí